Acces cursuri

Stiri medicale

Risc mai mare de atac de cord la barbatii care consuma bauturi carbogazoase

Data ultimei actualizari: 18/04/2013

Barbatii care consuma bauturi indulcite cu zahar, inclusiv bauturi carbogazoase si sucuri de fructe necarbogazoase, ar putea prezenta un risc mai mare de a face infarct, arata un nou studiu publicat in publicatia Circulation.

Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca barbatii care au baut un pahar de bautura indulcita pe zi au avut un risc cu 20% mai mare de a face atac de cord fata de cei care au evitat bauturile dulci. Riscul creste odata cu marirea consumului: consumarea a doua bauturi dulci pe zi a fost legata de o crestere de 42% a riscului, in timp ce trei bauturi aduc o crestere de 69%.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca bauturile care contin zahar au fost asociate cu niveluri mai ridicate de factori inflamatori, cum ar fi PCR (proteina C reactiva), care se considera ca este implicata in dezvoltarea bolilor de inima.

Noul raport a analizat datele colectate, ca parte din studiul Health Professionals Follow-up, care a colectat informatii cu privire la 42,883 oameni in ultimii 22 de ani. In acest timp au existat 3,683 atacuri de cord in randul barbatilor, unele fatale, iar unele nu. Si, deşi acest set de date s-a axat exclusiv pe barbati, cercetari precedente au conectat si obiceiurile femeilor de a bea sucuri carbogazoase cu  boli de inima.

Lawrence de Koning, conducatorul studiului si cercetator in departamentul de nutritie la Scoala de Sanatate Publica Harvard spune ca “primul lucru care trebuie facut este sa se reduca aportul de bauturi carbogazoase si apoi sa fie eventual eliminate”.

Cercetarea nu a constatat nicio legatura intre bauturile indulcite artificial – cu alte cuvinte, sucuri dietetice – si riscul bolilor de inima. “Dar exista alegeri, probabil, mai bune, cum ar fi apa, cafea si ceai”, a spus de Koning. In plus, un alt studiu recent publicat a gasit intr-adevar o legatura intre o dieta care include asemenea sucuri in fiecare zi si riscuri sporite de a face atac de cord.

Dr. Y. Claire Yang, un profesor asistent de politica sanatatii si management la Scoala de Sanatate Publica Mailman de la Universitatea Columbia subliniaza ca acest studiu completeaza dovezile deja existente ca bauturile dulci afecteaza sanatatea.

Cand de Koning si colegii sai au analizat bauturile indulcite cu zahar, au gasit o corelatie puternica intre bauturile dulci si riscul de atac de cord. Aceasta legatura s-a pastrat chiar si dupa ce cercetatorii au luat in calcul alti factori cum ar fi fumatul, activitatea fizica, consumul de alcool, consumul de vitamine, istoria familiei şi IMC (indexul masei corporale).

De Koning a mai adaugat si faptul ca desi legatura demonstrata nu dovedeste in mod absolut ca bauturile care contin zahar cresc riscul de boli de inima, exista dovezi de la alte studii care arata ca aceste bauturi au un impact asupra factorilor de risc. Cercetatorul a mai adaugat ca s-a remarcat intr-un studiu, de exemplu, ca voluntarii care au scazut consumul de suc ​​dulce carbogazos au cunoscut o reducere a nivelului tensiunii arteriale.

Yang a spus ca pana la urma „cel mai bun lucru de baut este inca apa”.

Autor: Alina Popescu
Alina Popescu

Alina Popescu editor al portalului FormareMedicala.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.