Pozitii ale expertilor internationali despre rolul indulcitorilor cu continut caloric scazut si echilibrul energetic redus, la conferinta anuala EFAD 2014

04/11/2014

Pozitii ale expertilor internationali despre rolul indulcitorilor cu continut caloric scazut si echilibrul energetic redus, la conferinta anuala EFAD 2014

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pozitii-ale-expertilor-internationali-despre-rolul-indulcitorilor-cu-continut-caloric-scazut-si-echilibrul-energetic-redus-la-conferinta-anuala-efad-2014/

indulcitori-zaharIn perioada 9-12 octombrie a avut loc la Atena conferinta anuala a Federatiei Europene a Asociatiei Dieteticienilor 2014 (EFAD).

Acest eveniment anual reuseste sa reuneasca la un loc cei mai buni experti dieteticieni si nutritionisti din lume, pentru a prezenta cele mai recente cercetari cu privire la aspectele prioritare in nutritie si sanatate publica.

Congresul din acest an a fost de inalta tinuta, unde au avut loc discutii initiate de catre experti despre rolul indulcitorilor cu continut caloric scazut (ICS) si echilibrul energetic in dieta unui stil de viata sanatoas.

Simpozionul  “Indulcitorii cu continut caloric scazut – o alegere fundamentala in managementul de greutate si diabet”, a reunit experti internationali care au discutat si impartasit cele mai recente cercetari ale lor privind  rolul si valoarea ICS in managementul de greutate si diabet.

 Rolul ICS  la pierderea in greutate

La masa rotunda moderata de Antonis Zampelas, profesor la Human Nutrition de la Universitatea Agricola din Atena si de Dr. Duane Mellor de la Universitatea din Nottingham, au fost prezentati mai multi experti, inclusiv autori si lectori cheie ai EFAD (Federatia Europeana a Asociatiei de Dieteticienii ), precum prof. James Hill, director executiv la Universitatea din Colorado Anschutz “Sanatate si Wellness Center”, Dr. France Bellisle de la Universitatea Paris si Dr. Aimilia Papakonstantinou, lector in Nutritie si Metabolism de la Universitatea Agricola din Atena.

Cu totii au adresat intrebari despre siguranta si rolul indulcitorilor cu continut caloric scazut ( ICS).

Prof. Hill a inceput prin adresarea intrebarilor de actualitate legate de valoarea ICS in managementul de greutate.

El a citat cercetari ferme din studii controlate randomizate si studii realizate pe grupuri de control la oameni, care nu au indicat efecte negative ale consumului de ICS asupra greutatii corporale si ca, din contra, au demonstrat ca acesti indulcitori pot fi de ajutor in pierderea in greutate.

Unul dintre studiile cele mai convingatoare  si actuale a fost publicat la inceputul acestui an in jurnalul Obezitatii ( Obesity).

Acesta  a analizat aproximativ 300 de barbati si femei care au urmat programe aproape identice, respectiv aceeasi dieta si exercitii fizice, cu exceptia faptului ca jumatate din esantion a baut doar apa, in timp ce celeilalte jumatati din grup i s-a permis sa bea bauturi indulcite cu indulcitori cu continut caloric scazut ( ICS), precum si apa.

Rezultatele au aratat ca cei din grupul care a baut bauturi indulcite cu ICS si apa, nu au doar ca au putut pierde in greutate cu succes, dar chiar au slabit mai mult decat cei din grupul care a baut doar apa ( 5.9 kg comparativ cu 4.1 kg).

Astfel, profesorul Hil a concluzionat ca indulcitorii cu continut caloric scazut pot ajuta persoanele care doresc sa-si controleze greutatea, prin satisfacerea dorintei pentru un gust dulce si placut, dar fara exces de calorii.

Efectul ICS asupra poftei de gust dulce

“Puterea dulcelui” ca un stimul psihobiologic pentru mai multe specii de animale a fost discutat de catre Dr. Bellisle.

Dorinta innascuta si universala pentru dulceata a fost demonstrata si de raspunsurile primite de la oameni, copii si pui de animale carora le-a fost oferit ceva dulce.

Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca pe masura ce imbatranim, aceasta simpatie innascuta pentru dulce poate stimula supra alimentarea cu alimente bogate in energie; Si totusi, obinerea efectului de dulce din ICS a continuat sa fie controversata.

Unul dintre motivele pentru care ICS continua sa fie controversat este sugestia ca efectele decuplarii proprietatile senzoriale de tip hedonist care duc la pofta de dulce pana la saturatie ( conferire de energie) poate creste, mai degraba decat sa scada apetitul pentru alimente dulci.

Pentru a contracara aceste ingrijorari, dr. Bellisle a vorbit despre o cercetare care a aratat ca acei consumatori regulati ale ICS   au o probabilitate mai mica de a manca deserturi, zahar si dulciuri si mai multe sanse de a consuma produse lactate scazute in grasimi, cereale si legume integrale.

Un studiu experimental a aratat ca tipul de indulcitor (zahar, stevia sau zaharoza) utilizat intr-o gustare prealabila mesei, nu a afectat modul in care subiectii au resimtit senzatia de foame de mai tarziu.

Astfel, Dr.  France Bellisle a concluzionat ca cei 25 de ani de cercetare in ICS inseamna:

• Neconfirmarea faptului ca ICS ar putea exacerba pofta de mancare pentru alimentele dulci sau ca poate duce la pierderea controlului asupra mancatului.

• Dovezile sugereaza in schimb o scadere a apetitului pentru alimentele dulci.

• Efecte asupra apetitului ar putea fi un mecanism prin care ICS contribuie la pierderea in greutate.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: