Boli cardiovasculare

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

Exista viata si dupa AVC.Tratamentul nu trebuie intarziat

In cazul intarzierii cu mai bine de doua luni a tratamentului de recuperare dupa un accident vascular cerebral, perioada de reabilitare se va dubla. In primele opt luni de la instalarea bolii este nevoie de recuperare continua zilnica.

Citeste ⇾

Prof dr. Gabriela Radulian – Consumul necontrolat de zahar creste riscul cardio – metabolic

In prezentarea realizata in cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei, 26-29 martie 2014, prof.dr. Gabriela Radulian a explicat care sunt riscurile majore in cazul unui aport crescut de zahar. In acelasi timp, a precizat care alimentele  incluse in dieta cu un aport caloric scazut.

Citeste ⇾

Risc major de subdiagnosticare in infarctul miocardic la femei

Infarctul miocardic la femei poate avea consecinte deosebit de grave in cazurile in care medicii asociaza simptomele cu o criza de anxietate si nu cu afectiunea reala. Specialistii considera ca, in cazul femeilor, medicii asociaza mai rar simptomele cu o boala cardiaca decat in cazul barbatilor, ceea ce poate cauza subdiagnosticarea unor afectiuni cardiace.

Citeste ⇾

Accidentul vascular cerebral – Simptome si preventie

Accidentul vascular cerebral poate afecta major creierul. Informarea pacientilor despre principalele simptome si despre masurile de preventie este esentiala. Un stil de viata sanatos, renuntarea la fumat, controlul unor afectiuni precum bolile de inima, diabetul fac parte din masurile de preventie a accidentului vascular cerebral.

Citeste ⇾

Sindromul metabolic – Factori de risc si preventie

Sindromul metabolic implica asocierea unor factori care cresc riscul bolilor cardiovasculare sau a altor afectiuni precum obezitatea, diabetul. Printr-un stil de viata sanatos si printr-o dieta echilibrata pacientii pot sa reduca riscul acestor afectiuni. In anii urmatori, sindromul metabolic ar putea sa depaseasca fumatul ca factor de risc in bolile de inima, conform National Heart, […]

Citeste ⇾

Accidentul ischemic tranzitor – Cauze si manifestari

Accidentul ischemic tranzitor este un semn care poate anunta aparitia unui accident vascular cerebral constituit. Accidentul apare cand fluxul sanguin catre o parte a creierului este temporar redus sau blocat, adesea datorita unui cheag de sange. Multi pacienti nu stiu ca au avut un Accident Ischemic Tranzitor pana la efectuarea unei consultatii medicale, in general […]

Citeste ⇾

Decesul cauzat de bolile de inima poate fi prevenit

Infarctul si alte afectiuni ale inimii se situeaza intre principalele cauze ale mortalitatii la nivel global. Noi studii ale Centrelor pentru Controlul si Preventia Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention) indica faptul ca o patrime dintre decesele cauzate de bolile de inima pot fi prevenite.

Citeste ⇾

Boala arteriala periferica – cauze si simptome

Boala arteriala periferica afecteaza starea arterelor din partea periferica a corpului, cum ar fi picioarele. Cunoasterea factorilor de risc si masurile de preventie sunt foarte importante avand in vedere ca boala arteriala periferica mareste riscul de a face un atac de cord sau un infarct.

Citeste ⇾

Regimul alimentar pentru a reduce riscul cardiovascular

Riscul cardiovascular se refera la posibilitatea de a dezvolta o boala de inima sau de a suferi un eveniment vascular (infarct miocardic sau accident vascular cerebral) in urmatorii ani. Riscul cardiovascular este mult influentat de cresterea nivelului grasimilor din sange. Putem diminua acest risc prin modificarea stilului de viata si prin reducerea factorilor de risc.

Citeste ⇾

Hipertensiunea arteriala – recomandari pentru pacienti

Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta o afectiune cardiovasculara foarte frecventa, fiind definita drept o crestere a valorilor tensiunii arteriale (TA) peste limita normala dupa trei masuratori consecutive, in trei circumstante diferite. O tensiune arteriala peste limitele maxime este periculoasa pentru ca afecteaza structura si proprietatile vaselor de sange din intregul organism, avand consecinte semnificative, uneori vitale. […]

Citeste ⇾