Pacientii suferind de SIDA se confrunta cu noi provocari – imbatranirea si bolile asociate

31/05/2011

Pacientii suferind de SIDA se confrunta cu noi provocari – imbatranirea si bolile asociate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientii-suferind-de-sida-se-confrunta-cu-noi-provocari-imbatranirea-si-bolile-asociate/

O intreaga generatie infectata cu HIV in anii 1980 si 1990 nu a avut posibilitatea de a imbatrani avand SIDA. Noile generatii de pacienti, inaintand in varsta si fara bani, sufera, in prezent, de tot mai multe probleme de sanatate cronice declansate de SIDA.

Sa poti sa imbatranesti avand SIDA a fost un lucru care nu era posibil pentru o intreaga generatie, infectata in anii 1980 si 1990; SIDA aproape ca l-a ucis pe Lou Grosso, in urma cu 30 de ani. Insa acest american nu era pregatit pentru cel mai recent diagnostic ce i-a fost pus de medicul sau: el sufera acum de probleme cardiace. La varsta de 57 de ani, Lou sufera, totodata, de dureri la nivelul articulatiilor si de pierderi de memorie. Insa, dintre cele 14 pilule pe care trebuie sa le ia in fiecare zi, doar trei vizeaza aspectul seropozitiv.

“Le spun mereu medicilor mei: va faceti griji pentru HIV, dar eu voi muri de o criza cardiaca”, a declarat Lou Grosso. “Ma tracaseaza putin ideea asta, pentru ca am o viata agreabila si nu vreau sa mor doar pentru ca organismul meu are impresia ca are 80 de ani”, a adaugat Lou.

In timp ce atentia generala – si fondurile alocate – s-au indreptat in ultimii ani catre ravagiile facute de aceasta epidemie in Africa, specialistii sunt preocupati de o noua “criza” declansata de HIV.

De 15 ani, de cand au aparut antiretroviralele si triterapia, o prima generatie de pacienti diagnosticati cu aceasta maladie a reusit sa supravietuiasca si sa imbatraneasca. Complicatiile in materie de sanatate sunt insa inedite, la fel ca efectele pe plan psihologic declansate pe termen lung de aceasta boala si problemele financiare cu care ei nu credeau ca vor avea timpul sa se confrunte.

Lui Lou Grosso, care a programat primele computere personale pentru publicul larg in anii ’80, nu-i vine sa creada nici acum ca a supravietuit suficient de mult timp pentru a invata sa creeze site-uri pe internet. Insa el se teme ca spiritul lui va fi mai putin alert, din cauza pierderilor de memorie cu care se confrunta.

Un studiu recent a reliefat faptul ca 52% dintre americanii seropozitivi sufera de tulburari cognitive. Acest procent este de 10% in cazul pacientilor seronegativi.

Pacientii infectati cu HIV in varsta de 55 de ani prezinta de trei ori mai multe riscuri de a suferi de o maladie cronica, precum osteoporoza, diabetul si cancerul, comparativ cu pacientii seronegativi in varsta de 70 de ani, potrivit unui studiu realizat de American Academy of HIV Medicine.

In primii ani ai epidemiei, pacientii mureau la varste foarte tinere in serviciul medicului Brad Hare de la General Hospital din San Francisco, unde este tratat Lou Grosso. In prezent, peste un sfert dintre pacientii infectati au peste 50 de ani, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), iar varsta medie a celor 3.000 de pacienti monitorizati de serviciul doctorului Hare este de 47 de ani.

“Pacientii spun ca asta ii epuizeaza: luptam contra HIV timp de 30 de ani, reusim sa stapanim virusul, insa apare o noua cascada de probleme medicale”, a explicat acest medic.

Savantii incearca sa determine acum provenienta acestor noi probleme medicale, pentru a stabili daca ele sunt asociate cu maladia in sine, cu medicamentele administrate sau daca nu cumva sunt “semnale” naturale, cauzate de inaintarea in varsta.

Insa lupta persoanelor care imbatranesc avand SIDA nu se opreste la complicatiile de ordin pur medical. Medicii sunt ingrijorati si pentru pacienti precum Vicky Davidson, care, afectata din cauza unei ierni lungi de singuratate, a sfarsit, la varsta de 64 de ani, prin a renunta la tratamentul ei anti-HIV.

Infectata in 1986 cu ocazia unei transfuzii de sange, ea a suportat doua operatii chirurgicale la sold, la varsta de 50 de ani, si sufera acum de oboseala cronica. Insa aspectul care o demoralizeaza cel mai mult este izolarea ei sociala.

“Nu vreau ca oamenii sa creada ca sunt o plangacioasa, asa ca ma prefac ca boala mea nu inseamna mare lucru. Insa, in momentele mele de singuratate, imi doresc sa fi avut un companion”, a declarat ea.

Chestiunea financiara este la fel de cruciala pentru aceia care nu sperau sa ajunga sa imbatraneasca. Astfel, Homer Hobi, in varsta de 65 de ani, si-a reluat recent un loc de munca mai vechi, intr-o agentie imobiliara. In anii 1990, el si-a lasat casa, propria firma si o buna parte din economii fostei sotii, in ciuda protestelor avocatului care l-a aparat in timpul divortului.

“Nici macar un singur medic dintre toti aceia cu care am vorbit in acea vreme nu credea ca eu voi mai fi inca in viata 10 ani mai tarziu”, a declarat Homer Hobi.

Sursa: www.mediafax.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: