Pacientii cu BPOC sunt expusi unui risc crescut de depresie

03/08/2011

Pacientii cu BPOC sunt expusi unui risc crescut de depresie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientii-cu-bpoc-sunt-expusi-unui-risc-crescut-de-depresie/

Peste tot in lume, depresia este o problema importanta de sanatate publica, fiind adesea asociata cu comorbiditatile cronice. Cercetatorii britanici au realizat un studiu pentru a evidentia asocierea dintre boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) si depresie. Specialistii spun ca evaluarea impactului depresiei asupra pacientilor cu BPOC este relativ complicata deoarece, pe de o parte se considera ca depresia contribuie indirect la dezvoltarea BPOC, intrucat este mai putin probabil ca oamenii deprimati sa renunte la fumat, iar pe de alta parte, se crede ca depresia se poate dezvolta direct sau indirect ca o consecinta a diagnosticului de BPOC.

Pentru realizarea studiului observational, cercetatorii britanici au investigat, timp de zece ani, aproape 36.000 de pacienti diagnosticati cu BPOC si tot atatia care nu sufereau de aceasta boala. Dupa excluderea pacientilor cu predispozitie la depresii, tentative anterioare de suicid, cancer, HIV, abuz de droguri sau alcool, au fost identificati circa 2.000 de pacienti cu un diagnostic incident de depresie, din care mai mult de jumatate proveneau din grupul pacientilor cu BPOC, iar restul din grupul de control.

Cercetarea a relevat faptul ca prevalenta de depresie a fost usor mai mare, 23%, la pacientii cu BPOC fata de persoanele din grupul de control (17%), fapt ce este in concordanta cu intervalul de estimari raportate anterior in literatura de specialitate. De asemenea, s-a observat ca rata de deces in decursul unui an in randul pacientilor cu BPOC a fost mai mare la cei depresivi decat la cei care nu au dezvoltat boala. Analiza de follow-up a evidentiat faptul ca exista un risc crescut de aparitie a depresiei la pacientii cu BPOC, mai ales la femei, rezultat in concordanta cu rapoartele din literatura de specialitate care arata ca prevalenta depresiei pe parcursul vietii este de doua ori mai mare la femei decat la barbati.

In randul populatiei studiate, depresia a fost asociata cu un risc crescut de mortalitate, ceea ce este in conformitate cu unele rapoarte din literatura de specialitate, potrivit carora depresia este asociata cu o durata mai mica de supravietuire a pacientului dupa spitalizarea pentru BPOC. Cu toate acestea, nu toate studiile au raportat asocieri intre depresie si mortalitate la pacientii cu BPOC.

In concluzie, acest larg studiu observational a explorat posibilitatea asocierii dintre BPOC si riscul de depresie, iar rezultatele au indicat faptul ca pacientii cu BPOC, in special cu BPOC sever, sunt expusi unui risc crescut de depresie.

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: