Stiri medicale

Propunerea de noi criterii pentru incadrarea pacientilor obezi

Data ultimei actualizari: 29/05/2014

poza consult medicalAsociatia Americana a Endocrinologilor Clinicieni (American Association of Clinical Endocrinologists) si Colegiul de Endocrinologie American (American College of Endocrinology) propun o noua abordare clinica a obezitatii, in care sa fie luate in considerare si complicatiile care survin in urma obezitatii alaturi de indicele de masa corporala. Specialistii americani considera ca o noua abordarea a obezitatii este necesara de vreme ce prevalenta ratei obezitatii la nivel mondial nu s-a schimbat in ultimii ani.

Noi criterii de incadrare a pacientilor supraponderali sau obezi

Conform “2014 Advanced Framework for a New Diagnosis of Obesity as a Chronic Disease”, document care poate fi consultat pe site-ul Asociatiei Americana a Endocrinologilor Clinicieni, se propun cinci criterii de incadrare a paceintilor in functie de indicele de masa corporala (IMC) si de complicatiile asociate:

  • Greutate normala (IMC<25)
  • Supraponderalitate (IMC 25-29.9, fara complicatii asociate cu cresterea in greutate)
  • Obezitate stadiu 0 (IMC 30 sau mai mare, fara complicatii asociate)
  • Obezitate stadiu 1 (IMC 25 sau mai mare, cu 1 sau mai multe complicatii usoare spre moderate)
  • Obezitate stadiu 2 (IMC 25 sau mai mare, cu 1 sau mai multe complicatii severe asociate).

Dr. Timothy Garvey, autor al “AACE/ACE Obesity Consensus Statement” a explicat ca primordial in noile criterii de diagnosticare si de recomandare a tratamentului a fost pana in ce grad obezitatea a afectat sanatatea pacientului, avand in vedere gradul de severitate a complicatiilor asociate.

Acesta a precizat ca noile recomandari in incadrarea pacientului intr-un stadiu de obezitate in functie de IMC si de complicatiile asociate obezitatii ii vor ajuta pe medici sa stie ce anume trateaza si cu ce scop.

Autor: Dr. Dorel Filip

dorelfilip

Dr. Dorel Filip a absolvit UMF Cluj Napoca, Facultatea de Medicina Generala si are un Master in Farmacologie Clinica la aceeasi universitate. Este membru al Colegiului Medicilor din Bucuresti. A urmat numeroase cursuri internationale de comunicare, vanzari, coaching, lobbying and influencing si este specialist Pharmaceutical Market Access. Colaboreaza ca expert cu www.formaremedicala.ro in domeniul on-line al educatiei medicale continue a medicilor de familie. De asemenea, este consultant pentru Societatea Nationala a Medicilor de Familie din Romania.

Un comentariu

  • PTEANCU LIANA spune:

    Exista centru de supraveghere a ex.fizic ,la obezul cardiac, cu malformatie renala si glomerulo-nefrita( mezangioproliferativa)cronica, in ORADEA?mULTUMESC MULT.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.