Riscurile si beneficiile evizitelor la medicul de familie preconizate pentru 2014

17/03/2014

Riscurile si beneficiile evizitelor la medicul de familie preconizate pentru 2014

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/riscurile-si-beneficiile-evizitelor-la-medicul-de-familie-preconizate-pentru-2014/

vizite-electronicePeste 1 milion de evizite medicale vor fi realizate in 2014, economisindu-se peste 5 miliarde de dolari, in comparatie cu vizitele traditionale la medicul de familie, conform unui studiu recent realizat de compania Deloitte. Implementarea in sistemele de sanatate la nivel global a vizitelor electronice este posibila in 2014 prin schimbarile aparute in tehnologie si in infrastructura telecomunicatiilor.

Evisits – rezultate a presiunilor de a reduce costurile medicale

Autorii studiului dau exemplul celor 600 milioane de vizite la medicul de familie realizate in SUA si Canada, mentionand ca jumatate dintre ele s-ar fi putut rezolva printr-o vizita electronica.

Implementarea vizitelor electronice vine ca urmare a presiunilor continue de a fi reduse costurile in sistemul de sanatate, dar si de a imbunatati serviciile medicale acordate pacientilor.

Cum vor fi posibile vizitele electronice

Studiul publicat arata ca un beneficiu principal in evizite este pentru pacientii bolnavi care nu trebuie sa se mai deplaseze la cabinetul medicului de familie.

Pentru ca vizitele electronice sa fie posibile, este nevoie ca toti pacientii, indiferent de categoria sociala, sa aiba acces la un device electronic, computer, telefon mobil sau tableta, alaturi de retele de wireless acceptabile din punct de vedere financiar.

In ce consta o vizita electronica la medic

Autorii studiului atrag atentia ca este gresit inteleasa o vizita electronica daca este redusa doar la imaginea unui pacient care sta in fata unui calculator si a unei camera web si de a raspunde la cateva intrebari generale din partea medicului de familie.

Specialistii precizeaza ca majoritatea evizitelor sunt functionale si se concentreaza pe capturarea informatiilor despre pacient prin chestionare, formulare si fotografii, si mai putin pe directa interactiune cu medicul de familie.

Astfel, pacientii cu anumite afectiuni, precum sinuzita, gat inflamat, alergii, infectii ale tractului urinar sau acnee ar putea completa un formular online, iar pe baza lui ar primi ulterior un diagnostic, si daca este cazul, o reteta.

Specialistii considera ca afectiuni precum tuse, dureri de stomac, infectii ale urechii, iritatii ale pielii sau reaprobarea unei retete medicale ar putea fi facute prin evizite, reducand costurile unei vizite la cabinetul medicului de familie.

Beneficii si riscuri ale evizitelor

Vizitele electronice medicale au ca principal beneficiu scaderea numarului de deplasari la medicul de familie, urmat de rapiditatea diagnosticarii si a inceperii unui tratament.

Specialistii insa se asteapta si la un risc: cresterea numarului de vizite la medicul de familie pe cale electronica datorate accesibilitatii si rapiditatii unei astfel de solutii.

In cazul medicilor de familie, acestia vor fi nevoiti sa-si imbuntateasca tehnologia la cabinet pentru a face posibile astfel de consultatii.

Pe de alta parte, o parte din medicii de familie contesta o asemenea forma de consult, din cauza lipsei de interactiune directa cu pacientul.

Un beneficiu al vizitelor electronice pentru medicii de familie ar fi o mai mare flexibilitate a programului de lucru, un numar mai mare de pacienti pe care i-ar putea diagnostica intr-un timp mai scurt, dar si posibilitatea de a comunica online date despre cazurile clinice cu alti medici.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: