Obezitatea ar putea creste riscul de astm la copii

03/07/2014

Obezitatea ar putea creste riscul de astm la copii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/obezitatea-ar-putea-creste-riscul-de-astm-la-copii/

nutritiaAstmul este o afectiune asociata in cele mai multe cazuri cu infectii respiratorii, alergeni sau factori de poluare. Un nou studiu britanic asociaza obezitatea cu riscul de astm la copii. Se estimeaza ca la nivel mondial 200 milioane de adulti si copii sufera de astm. Cazurile de obezitate si supraponderalitate sunt in crestere la nivel mondial, din cauza unei alimentatii nesanatoase si a lipsei miscarii fizice.

IMC-ul influenteaza astmul la copii

Cercetatorii de la Universitatea Bristol din Marea Britanie precizeaza ca un copil cu un procent ridicat de masa de grasime este expus riscului declansarii astmului.

Avand in vedere ca obezitatea la copii este o problema de sanatate la nivel mondial, cercetatorii atrag atentia asupra influentei obezitatii in astmul la copii.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii britanici au imbinat datele genetice cu studiile observationale in cazul a 4.835 copii cu varsta medie de sapte ani.

In urma studiului, s-a ajuns la concluzia ca riscul de astm creste cu 55% pentru fiecare unitate in plus a IMC-ului.

Specialistii atrag atentia ca reducerea obezitatii la nivel mondial poate avea un impact major si in reducerea cazurilor de astm la copii.

Astmul este cea mai frecventa afectiune cronica la copii

Conform raportului “Health at a Glance Europe 2012”, in 2008, astmul a fost o afectiune diagnosticata in Romania la 1,6% din populatia tarii peste 15 ani.

Pe primele locuri in Europa la numarul persoanelor diagnosticate cu astm sunt Franta, Germania si Ungaria.

In acelasi timp, astmul este considerat o boala subdiagnosticata. Desi in Romania prevalenta astmului este mica fata de alte tari europene, mortalitatea cauzata de astm este foarte mare, 14,7 decese la 100.000 de persoane cu astm.

Pentru mai multe informatii despre factorii de risc in declansarea astmului, consultati cursul EMC online si gratuit Introducere in astm.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: