Romanii nu au incredere in posibilitatile de diagnostic din tara

27/10/2011

Romanii nu au incredere in posibilitatile de diagnostic din tara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romanii-nu-au-incredere-in-posibilitatile-de-diagnostic-din-tara/

Peste 60% dintre romani isi apreciaza starea de sanatate ca fiind “buna”, “foarte buna” sau “excelenta”, iar 77% dintre acestia sustin ca nu sufera de nicio boala cronica. Acestea sunt cateva dintre rezultatele unui sondaj de opinie realizat de IMAS – Atitudinea romanilor privind sanatatea, comandat de catre compania Philips.

Cu toate acestea, peste 39% dintre respondenti vad un real pericol pentru urmatorii cinci ani in bolile cardiovasculare si atacul de cord, in timp ce aproximativ 4% sunt ingrijorati de bolile oncologice. Din pacate, nivelul populatiei de constientizare a gravitatii bolilor cardiace si a celor oncologice este cu mult mai mic decat rata mortalitatii prin aceste boli – 60% prin bolile cardiovasculare, respectiv 18% prin cancer.

“Cifrele sunt foarte interesante, cel putin pentru mine. Este foarte interesant ca oamenilor nu le mai este frica de cancer si cred ca acesta este si un posibil motiv pentru care nu merg des la medic si ajung sa fie diagnosticati abia in stadii tarzii”, a declarat dr. Marius Savu, directorul Administratiei Spitalelor din Primaria Municipiului Bucuresti.

Sondajul mai arata ca 11% din cei chestionati isi fac griji pentru pierderea vederii, 16% pentru boli locomotorii, iar 8% pentru infarct. Pe de alta parte, peste 42% dintre respondenti nu cred ca sunt expusi si nu isi fac griji in privinta sanatatii.

Diagnosticul precoce nu poate fi stabilit din lipsa tehnologiilor

Mai mult de jumate dintre romani nu au incredere in aparatele de diagnostic din spitalele din tara. In opinia a peste 63% stabilirea unui diagnostic precoce si initierea unui tratament in stadiile incipiente ale bolii nu pot fi realizate cu ajutorul tehnologiilor disponibile in prezent. Doar un sfert din repondenti cred ca echipamentele din spitale sunt suficiente pentru realizarea unui diagnostic precoce, iar peste 47% cred ca diagnosticele moderne pot prelungi speranta de viata.

In ceea ce priveste imagistica, la nivelul Romaniei exista o inegalitate a dispersiei posibilitatilor de diagnostic intre mediul urban si cel rural.

“Populatia din mediul rural este privata de majoritatea beneficiilor de diagnostic imagistic, atat ca dotari cu aparatura, cat si in privinta dotarii cu personal si tehnica. Cred ca daca fiecare dispensar rural ar fi dotat macar cu un ecograf, diferenta dintre speranta de viata a romanilor si media europeana ar scadea cu un an si jumatate”, a precizat conf. dr. Vladimir Ene, medic sef Laborator radiologie Imagistica la Spitalul Clinic de Urgenta “Sf. Ioan” din Capitala.

Avem speranta de viata cu 5-6 ani mai mica decat media europeana

Romanii au o speranta de viata mult mai mica decat media europenilor. La noi, speranta de viata este de 69,8 ani la barbati fata de 76,4 ani media europeana, iar in cazul femeilor – 77 de ani fata de 82 de ani, cat este media europeana.

In ceea ce priveste speranta de viata sanatoasa, aceasta este de 59,5 ani la barbati fata de 61 media europeana. In ceea ce priveste femeile, aceasta este egala cu media europeana.

Pe de alta parte, populatia lumii imbatraneste la o rata nemaivazuta pana acum in istorie. Daca in anul 2000, existau 600 milioane de oameni cu varsta de peste 60 de ani, pana in 2006, numarul lor a depasit 700 milioane. Pana in 2050, se preconizeaza aproape o triplare, ajungandu-se la o cifra de doua miliarde de persoane in categoria de varsta peste 60 de ani. Tot pana la aceasta data se preconizeaza ca jumatate din lumea dezvoltata va suferi de boli cronice.

“Trebuie sa investim in prevenire la fel de mult ca in tratament. Educatia pentru sanatate este esentiala pe masura ce bolile cronice se raspandesc in intreaga lume. Ajutandu-i pe oameni sa inteleaga consecintele stilului lor de viata, le oferim oportunitatea de a-si imbunatati propria sanatate. In acest fel, se reduce riscul de aparitie a bolilor”, sustine si prof. dr. Dragos Negru, presedintele Societatii de Radiologie si Imagistica Medicala din Romania.

In opinia managerului regional Philips Healthcare, Robin Armstrong, este nevoie de o abordare concentrica, care incepe cu nevoile pacientului si furnizorilor de servicii medicale, intrucat doar prin intelegerea experientelor acestora se pot crea solutii care sa le satisfaca cel mai bine nevoile.

Cercetarea IMAS a fost realizata pe un esantion de 900 de persoane, din toate cele 42 de judete si toate orasele cu peste 200.000 de locuitori, cu varsta intre 18 si 70 de ani, in perioada 7 – 17 octombrie 2011.

Autor: Mirabela Viasu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: