Regimul alimentar pentru a reduce colesterolul

09/09/2013

Regimul alimentar pentru a reduce colesterolul

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/regimul-alimentar-pentru-a-reduce-colesterolul/

Reducerea nivelului de colesterol poate preveni bolile cardiovasculare. O scadere a nivelului chiar si cu 10% scade riscul unui atac de cord cu pana la 20-30%, conform Harvard Health Publications.

Principalele schimbari in dieta pentru a reduce colesterolul

Medicii trebuie sa le recomande pacientilor modalitatile prin care pot sa reduca nivelul colesterolului.

Scaderea in greutate (daca este necesara, in cazul persoanelor care se confrunta cu obezitatea), un program regulat de exercitii fizice si o dieta controlata sunt principalele recomandari ale medicilor pentru a evita hipercolesterolemia.

Reducerea nivelului de grasimi din dieta

Pacientii cu un nivel ridicat al colesterolului trebuie sa evite consumul de alimente bogate in grasimi. Pot alege in schimbul grasimilor saturate, alimente precum pestele, alune si uleiuri vegetale.

Consumul de cereale integrale este indicat in dieta pentru un nivel scazut de colesterol. Consumul de paine integrala, cereale integrale este recomandat si pentru senzatia de satietate pentru mai mult timp.

Alimente bogate in fibre sunt alunele, fasolele, mazarea, linte, fructele. National Cancer Institute recomanda ca un adult sa consume intre 25-30 de g de fibre in fiecare zi.

Consumul de fructe si legume pot sa substituie alimente nerecomandate precum dulciuri sau produse procesate.

Un aliment bogat in grasimi monosaturate este avocado. The American Heart Association recomanda ca 15% din grasimile monosaturate zilnic sa fie consumate din avocado.

In cazul lactatelor, se recomanda laptele degresat, iaurtul slab in grasime, si produsele cu un nivel scazut de zahar.

Evitarea alimentelor care cresc nivelul de colesterol

Este important ca pacientii sa fie informati asupra alimentelor care le pot declansa diferite afectiuni prin cresterea nivelului colesterolului in sange.

Pacientii trebuie sa evite alimentele bogate in grasimi saturate: carnati sau alte produse din carne grasa, placintele cu carne, untul, smantana, prajiturile, biscuitii, alimentele care contin cocos.

Modalitatea in care se prepara mancarea e foarte importanta. Este recomandata inlocuirea gatitului prin prajirea, incalzirea alimentelor in tigaie cu prepararea lor la gratar sau prin fierbere.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: