INTERVIU | Prof. Dr. Coriolan Ulmeanu: Prevenirea intoxicatiilor la copii

21/03/2012

INTERVIU | Prof. Dr. Coriolan Ulmeanu: Prevenirea intoxicatiilor la copii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/parintii-trebuie-sa-pastreze-medicamentele-in-recipiente-adecvate-pentru-a-preveni-intoxicatiile-la-copii/

 

Prof. Dr. Coriolan Ulmeanu: „Parintii trebuie sa pastreze medicamentele in dulapuri si recipiente adecvate pentru a preveni intoxicatiile la copii”

Prof. Dr. Coriolan Ulmeanu este medic specialist pediatrie, sef al departamentului de Toxicologie al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti. Specializat in medicina transfuzionala si cu competenta de medicina de urgenta, a infiintat in anul 1999 serviciul TOXAPEL. Este fondator al Societatii Romane de Cardiologie Pediatrica, Societatii Romane de Gastroenterologie Pediatrica si al Societatii Romane de Ultrasonografie precum si autor si coautor a 6 manuale de pediatrie si numeroase articole si studii medicale.


FM: La Conferinta de pediatrie pentru medicii de familie desfasurata in septembrie 2011 ati mentionat despre existenta centrelor antitoxice regionale. Ne puteti da mai multe detalii despre acestea ?

In acest moment functioneaza in Romania, asigurand abordarea unitara a diagnosticului si tratamentului in intoxicatiile acute la copil, sase centre regionale antitoxice: Iasi, Cluj, Timisoara, Constanta, Craiova si Brasov. Ele folosesc aceeasi baza de date pentru diagnostic si terapie, au o aprovizionare foarte buna cu antidoturi. Se informeaza reciproc privind epidemiologia intoxicatiilor acute la copil si adolescent. Se intalnesc periodic pentru a asigura un schimb rapid de informatii si participa la cursurile si la Congresul Centrelor Antitoxice Europene, care anul trecut a avut loc la Dubrovnik si in acest an va avea loc la Londra.

FM: Care sunt cele mai frecvente intoxicatii la copil cu care va confruntati ?

Cele mai frecvente intoxicatii acute la copil au ca etiologie medicamentele (paracetamol, antihipertensive, betablocante, benzodiazepine si carbamazepina), monoxidul de carbon (foarte frecvent in ultimii doi ani), alcoolul, petrolul si derivatii, piretroidele (insecticide) si etnobotanicele.

FM: Departamentul de toxicologie al Spitalului „Grigore Alexandrescu” a initiat si serviciul telefonic permanent de asistenta in cazul intoxicatiilor acute, TOXAPEL. Cine poate apela serviciul si ce informatii trebuie sa cunoasca cei care il apeleaza ?

Serviciul poate fi apelat de parinti, bunici, toti adultii care au in apropiere un copil care s-a intoxicat cu un medicament, o substanta chimica etc.. Poate fi apelat si de medicii de familie, personalul SMURD, ambulante, medicii specialisti din spitale si camere de garda din toata tara. Serviciul functioneaza 24 de ore din 24 si poate fi apelat la numerele de telefon 021 210 61 83 sau 021 210 62 82. Ambele numere de telefon suna in acelasi loc iar pretul apelului este cel al unui apel local fix. Sprijinul financiar pentru lansarea serviciului a fost asigurat de Prof. Dr. George Rogers de la Universitatea Louisville, Kentucky, cu ajutorul fundatiei Humana SUA, iar sprijinul tehnic este oferit de Centrul Antitoxic din Suedia cu care exista o legatura permanenta. Cei care apeleaza TOXAPEL trebuie sa stie ca trebuie sa faca acest lucru cat mai repede, prima jumatate de ora este esentiala in cazul celor mai multe intoxicatii. Trebuie cunoscut numele cat mai exact al toxicului, numele si adresa copilului, varsta, telefonul de la care se suna, numele celui care suna, ora probabila la care a avut loc intoxicatia si cantitatea de substanta inhalata sau ingerata.

FM: Medicul de familie are cel mai frecvent contact cu parintii. Ce recomandari ati dori sa faca acestia parintilor, pentru a preveni intoxicatiile accidentale ?

In primul rand sa gestioneze corect pastrarea medicamentelor in dulapuri si recipiente adecvate si sa nu lase substantele chimice periculoase in recipienti deschisi (antigel, alcooli, insecticide). Daca intoxicatia s-a produs, sa sune la TOXAPEL in prima ora de la producerea intoxicatiei si sa nu dea lapte ca antidot !

FM: Care sunt masurile imediate pe care le poate lua medicul de familie in cabinet in cazul unei intoxicatii acute ? Ce nu trebuie sa lipseasca din cabinetul unui medic de familie pentru a putea interveni in cazul unei intoxicatii acute, pana la venirea ambulantei si transferul intr-un serviciu de toxicologie ?

Medicul de familie poate stabili sau confirma diagnosticul de intoxicatie acuta accidentala sau voluntara si poate incepe tratamentul in prima ora. Acesta consta in provocarea de varsaturi, care conform protocoalelor internationale trebuie sa fie realizata doar in prezenta medicului, nu la domiciliu de catre parinti. Poate administra carbune activat in doza de 1 gram/kgcorp. Trebuie solicitata ambulanta pentru transport rapid, mai ales in cazul in care exista indicatie de spalatura gastrica efectuata cat mai rapid si asigurate functiile vitale. Din cabinetul medicului de familie nu trebuie sa lipseasca atropina, antidotul fiziologic in cazul intoxicatiilor acute cu insecticide organofosforice.

 

Autor: Dana Zoiteanu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: