Stiri medicale

Pielea uscata poate fi simptomul unor afectiuni

Data ultimei actualizari: 02/12/2013

piele-uscataPielea uscata poate fi cauzata de timpul rece din perioada iernii dar si de o serie de afectiuni precum dermatita atopica, psoriazis, tulburari ale tiroidei, tulburari alimentare.

Cauzele unei pieli uscate

Factorii care pot avea un efect direct asupra pielii si pot fi monitorizati de pacienti sunt efectele imediate ale schimbarilor de temperatura, dar si ale anumitor haine pe care le purtam.

Astfel ca senzatia de disconfort, de mancarime poate fi cauzata si de anumite materiale din care sunt realizate hainele. In aceleasi timp, pielea poate fi afectata de anumite parfumuri sau chiar de lenjeria patului.

Pielea uscata poate fi cauzata de varsta si de anumite afectiuni:

 • Pacientii peste 60 de ani se pot confrunta cu probleme ale pielii uscate
 • Hipotiroidism – tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni
 • Diabetul
 • Subnutritia, care poate fi rezultatul unei tulburari alimentare
 • Un istoric in familie al afectiunii

Ce recomanda specialistii impotriva pielii uscate

In cazul in care pielea uscata este rezultatul schimbarii de temperatura odata cu venirea iernii, medicii le pot recomanda pacientilor o serie de masuri de preventie si de ameliorare a simptomelor.

O ameliorare poate fi observata in urma unui dus scurt, de maxim 5 minute. Specialistii avertizeaza ca prea mult timp petrecut sub apa poate avea un efect daunator asupra pielii, putand creste gradul de uscare al pielii.

In acelasi timp, specialiastii avertizeaza asupra tipului de sapun pe care il folosim, mentionand ca nu toate au un efect de ameliorare a senzatiei de uscare a pielii. Nici buretii abrazivi nu sunt recomandati avand in vedere ca unii pot sa raneasca pielea.

Cand este recomandat sa se consulte medicul

 • Daca pielea uscata este un simptom care apare brusc
 • Daca pielea uscata este insotita de crapare, inflamatii, inrosire, sangerare
 • Daca uscarea pielii se manifesta ca un simptom asociat altei afectiuni, precum diabetul sau afectarea circulatiei sangelui.

Consultarea medicului este foarte importanta avand in vedere ca starea pacientului se poate agrava, fiind apoi mult mai greu de tratat.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Un comentariu

 • geanica spune:

  La mine problema cu pielea uscata si crapata apare mai ales iarna, e chiar incredibil cat de uscata imi este pielea in sezonul rece. Bineinteles ca am ajuns pe la doctori, am folosit creme, tratament si greu tare a am gasit un remediu cu adevarat eficient. De cand am inceput sa folosesc lotiune protectoare de la Gloves In A Bottle pentru piele uscata am vazut rezultatele mult dorite. La mine functioneaza tare bine, trebuie incercata daca aveti probleme.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.