Producatorii de medicamente avertizeaza ca taxa clawback a atins un nivel periculos

05/02/2015

Producatorii de medicamente avertizeaza ca taxa clawback a atins un nivel periculos

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/producatorii-de-medicamente-avertizeaza-ca-taxa-clawback-atins-un-nivel-periculos/

pastileAsociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Local American Working Group (LAWG) avertizeaza ca taxa a ajuns o povara fiscala ce are efecte dezastruoase asupra industriei farmaceutice precum limitarea accesului la tratament al pacientilor romani. Cele doua asociatii solicita autoritatilor revizuirea de urgenta a mecanismului actual.

“In trimestrul patru al anului 2014 taxa clawback s-a ridicat la un sfert din vanzarile medicamentelor, insemnand o crestere a nivelului taxelor platite de industrie cu inca 25%, dupa ce anul trecut in aceeasi perioada s-a inregistrat o crestere cu o treime. Per total, in cei doi ani taxa clawback a crescut cu 67%, conform unui mecanism lipsit de planificare si transparenta. Aceasta crestere nu poate fi sustenabila in nicio ramura economica si incalca principiile unei fiscalitati echilibrate”,  sustin reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Local American Working Group (LAWG) intr-un comunicat remis presei.

“,In ultimii doi ani, am finantat bugetul sanatatii cu aproape 1 miliard de dolari numai prin taxa clawback. Anuntata initial ca fiind o masura provizorie, aceasta a ajuns sa fie singurul mecanism prin care autoritatile acopera deficitul istoric din sistemul de sanatate. Am ajuns sa platim statului 50% din cifra de afaceri a industriei (taxa clawback si celelalte contributii), o suma de neimaginat pentru orice alta industrie.
Un mecanism care poate fi sustenabil si echitabil consta in calcularea si aplicarea taxei clawback pentru fiecare companie in parte. In acelasi timp este imperios necesar sa se aloce un buget mai mare pentru medicamente care sa acopere necesitatile reale de tratament ale pacientilor.
Sistemul de sanatate romanesc este subfinantat si de aceea este nevoie de un efort comun al tuturor actorilor implicati. Impreuna putem adopta o Strategie Nationala care sa duca la cresterea progresiva a finantarii sistemului de sanatate pentru a atinge media europeana in urmatorii trei ani. Pentru acest lucru avem nevoie de 6% din PIB pentru sanatate”, a declarat Calin Galaseanu, Presedinte al ARPIM.

ARPIM si LAWG solicita autoritatilor actualizarea valorii bugetului de referinta pentru taxa clawback, mai exact suplimentarea bugetului trimestrial aprobat cu 150 milioane lei, dupa 3 ani de mentinere artificiala a acestuia la 1.515 milioane lei.

De asemenea, asociatiile solicita eliminarea adaosurilor distribuitorilor si farmacistilor in calcularea taxei clawback precum si eliminarea din calculul taxei a produselor achizitionate de spitale si a celor achizitionate de Ministerul Sanatatii prin licitatie nationala.

“Taxa clawback a ajuns in T4 2014 sa reprezinte 25,23% din vanzari ceea ce nu mai este sustenabil. Din pacate, problema este cu atat mai serioasa cu cat sistemul romanesc de sanatate nu mai poate functiona in aceleasi conditii. Acest lucru este dovedit de un studiu independent, Euro Health Consumer Index, care plaseaza Romania printre ultimele tari din Europa la capitol sanatate, tara noastra fiind pe un trend descrescator inca din anul 2006. Pacientii romani in continuare nu au acces la medicamente inovatoare, iar taxa clawback ameninta si accesul acestora la medicamente deja incluse pe lista de compensate si gratuite. Este o situatie critica atat pentru producatorii de medicamente generice, dar si pentru cei de originale.

Noi suntem deschisi colaborarii cu autoritatile pentru a gasi cele mai bune solutii care sa raspunda problemelor din sistemul de sanatate, dar primul pas, inainte de toate, este acela de a asigura o finantare corecta. Totodata, consideram ca este necesara o mai mare vizibilitate a mecanismului de calcul al taxei clawback astfel incat sa poata creste si nivelul de predictibilitate din sistem.
Orice schimbare a mecanismului actual nu va rezolva problema, bugetul alocat trebuie sa fie finantat imediat. Avem nevoie de transparenta si de predictibilitate intrucat sistemul de sanatate a ajuns la un nivel care nu mai este sustenabil pentru industrie”, a declarat si Gabor Sztaniszlav, Presedinte al LAWG.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: