Rinichi umani, obtinuti in laborator din celule susa

18/04/2011

Rinichi umani, obtinuti in laborator din celule susa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rinichi-umani-obtinuti-in-laborator-din-celule-susa/

Savantii britanici au produs in laborator o pereche de rinichi umani, obtinuti din celule susa, si afirma ca oamenii care au nevoie de un transplant renal vor putea in curand sa isi “cultive” singuri propriile organe.

Organele artificiale au fost obtinute in laborator, folosind lichid amniotic uman si celule fetale animale. Ele au in prezent o lungime de o jumatate de centimetru – aceeasi marime cu aceea a rinichilor din fetusii umani, informeaza dailymail.co.uk.

Cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh spera ca rinichii astfel obtinuti se vor dezvolta pana la marimea lor obisnuita dupa ce vor fi transplantati in corpul unor pacienti umani.

Reusita savantilor britanici le-ar putea permite pacientilor din viitor sa isi creasca singuri organele inlocuitoare fara a se expune riscului de respingere a grefei – o complicatie frecvent intalnita in cazul operatiilor de transplant de organe.

Jamie Davies, profesor de anatomie experimentala la Universitatea din Edinburgh, a declarat: “Toate aceste lucruri seamana putin cu literatura science fiction, dar nu este deloc asa. Ideea este sa incepem cu celule susa umane si sa obtinem organe functionale. Am realizat progrese importante cu aceasta reusita. Acum vom putea sa producem organe care au complexitatea unor rinichi fetali obisnuiti“.

Cercetatorii spera ca in viitor medicii sa poata colecta o anumita cantitate de lichid amniotic, care inconjoara embrionul in uter, atunci cand bebelusul se naste. Acest lichid va putea fi stocat de catre cercetatori, pentru a putea fi folosit in cazul in care acea persoana va suferi din cauza unei afectiuni renale pe parcursul vietii. Din acest lichid se vor putea obtine apoi rinichi functionali.

Obtinerea unui organ folosind propriile celule susa ale pacientului rezolva problema folosirii puternicelor medicamente imunosupresoare, utilizate pentru a opri organismul sa respinga rinichii provenind de la alte persoane.

In opinia profesorului Jamie Davies, aceasta tehnologie va putea fi utilizata cu succes pe pacienti umani peste circa 10 ani.

Aproximativ 7.000 de persoane din Marea Britanie se afla pe lista de asteptare pentru a primi un rinichi, iar cererea de organe provenind de la donatori este in crestere.

Reusita savantilor britanici va fi prezentata in cadrul Edinburgh’s Science Festival ce va avea loc in aceasta luna.

Folosirea tehnologiei pe baza de celule susa este considerata deja un fel de “Pocal al lui Graal”, care aduce cu sine promisiunea de a rezolva deficitul existent pe piata transplanturilor de organe.

Saptamana trecuta, savantii japonezi au reusit sa obtina pentru prima oara in laborator, tot din celule susa, o retina functionala.

Sursa: www.mediafax.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: