Stiri medicale

Rolul activ al medicului de familie in managementul pacientului cu LUTS/HBP

Data ultimei actualizari: 28/03/2013

poza conferinta nationala de medicina familiei 2013In a doua zi a Conferintei Nationale de Medicina Familiei 2013 dr. Nicolae Calomfirescu a sustinut in cadrul sesiunii de urologie conferinta pe tema “Rolul activ al medicului de familie in managementul pacientului cu LUTS/HBP“. 

Aspecte abordate in cadrul acestei conferinte:

Hiperplazia benigna de prostata este a patra dintre cele mai diagnosticate afectiuni la barbatii cu varsta de pana in 50 de ani inclusiv.

HBP si cancerul prostatic afecteaza peste 21% din numarul barbatilor cu varsta mai mica sau egala cu 50 de ani.

In Romania se estimeaza ca sunt 900.000 de barbati cu LUTS (sindrom caracterizat printr-un grup de simptome ce pot avea cauze urologice sau non urologice) asociat hiperplaziei benigne de prostata.

Factorii care permit aprecierea vitezei de progresie LUTS/HBP

  • varsta
  • LUTS
  • debitul urinar
  • PSA
  • volumul prostatic

Pentru o buna monitorizare a pacientului afectat de HBP este necesara colaborarea intre medicul de familie si medicul urolog: in aceasta relatie medicul de familie este “veriga intai”, deoarece cunoaste cel mai bine istoricul pacientului si are ocazia de a-l consulta mult mai des. 

Mai multe informatii despre hiperplazia benigna de prostata puteti afla accesand cursurile EMC online disponibile gratuit pe FormareMedicala.ro si creditate cu cate 8 puncte EMC:

Autor: Elena Gherasim
Elena Gherasim

Elena Gherasim este absolventa a Facultatii de Litere, Departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii si masteranda in cadrul programului Productie Multimedia si Audio Video, Universitatea Bucuresti. Este online marketing specialist al portalului FormareMedicala.ro si are experienta in redactarea de articole pe subiecte de sanatate si lifestyle.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.