Romania recunoaste titlurile oficiale de calificare ca medic specialist eliberate in afara granitelor UE

05/12/2012

Romania recunoaste titlurile oficiale de calificare ca medic specialist eliberate in afara granitelor UE

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-recunoaste-titlurile-oficiale-de-calificare-ca-medic-specialist-eliberate-in-afara-granitelor-ue/

Guvernul Romaniei a aprobat, astazi,  Ordonanta de urgenta a Guvernului privind echivalarea titlurilor de medic specialist eliberate de Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si SUA. Conform actului normativ, calificarile obtinute de catre medici in cele cinci tari mentionate mai sus  se echivaleaza cu Certificatul de medic specialist eliberat de Ministerul Sanatatii pentru specialitatea  respectiva, cu conditia ca formarea de medic specialist pentru care se solicita echivalarea sa se fi efectuat in conditii de studiu si practica medicala care asigura competenta profesionala a acestuia, similara cu competenta profesionala a medicilor pe plan national. In vederea obtinerii acestui certificat, titlurile oficiale de calificare ca medic specialist trebuie  sa fie eliberate de autoritatea desemnata in statul pe teritoriul caruia a avut loc formarea. Masura vine in sprijinul medicilor romani care vor sa se intoarca sa profeseze acasa, dar si a cetatenilor din cele 5 state care vor sa colaboreze cu profesionistii nostri. In prezent, statele Uniunii Europene se confrunta cu fenomenul migratiei profesionistilor din sanatate. Profesia cea mai sensibila la fenomenul migratiei in tara noastra, este cea de medic. Avem medici romani, care au obtinut specializari in state membre sau in afara Uniunii, care doresc sa revina in tara, pentru a practica profesia in Romania. In ultimii trei ani un numar de aproximativ 15 medici specialisti care au facut pregatirea de specialitate in SUA, Israel, Canada, Australia si Noua Zeelanda s-au adresat Ministerului Sanatatii in vederea recunosterii specialitatii pentru a reveni sa practice in Romania. Specialitatile in care sunt confirmati acesti medici sunt si cele deficitare in sistemul sanitar romanesc, respectiv Anestezie Terapie Intensiva, Cardiologie, Endocrinologie, Medicina Interna, Anatomie Patologica, Oncologie Medicala, Psihiatrie, Pediatrie, Oftalmologie si Chirugie Cardiovasculara, a declarat Raed Arafat, ministrul Sanatatii.

Criteriile si metodologia de echivalare se aproba prin ordin al ministrului sanatatii, cu avizul Colegiul Medicilor din Romania.

 

Stire realizata de Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: