Prelevarea de organe s-ar putea face fara acordul familei daca donatorul a fost de acord in timpul vietii

18/09/2014

Prelevarea de organe s-ar putea face fara acordul familei daca donatorul a fost de acord in timpul vietii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prelevarea-de-organe-s-ar-putea-face-fara-acordul-familei-daca-donatorul-fost-de-acord-timpul-vietii/

variceMinisterul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect care reglementeaza conditiile donarii de organe. Acesta prevede, conform referatului de aprobare, ca prelevarea s-ar putea face in viitor fara consimtamantul familei, daca persoana de la care se preleveaza organele si-a exprimat acordul in timpul vietii printr-un act notarial si prin inscrierea in Registrul Notarial al Donatorilor de Organe,Tesuturi si Celule.

Totodata, in proiect se mai precizeaza si ca atat donatorul cat si primitorul vor trebui sa fi semnat un inscris autentic prin care sa declare ca donarea se face in scop umanitar, are caracter altruist si nu constituie obiectul unor acte si fapte juridice in scopul obtinerii unui folos material sau de alta natura.

In conditiile in care pe teritoriul Romaniei nu exista niciun primitor compatibil cu organele, tesuturile si celulele de origine umana disponibile, acestea pot fi alocate retelei internationale de transplant, pe baza unei autorizatii emise de Agentia Nationala de Transplant.

In cazul minorilor sau persoanelor lipsite de capacitate de exercitiu, consimtamantul va fi dat de parinti sau de celelalte persoane care au calitatea de ocrotitor legal al acestora.

In proiect se mai specifica faptul ca cele 3 examene care confirma moartea cerebrala trebuie sa se repete la un interval de cel putin 6 ore in cazul adultilor.

Pentru copii, intervalul este de 48 ore pentru  nou-nascutul cu varsta intre 7 zile – 2 luni, 24 de ore pentru cei cu varsta intre 2 luni -2 ani  si  de 12 ore pentru cei cu varsta intre 2 -7 ani.

In cazul copiilor mai mari de 7 ani, procedura este similara cu cea a adultilor.

Proiectul mai prevede ca prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana, in cazuri medico-legale, se face numai cu consimtamantul medicului legist si nu trebuie sa compromita rezultatul autopsiei medico-legale.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: