Oboseala in trafic – cauza de accidente fatale

08/01/2014

Oboseala in trafic – cauza de accidente fatale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oboseala-in-trafic-cauza-de-accidente-fatale/

oboseala-la-volanSoferii risca accidente grave din cauza oboselii atunci cand nu iau in calcul scaderea atentiei si a puterii de concentrare. Un raport publicat de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) precizeaza care sunt soferii cu cel mai ridicat risc de a face accidente din cauza oboselii in timpul sofatului. In acest sens, medicii ar trebui sa informeze si sa atentioneze pacientii care au permis de conducere asupra principalelor semne ale oboselii si ale pierderii capacitatii de concentrare la volan.

Ce tip de soferi au un risc crescut de accidente

Conform raportului publicat de CDC, soferii care se confrunta cel mai des cu oboseala la volan sunt soferii care transporta marfa, persoanele care lucreaza in ture de noapte.

In acelasi timp, afectiuni precum apnee in somn sau tulburari ale somnului se afla intre factorii de risc ai accidentelor la volan.

Nu in ultimul rand, cei care nu se odihnesc suficient in timpul noptii se afla intre persoanele cu risc crescut de accidente.

2,5% dintre accidentele fatale sunt cauzate de oboseala

Administratia Nationala a Sigurantei Traficului Rutier (National Highway Traffic Safety Administration) estimeaza ca 2,5% din accidentele care au provocat decese si 2% dintre cele cu raniti au implicat sofatul in conditii de oboseala.

Statisticile arata ca peste 5000 de accidente fatale se intampla anual din cauza oboselii conducatorului auto.

Principalele semne ale oboselii si pierderii atentiei

Pacientii trebuie informati asupra principalelor semne ale oboselii si asupra afectiunilor care le pot perturba atentia maxima la volan.

CDC mentioneaza ca principale semnale de oboseala clipitul foarte des, dificultatea de a-ti aminti care au fost ultimii kilometri parcursi, ratarea intersectiei corecte sau a iesirii de pe autostrada, iesirea fara intentie de pe banda de mers.

Specialistii considera ca, in cazul in care soferul se confrunta cu oboseala, deschiderea geamului sau a radioului nu este suficienta si nu scade din riscul adormirii la volan.

Masura cea mai sigura este sa opreasca sau sa fie inlocuit de un alt sofer.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: