Presedintele CNAS: “Va trebui sa ne gandim si la o contributie cat de mica a pacientului la medicamente”

20/11/2014

Presedintele CNAS: “Va trebui sa ne gandim si la o contributie cat de mica a pacientului la medicamente”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/presedintele-cnas-va-trebui-sa-ne-gandim-si-la-o-contributie-cat-de-mica-pacientului-la-medicamente/

medicamentePresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, afirma ca autoritatile trebuie sa se gandeasca, in timp, si la o contributie a pacientului la medicamente”, care sa il responsabilizeze si sa il faca sa simta ca ”un serviciu medical nu este suta la suta gratuit.”

In cadrul primei Conferintei Nationale de Farmaeconomie si Management Sanitar de la Targu Mures, acolo unde sustinut tema “Strategia de finantare a cheltuielilor de medicamente in Romania”, Vasile Ciurchea, presedintele CNAS a afirmat ca pacientul trebuie sa fie extrem de bine informat si sa se gandeasca “cat isi poate permite sa contribuie” si sa inteleaga ca, daca un medicament este generic, nu inseamna automat ca este prost.

“Chiar nu sunt de acord cu formula «asta-i medicament generic, produs in Romania si e prost». Nu e adevarat! Substanta activa este aceeasi si in original, si in generic. Sigur ca pacientul de regula ia de bun ce-i spune medicul, cand ajunge la farmacie, farmacista ii spune «stii, am unul putin mai bun, e mai original». Deja isi pune intrebarea: fac ce spune medicul sau ce spune farmacista? In piata, lumea comenteaza ca farmacista este interesata sa vanda medicamentul cel mai scump, ca e mai profitabil. Sigur, farmacia e o societate comerciala, pana la urma, si inteleg si acest aspect. Personal, nu cred ca acesta este motivul principal. Dar sunt situatii si situatii, depinde de interpretare. Din punctul meu de vedere, pacientul ar trebui sa fie extrem de bine informat si sa isi aleaga in functie de posibilitate”, a declarat Ciurchea conform Mediafax.

De asemenea, tot in cadrul aceluiasi eveniment, presedintele CNAS a mai precizat  ca autoritatile trebuie sa se gandeasca, in timp, si la o contributie a pacientului, care sa il responsabilizeze si sa il faca sa simta “ca un serviciu medical nu este suta la suta gratuit”.

“Trebuie sa impartim riscul financiar, in asa fel incat fiecare sa simta ca un serviciu medical nu este suta la suta gratuit. Nici nu cred ca ne putem permite tot timpul sa dam totul gratis. (…) Nu stiu, o suma cat de mica, legata de fiecare reteta, ar mai disciplina un pic piata sau dorinta. E adevarat ca sunt oameni care nu-si permit nici acea suma mica. Va trebui sa vedem, pana la urma, sa fie cat mai aproape de realitate”, a mai spus Vasile Ciurchea, citat tot de Mediafax.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: