Preventia in sanatate – educatie si informare corecta

23/05/2013

Preventia in sanatate – educatie si informare corecta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/preventia-in-sanatate-educatie-si-informare-corecta/

dezbatere preventia in sanatateUna dintre problemele principale care impiedica realizarea unor programe eficiente de preventie in sanatate este, dupa cum a subliniat dr. Doina Mihaila, faptul ca “nimeni nu vede preventia ca pe o modalitate de reducere a riscurilor si a costurilor, toata lumea acorda atentie doar costurilor pe termen scurt. De aceea ne aflam in situatia de a reinventa roata”. 

Insa cetatenii au inceput sa constientizeze necesitatea derularii unor programe de profilaxie si vocea lor se alatura vocilor medicilor care militeaza pentru aceasta schimbare in sistemul sanitar. Aceasta idee a fost intarita de dr. Rodica Tanasescu, aceasta afirmand ca “apare si in Romania populatia educata, interesata de preventie, de adoptarea unui stil de viata sanatos, de constientizarea riscurilor si de stabilirea unei bune relatii de comunicare cu medicul de familie”, “trend” observat in unanimitate si de ceilalti participanti la discutie. 

In aceeasi ordine de idei, dr. Tanasescu a mai subliniat ca eficienta programelor de preventie depinde de corecta informare a pacientilor si de educatia sanitara pe care acestia ar trebui sa o primeasca in scoala: “pacientii trebuie sa inteleaga ca fiecare este responsabil de propria sanatate”. Asadar, “nu trebuie sa reinventam roata, ci sa fim suficient de tenaci pentru a face roata sa se invarta”, a conchis presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei. 

Pentru a contura atitudinea incurajatoare a pacientilor in ceea ce priveste educatia sanitara si responsabilizarea, dr. Val Vilcu a dat exemplul unui pacient care a oferit o solutie simpla: “sa ne spalam pe maini, pe dinti si sa nu se mai vanda zahar in magazine”. 

 

Autor: Elena Gherasim

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: