“Prezentarea copilului la medic nu are loc de la primele semne de boala, ci uneori parintii aplica leacuri babesti” (Studiu)

17/04/2015

“Prezentarea copilului la medic nu are loc de la primele semne de boala, ci uneori parintii aplica leacuri babesti” (Studiu)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prezentarea-copilului-la-medic-nu-loc-de-la-primele-semne-de-boala-ci-uneori-parintii-aplica-leacuri-babesti-studiu/

bpac_siteUn studiu prezentat de UNICEF arata ca unii parinti nu isi duc copii la medic de la primele simptome ale unei boli, ci apeleaza in prima instanta la leacurile babesti.

Studiul “Cunostintele, atitudinile si practicile familiilor si persoanelor care ingrijesc copii cu varsta intre 0-6 ani”  a relevant ca nivelul de cunostinte ale parintilor cu privire la etapele de dezvoltare fizica si psihologica a copilului este in general scazut.

Multi parinti inca apreciaza starea copilului prin raportare la alti copii de varsta asemanatoare, iar parerea medicului reprezinta doar pentru 8,2 % dintre parinti un element important in evaluarea starii de dezvoltare fizica a copilului.

“Prezentarea copilului la medic nu are loc de la primele semne de boala, ci uneori parintii aplica «leacuri babesti» sau tratamente alopate si antibiotice, fara consultarea unui specialist. De exemplu, in cadrul prezentului studiu, parintii declara ca nu duc copiii la medic de la primele semne de boala in procent de: 19,2 la suta in caz de febra, 28 la suta in caz de tuse, 32,6 la suta in caz de diaree si 14,2 la suta in caz de traumatisme/accidente. Riscurile la care copiii sunt expusi sunt foarte ridicate prin neacordarea atentiei cuvenite simptomelor cum ar fi tuse si febra, prin administrarea unor tratamente pe baza experientei anterioare, a discutiilor cu vecini si prieteni sau pe baza altor recomandarilor, fara consultarea medicului”, se arata in studiu cu pricina.

Tot aceasta cerctare mai arata ca acesle persoanele care traiesc in mediul rural si cu un nivel de educatie mai scazut , sunt cele care apeleaza mai des  serviciile speciale de urgenta.

Dintre pacientii care au apelat la un consult medical, 83 % au apelat serviciul special de urgente 112.

“Sarcina de a duce copilul la medic este preponderent asociata mamei, tinand cont de faptul ca in 71,8 la suta dintre cazuri mamele sunt cele care insotesc copilul la medic, in timp ce doar 3,1 la suta dintre tati preiau aceasta sarcina. Cu toate acestea, faptul ca in 22,3 la suta dintre cazuri ambii parinti insotesc copilul la medic poate sugera ca distributia rolurilor in familie incepe sa descrie impartirea sarcinilor si responsabilitatilor intre parinti”, mai scrie in studiu.

 De altfel, 96,8 % dintre participantii la studiu, respectiv parinti sau persoanele care au in grija copii, afirma ca au vaccinat copiii, doar ca studiul nu ofera si informatii cu privire la realizarea unei scheme de vaccinare complete, scrie si Mediafax.

“Practica de vaccinare a copiilor este mai putin frecventa in randul familiilor de etnie roma. O treime dintre parinti nu cunosc scopul vaccinarii si sunt putini parinti care au cunostintele necesare despre vaccinuri pentru a intelege cum functioneaza si de ce administrarea acestora este importanta pentru copii. Au fost identificati si parinti care considera vaccinurile ineficiente sau periculoase, in special in randul persoanelor din mediul urban si cu un nivel ridicat de educatie.”

Acest studiu a fost realizat pe un esantion format din 1.420 de parinti si persoane care se ocupa de ingrijirea copiilor, care aveau la momentul culegerii datelor cel putin un copil cu varste intre zero si sase ani.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: