Pacientii in varsta au mai multa incredere in medicul de familie

04/03/2014

Pacientii in varsta au mai multa incredere in medicul de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientii-varsta-au-mai-multa-incredere-medicul-de-familie/

tuseurectalUn studiu publicat in 2013 in International Journal of Family Medicine, realizat de cercetatorii germani, a analizat in ce masura pacientii ajunsi la varsta de 70 de ani consulta medicul de familie pentru a lua decizii in privinta sanatatii lor. Rezultatele studiului au aratat ca majoritatea pacientilor in varsta nu apeleaza la automedicatie, asa cum se intampla la unii pacienti tineri, ci apeleaza la medicul de familie care ia deciziile medicale in locul lor.

Pacientii in varsta lasa deciziile medicale pentru medicul de familie

Principalele intrebari la care au raspuns pacientii in acest studiu au avut in vedere: Cine ia deciziile medicale cand au o problema de sanatate?; A existat un conflict de opinie intre tine si medicul de familie in alegerea unui anume medicament pentru tratament?

Pacientii in varsta de aproximativ 70 de ani care prefera sa se consulte cu medicul de familie pentru orice problema de sanatate au declarat ca primesc informatii detaliate si variante de tratament pentru afectiunile pe care le au.

Studiul a aratat ca pacientii in varsta sunt mai deschisi la dialogul cu medicul de familie, sunt mai interesati de tratamentul pe care il urmeaza si au asteptari mult mai realiste in ceea ce priveste rezultatele tratamentului in functie de boala de care sufera.

Mai putine contestari ale deciziilor luate de medic

In acelasi timp, au fost sesizate mai putine conflicte medic de familie-pacient in privinta deciziilor tratamentului si a increderii pe care o acorda medicului.

Si in cazul unor investigatii mai detaliate, pacientii au precizat ca decizia ii apartine tot medicului de familie in care au incredere. Argumentul lor principal a fost ca medicul este expertul, prin urmare el stie mai bine cum sa monitorizeze boala.

Pacientii au explicat ca, pentru ei, o relatie buna cu medicul lor inseamna o atitudine pozitiva din partea medicului, atentie sporita a medicului la problemele personale, informatii adecvate, incredere, empatie si analiza situatiilor mai vechi de sanatate odata cu o noua afectiune.

Cu ce tipuri de pacienti se confrunta medicul de familie la cabinet

Autorii studiului au facut o clasificare a tipurilor de pacienti, in functie de relatia si comunicarea pe care o au cu medicul lor.

Tipul pacientului autodeterminat implicat este pacientul care se informeaza singur despre afectiunea sa inainte de a veni la cabinet si care contesta de multe ori opinia medicului.

Tipul autodeterminat ia deciziile medicale singur, in pofida recomandarilor medicului, si contesta decizia medicului in absenta sa.

Tipul autodeterminat adaptat, chiar daca isi doreste sa aiba el ultimul cuvant in ce priveste deciziile medicale, coopereaza in cele din urma cu medicul sau si, de cele mai multe ori, ii urmeaza sfaturile.

Tipul banuitor nu are o constanta in luarea deciziilor si, de cele mai multe ori, se opune deciziilor luate de medic.

Tipul moderat adaptat lasa o parte din decizii sa ii apartina medicului, in timp ce cealalta jumatate este a lui. Acest tip de pacient isi doreste informatii de la medic, iar daca le obtine nu le contesta. De obicei arata incredere in medic.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: