OMS schiteaza planul de actiune pentru prevenirea si controlul bolilor netransmisibile

25/09/2013

OMS schiteaza planul de actiune pentru prevenirea si controlul bolilor netransmisibile

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-schiteaza-planul-de-actiune-pentru-prevenirea-si-controlul-bolilor-netransmisibile/

omsReducerea morbiditatii, a dizabilitatilor care pot fi prevenite si evitarea mortalitatii cauzate de bolile netransmisibile reprezinta obiectivul principal al planului de actiune schitat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), aplicabil la nivel mondial in urmatoarea decada. Nivelul crescut al bolilor netransmisibile inca pare de neoprit si, conform OMS, numarul total de decese cauzate de aceste boli va atinge 55 de milioane in 2030 daca nu vom face nimic.

In prezent, 36 de milioane de decese pe an sunt asociate cu bolile netransmisibile (2008), care sunt catalogate in patru categorii: cardiovasculare, cronice, cancer si diabet.

Crearea de strategii de preventie si control al bolilor netransmisibile

Pentru OMS, bolile netransmisibile sunt o bariera pentru dezvoltarea sociala si economica in intreaga lume. Crearea unor strategii de preventie este o provocare mondiala care trebuie sa includa angajamentul activ al intregii societati si al sectorului sanatatii, nu doar al politicilor publice.

Planul de actiune 2013-2020 pentru prevenirea si controlul bolilor netransmisibile”, redactat de OMS si supus consultarii iminente de catre tari si organizatii, se concentreaza in mod specific pe definirea masurilor eficiente pentru factorii de risc modificabili legati de aceste boli, precum consumul de tutun, diete nesanatoase, lipsa activitatii fizice, obezitate si consumul daunator de alcool.

Masuri de cooperare nationala pentru prevenirea bolilor netransmisibile

Scopurile planului de actiune, al carui proiect final va fi prezentat in mai la cea de-a 66-a Adunare a Organizatei Mondiale, sunt intarirea masurilor de cooperare internationala pentru prevenirea si controlul bolilor netransmisibile, reducerea expunerii la factori de risc modificabili legati de aceste boli, redirectionarea sistemelor de sanatate si promovarea cercetarii si controlul tendintelor asociate cu bolile netransmisibile.

Solutionarea problemei bolilor netransmisibile va cere dezvoltarea unor contexte adecvate pentru promovarea sanatatii si nutritiei in scoli, la locul de munca si in spitale.

De asemenea, este necesara crearea unor contexte favorabile pentru promovarea efortului fizic in activitatile zilnice si in timpul liber, dar si in sport, precum si lansarea unor campanii care promoveaza obiceiuri sanatoase in randul consumatorilor.

Obiective stabilite de OMS pana in 2025

In planul sau, OMS stabileste o serie de obiective voluntare, concrete, pe care tarile sa le atinga inainte de anul 2025, precum reducerea cu 25% a mortalitatii asociate cu bolile netransmisibile sau scaderea cu 10% a prevalentei inactivitatii fizice si stoparea raspandirii diabetului si a obezitatii.

Cercetarile atesta ca gradul de mortalitate al bolilor netransmisibile poate fi redus mult prin aplicarea eficienta a masurilor preventive, a strategiilor publice in sectoare foarte diferite (inclusiv sectorul de sanatate, care are nevoie de un angajament activ din partea diferitelor sectoare), prin integrarea si participarea sociala si prin extinderea obiectivelor la nivelul tuturor strategiilor.

Comitet Executiv, Sesiunea 132. Plan de actiune provizoriu pentru prevenirea si controlul bolilor netransmisibile 2013–2020. 15 martie 2013.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: