Responsabilitatile personalului medical in inregistrarea si declararea nou-nascutului

22/08/2011

Responsabilitatile personalului medical in inregistrarea si declararea nou-nascutului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/responsabilitatile-personalului-medical-in-inregistrarea-si-declararea-nou-nascutului/

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect de Ordin privind declararea si inregistrarea nou-nascutului. Documentul doreste sa faca lumina in responsabilitatea personalului medical fata de copilul nascut, asistarea prematurilor, precum si inregistrarea sau declararea copilului.

Potrivit documentului, “produsul de conceptie expulzat sau extras complet din organismul matern dupa 26 de saptamani de amenoree este declarat nou-nascut viu, daca prezinta unul din urmatoarele semne de viata: respiratie spontana, activitate cardiaca (pulsatii ale cordonului ombilical) sau contractia voluntara a unui muschi”. Resposabilitatea inregistrarii lui in registrul de nasteri revine medicului de specialitate obstetrica-ginecologie care a asistat, a supravegheat sau a constatat nasterea.

In cazul in care fatul nu are semne de vitalitate, el va fi declarat “fat nascut mort”, iar medicul nu va completa Foaia de observatie clinica a nou-nascutului.

Certificatul medical constatator al nascutului, atat pentru nou-nascutul viu cat si pentru fatul nascut mort se elibereaza in termen de 24 de ore de la nastere. Acesta se intocmeste pe un “formular-tip care va trebui sa poarte numar de inregistrare, data certa a nasterii, sigiliul/stampila unitatii sanitare emitente, semnatura si parafa medicului obstetrician care a asistat, a supravegheat, sau a constatat nasterea”, este mentionat in Ordin.

In cazul in care medicul specialist care a asistat, supravegheat si constatat nasterea nu-si poate indeplini obligatiile, raspunderea este transmisa catre medicul sef de sectie obstetrica-ginecologie.

Specialistii sustin ca micutul expulzat la o varsta gestationala mai mica de 24 de saptamani, care prezinta semne de viata, “va beneficia de ingrijiri de terapie intensiva neonatala si va fi inregistrat, in registrul de nasteri, cand va atinge varsta gestationala de 24 de saptamani”.

De altfel, in ordin mai este specificat si ca “produsul de conceptie, expulzat mort inainte de 28 de saptamani de amenoree, este inregistrat ca avort”.

Asociatia Pro-Vita: Proiectul are unele prevederi bizare

Asociatia „Pro-vita pentru Nascuti si Nenascuti” – Bucuresti desi saluta initiva Ministerului Sanatatii, apreciaza documentul ca suferind de “tarele specifice legislatiei avortiste din Romania, avand in plus si unele prevederi bizare”. Drept urmare, organizatia impreuna cu Asociatia EMMA – Eternul Miracol Materna Alinare si-a trimis si cateva observatii si propuneri la documentul legislativ.

In primul rand, membrii celor doua asociatii considera ca termenul “produs de conceptie”, desi utilizat des de OMS, este degradant si propun in schib folosirea termenului de “copil conceput”.

Mai mult, “pentru ca prevederea sa-si atinga scopul iar personalul medical sa fie pe deplin responsabilizat, este necesar ca nascutul viu sa fie inregistrat la orice varsta a sarcinii si chiar din ziua nasterii („expulzarii”) in registrul unitatii sanitare, nu doar cand (si daca!) va atinge o anumita varsta”, explica Bogdan Stanciu, presedintele Asociatiei Pro-Vita.

Totodata, unitatea sanitara ar trebui obligata sa transmita foaia de inregistrare a nasterii la Registrul Starii Civile in termen de 7 zile, respectiv cel mult 15 zile pentru copiii nascuti in afara unitatii sanitare. In caz contrar, daca se pastreaza actualul text din proiectul de ordin, nimeni nu va putea fi tras la raspundere si apreciem ca intentia Ministerului, desi salutara, va avea practic putine efecte pozitive, sustin membrii celor doua asociatii.

O alta observatie vizeaza diferenta de varsta gestationala ca prag pentru inregistrarea nou-nascutului viu si a celui fara viata. “Daca la 24 de saptamani de sarcina (gestatie) expulzarea este considerata nastere a unui copil viu, in mod logic si expulzarea unui fat mort la 24 de saptamani de sarcina (gestatie) trebuie considerata tot nastere – si nu avort. De exemplu, daca o gravida se interneaza cu diagnosticul „amenintare de nastere prematura” la 26 saptamani, iar decesul fatului se produce intrauterin la 27 de saptamani din cauza unor complicatii, diagnosticul la externare, „avort spontan” naste o neconcordanta cu cel de internare”, explica membrii Asociatiei Pro-Vita si cei ai Asociatiei EMMA.

Iata mai jos, restul propunerilor facute de cele doua asociatii:

  •   inlocuirea, in tot cuprinsul ordinului, a expresiei „nascut mort” cu „nascut fara viata”;
  •   pentru „certificatul medical constatator al nascutului mort” („fara viata”), solicitam sa se completeze, prin consultarea parintilor, rubrica „prenumele”. Aceeasi mentiune pentru „foaia de observatie clinica a nou-nascutului”;
  •   registrul in care se inscrie nasterea unui copil fara viata, firesc ar fi ca acesta sa fie diferit de cel uzual; astfel se va putea tine mai usor evidenta acestor cazuri.
Autor: Mirabela Viasu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: