Stiri medicale

Reprezentantii OMS sustin achizitiile centralizate

Data ultimei actualizari: 04/03/2013

poza achizitii medicale centralizateReprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii considera ca sistemul achizitiilor centralizate va putea aduce economii de 600% la unele medicamente cumparate. Declaratiile au fost facute dupa ce reprezentantii OMS au analizat programul national de tratament al tuberculozei.

In opinia acestora, achizitia centralizata va permite o analiza mai buna de catre experti a fiecarui grup de bunuri achizitionate, cu rezultate mai bune pentru sanatatea pacientilor, iar avantajul imediat va fi scaderea semnificativa a preturilor.

Totodata, s-a aratat ca volume mici de achizitii inseamna interes mic al furnizorilor pentru a participa la licitatii, iar fragmentarea achizitiilor face ca furnizorii sa detina puterea. Trecerea la un nou sistem centralizat va maximiza puterea cumparatorului, concomitent cu imbunatatirea semnificativa a transparentei si posibilitatea supravegherii unui numar mai mic de contracte.

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa organizeze licitatii centralizate pentru medicamentele necesare tratamentului TBC, HIV/SIDA si in unitatile de primiri urgente si ATI. De asemenea, se vor face achizitii pentru materialele sanitare tot din sectorul de urgenta.

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Comentariile sunt inchise.