Reabilitarea pulmonara a pacientilor BPOC

16/05/2013

Reabilitarea pulmonara a pacientilor BPOC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/reabilitarea-pulmonara-a-pacientilor-bpoc/

Reabilitarea pulmonara a pacientilor BPOCReabilitarea pulmonara este un program de care ar putea beneficia orice pacient diagnosticat cu BPOC. Este un program complex, multidisciplinar, coodronat de medicul de familie. Obiectivele lui sunt optimizarea performantei fizice si sociale individuale, cresterea autonomiei pacientului.

Reabilitarea pulmonara

Pacientii cu insuficienta respiratorie cronica necesita incadrarea intr-un program de reabilitare care are ca si componente principale:

  • Exercitii fizice zilnice si saptamanale, cu o durata cuprinsa intre 10-45 minute,
  • Consiliere nutritionala deoarece multi pacienti cu BPOC se confrunta cu pierderea apetitului
  • Informarea pacientului despre toate aspectele bolii BPOC

Aceste componente definesc o modificare importanta a stilului de viata al bolnavului cu BPOC si pot avea loc cu succes doar in cazul in care pacientul este absolut convins de utilitatea lor. Asadar principalul rol al medicului de familie este acela de a consilia pacientul asupra importantei pe care trebuie sa o acorde exercittiilor fizice spre exemplu, pentru a nu fi tentat sa le neglizeze.

Pierderea apetitului de multe ori duce la scaderea drastica a IMC la bolnavii cu BPOC din motive variate: fie lipsa aerului in timp ce mananca, fie dentitie deficitara, etc. medicul poate sfatui pacientul sa ia actiunile potrivite.

Implicatiile psihologice sunt enorme si inglobeaza si atitudinea bolnavului fata de tratamentul pe toata durata vietii. Acceptarea si asumarea bolii, o atitudine pozitiva si activa in lupta impotriva deteriorarii starii de sanatate sunt esentiale.

Medicul de familie este de cele mai multe ori singurul care poate fi alaturi de bolavul de BPOC, pentru a-i explica consecintele deciziei de a nu urma constiincios tratamentul sau de a nu urma programul de reabilitare pulmonara.

Nu este recomandata reabilitarea pulmonara pacientilor incapabili sa mearga, care sufera de angina pectorala sau care au avut un infarct miocardic recent.

Mai multe informatii despre managemntul farmacologic, non-farmacologic,  dispositive inhalatorii, managementul exacerbarilor bolnavilor cu BPOC puteti afla studiind cursul EMC online “Managementul pacientului cu BPOC”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 10 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: