Domnilor guvernanti, personalul medical din cabinetele medicilor de familie inseamna tot medici si asistente!

27/03/2017

Domnilor guvernanti, personalul medical din cabinetele medicilor de familie inseamna tot medici si asistente!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/personalul-medical-din-cabinetele-medicilor-de-familie-inseamna-tot-medici-si-asistente/

stetoscop5-min
Anuntata cu surle si trambite a fi “cea mai mare si reusita privatizare din Romania” in 1999, ceea ce s-a intamplat atunci se dovedeste astazi a fi de fapt “o spalare pe maini” de ceea ce inseamna asistenta medicala primara.

Privatizarea a constat in: “punerea in brate” a cartilor de munca a peste 11.000 de medici, acestia preluand si cartile de munca a peste 55.000 asistente, concesionarea cladirilor, multe dintre ele fara conditii de functionare la vremea aia si, implicit autorizatie de functionare.

Apoi “s-a dat” un buget care reprezenta numarul de asigurati si plata per consultatie la un nivel  atat cat acestea sa poata face fata “provocarilor” pe care le astepta.

Ani de zile propaganda CAS-ista a prezentat acest venit al cabinetului drept venit al medicului, ceea ce pentru multi – din sistemul medical si nu numai – era motiv de invidie.

Nu se stie clar nici acum faptul ca acest venit a reprezentat aducerea spatiilor la conditii legale de functionare si, implicit, de obtinere a autorizatiei de functionare, plata a peste 20.000 de asistente si ingrijitoare sau dotarea cu aparatura medicala.

Anii au trecut si sistemul se intoarce impotriva medicilor de familie: redeventele cabinetelor concesionate au crescut de la an la an, inflatia a crescut, la fel si valoarea taxelor si contributiilor.

In timp ce bugetul sanatatii a crescut de la 2,3 miliarde de euro in 2005, la 6,2 miliarde in 2016, veniturile cabinetelor au scazut de la 8,01 in 2008, la 5,83% din FNUASS in 2017.

Personalul medical – medici si asistente – din spital, dupa ani de zile de stagnare, beneficieaza de mariri salariale.
In 2016 salariul unui medic primar a crescut la 4.500-5.600 lei brut si 2.000-2.600 lei la o asistenta cu scoala postliceala.

La 1 februarie 2017, aceste salarii s-au majorat cu 15%, astfel ca aceeasi medici au un salariu brut de 5.200-6.200 lei, iar o asistenta 2.400-3.000 lei, fara sporuri, tichete de masa etc.

Din calculele facute, niciun cabinet de medicina de familie cu sub 2.500 asigurati pe lista nu poate avea asemenea venituri pentru medic si asistenta.

La discutiile pe buget de la CNAS am prezentat acest aspect: cu bugetul alocat in 2017 si cresterile de salarii din sistemul bugetar  vor fi cabinete de medicina de familie, in special in mediul urban, care se vor inchide pentru ca salariile asistentelor din sistemul bugetar deficitar, vor fi mai atractive , iar acestea vor pleca de la noi. Raspunsul primit: tacere totala.

De curand, am ascultat-o pe dna Ministru al Ministerului Muncii, Olguta Vasilescu, care afirma ca de la 1 ianuarie 2018 salariile medicilor vor creste, iar acestia vor fi platiti ca judecatorii.

Am spus: in sfarsit suntem pusi acolo unde ne este locul! Suntem, am spus? Nu, noi nu, pentru ca medicii de familie nu sunt luati in calcul.

Desi se vorbeste despre medici si asistente la modul general, am vazut dupa bugetul alocat anul acesta ca noi nu suntem medici, iar asistentele noastre nu sunt asistente. Nici acum, nici de la anul.

Despre noi nu se vorbeste nicaieri. Noi nu suntem luati in calcul. Chiar asa, domnilor guvernanti, noi nu suntem medici? Asistentele noastre nu sunt asistente?

Consider ca in cel mai scurt timp decidentii – Primul Ministru, Ministerul Sanatatii, Ministerul de finante,  CNAS – sa-si indrepte atentia si catre Asistenta medicala primara, asta daca nu se doreste sa se ramana fara ea.

Autor: Catalin Petrencic

6 Comentarii

  1. silianion says:

    Aveti dreptate,dar daca nu avem sustinere politica nu vom rezolva nimic.

    • pallenikovera says:

      Nu vom avea sustinere politica niciodata pentru ramanerea banilor in sistem + procent din PIB !!! Politicienii au nevoie de bani pentru altceva . Cata vreme societatea nu intelege mecanismele, nu se va misca nimic . Nici macar asociatiile bolnavilor cronici nu inteleg prea bine sistemul si nu stiu ce sa ceara

  2. pallenikovera says:

    Nici asigurarile nu sunt asigurari, ci o contributie la fondul de sanatate.
    BANII TREBUIE SA URMEZE PACIENTUL , ACULO UNDE EL ESTE CONSULTAT/INVESTIGAT si asa s-ar intampla daca banii colectati nu s-ar varsa la buget, de unde ni se dau sub diverse forme de parca nu ar reprezenta plata serviciilor medicale. Marirea salariilor pentru cei din spitale trebuia sa fie urmarea MARIRI TARIFULUI PE caz DRG SAU ZI DE SPITALIZARE !!! Si atunci puteam cere marirea valorii punctului si pentru med fam sau specialist ambulatoriu. Asta e. Politica strutului.

  3. tudoseradu-cristian says:

    Să-mi fie iertată îndrăzneala! Oare organizaţiile noastre profesionale, care au curajul să se erijeze în reprezentanţii noştri, care merg la negocieri cu un mandat afişat şi care se întorc invariabil cu el neîndeplinit, nu ar trebui să aibă ceva de spus??? Pe de altă parte, este f. posibil să intervină ceva modificări şi în finanţarea tuturor unităţilor sanitare din FNUASS, întrucât nici spitalele nu ar putea asigura salarii ca cele fluturate de diversi politicieni, decât cu sacrificarea cheltuielilor materiale (investiţii, medicamente, igienă, condiţii de spitalizare)…

  4. mihalceamadalinamihaela says:

    Din pacate aceeasi in situatie se afla si medicii specialisti care lucreaza doar in ambulatoriul privat. Cresterea salariala ar trebui facuta pe baza cresterii valorii punctului astfel incat toti medicii sa beneficieze de crestere. Deja asistentele pleaca din privat catre stat, prin metode corecte sau prin atentii catre responsabilii cu angajarile!

  5. popaconstantaaurelia says:

    Felicitări domnule doctor ! Noi nu suntem medici ! De toate , numai medici din când în când! Contabili ,angajatori , manageri. Vreau să fiu angajat , cu salariu în grilă, concediu plătit,fără sa am grijă ca dacă plec trebuie să-mi găsesc eu înlocuitor. Facem ceva ?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: