MS & CNAS: Este regretabila efectuarea, in momentul actual, a unor demersuri juridice de natura sa discrediteze public si/sau sa blocheze utilizarea DES

06/12/2016

MS & CNAS: Este regretabila efectuarea, in momentul actual, a unor demersuri juridice de natura sa discrediteze public si/sau sa blocheze utilizarea DES

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ms-cnas-este-regretabila-efectuarea-in-momentul-actual-a-unor-demersuri-juridice-de-natura-sa-discrediteze-public-sisau-sa-blocheze-utilizarea-des/

calcMinisterul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate precizeaza ca proiectul Dosarului Electronic de Sanatate (DES) a fost demarat in anul 2012 si a fost pus in functiune in anul 2014, cu o investitie de 81,7 milioane lei, din care 81,62% s-au rambursat din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Atat la momentul respectiv, cat si ulterior, actele normative necesare au fost elaborate cu respectarea stricta a regulilor de transparenta decizionala.

In acest context, cele doua institutii mentionate considera regretabila efectuarea, in momentul actual, a unor demersuri juridice de natura sa discrediteze public si/sau sa blocheze utilizarea acestui instrument informatic, cu efecte negative asupra calitatii actului medical.

Avand in vedere importanta acestui sistem informatic, la nivelul CNAS a avut loc o serie de intalniri informale cu reprezentanti ai medicilor si ai asociatiilor de pacienti, intalniri in cadrul carora participantii si-au exprimat sustinerea fata de Dosarul Electronic de Sanatate, ca instrument modern, vital pentru cresterea calitatii actului medical in Romania, dar si dorinta de perfectionare a cadrului legislativ care reglementeaza DES.

In urma acestor intalniri, Ministerul Sanatatii si CNAS au convenit sa inceapa ample consultari cu actorii importanti ai sistemului de sanatate pe aceasta tema. In perioada imediat urmatoare vor fi constituite grupuri de lucru pentru Dosarul Electronic de Sanatate, la care sunt invitati sa participe atat reprezentantii medicilor, cat si ai pacientilor.

Dosarul Electronic de Sanatate, componenta a Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), contine informatii medicale despre pacient, colectate la nivel national de la toti furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat in contact. Datele din DES sunt securizate la cel mai inalt nivel existent pe plan mondial.

Initializarea dosarului electronic de sanatate se realizeaza de catre orice medic care detine semnatura electronica extinsa. La initializarea unui dosar, se va incarca din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) istoricul medical al pacientului incepand cu anul 2010, din care functioneaza acest sistem centralizat.

Pana in prezent au fost initializate peste 7 milioane de dosare electronice de sanatate.

Unicul proprietar al datelor continute in DES este pacientul. Acesta este singurul care poate accesa dosarul sau de oriunde, ori de cate ori doreste, cu ajutorul datelor de identificare personala, a matricei de securitate inmanata de medicul care constituie DES precum si a parolei personalizate de fiecare beneficiar in parte. Tot pacientul poate decide asupra accesului sau restrictionarii utilizarii datelor din propriul dosar electronic de sanatate, cu exceptia celor din sumarul pentru situatiile de urgenta.

Biroul de presa al CNAS

 

Autor: FormareMedicala.ro

7 Comentarii

  1. alex says:

    Pentru Cornelia : excelent punctat ! Insa, vai Doamne, ce drac de juristi or avea MS si CNAS (pregatiti” dumnezeieste”) de nu pot sesiza nuantele prostiilor lor inainte sa le arunce pe piata…?

  2. alex says:

    Cine administreaza DES ? Unde sunt serverele in care ajung datele din DES ?
    Cumva este vorba de firma UTI ? Intebam si eu asa…intrebam si poate intrebarile nu au nici o relevanta atat timp cat cei implicati isi fac treaba.Atat timp insa cat noi ca medici bagam orbeste date, date, date incontinuu fara sa avem habar unde, date care nu ne apartin legal, suntem cumva intre lege si faradelege. Si MS si CNAS incurajeaza asta. Nu era suficient ca datele medicale zboara oricum din platforma SIUI in DES , acum , mai multe date (confidentiale) vor patrula prin cine stie ce servere, din ce tara, la indemana cui…

  3. Enache Dorel says:

    Buna ziua
    In prezent medicii specialisti din ambulatoriul de specialitate clinic sunt nevoiti sa introduca aceleasi date atat in SIUI cat si in DES. Avand in vedere faptul ca ambele aplicatii fac parte din PIAS, deci CNAS detine informatiile dorite in SIUI, ar fi util ca pana la realizarea de catre CNAS a compatibilizarii SIUI cu DES, medicii specialisti sa nu mai introduca datele in DES, preluarea acestor date in DES urmand sa o faca CNAS atunci cand tehic va fi posibil. ( Oricum CNAS sustine ca va prelua in DES datele detinute in prezent doar in SIUI , incepand cu anul 2010 cand a fost pus in functiune SIUI. Multumesc

  4. Dr.COHN SORIN RAUL says:

    La fel ca si la cardul de sanatate ca sa se poata accesa datele din DES este nevoie de o parola pe care o stie doar pacientul.Ca atare,in cazul unei urgente medicale cu pacient inconstient,informatiile din DES nu pot fi vazute de nici un medic,adica omul poate muri linistit cu un DES complet pus la punct.Daca pacientul este constient,poate da personal informatiile necesare medicului fara sa fie nevoie de nici un DES.Ca si cardul,DES este o alta prostie care de fapt trebuie sa ne tina ocupati,sa nu avem timp sa gindim,sa vedem ca este vorba de o prostie(sau o alta hotomanie prin care se baga niste bani in buzunarul cuiva),si in final sa ne revoltam impotriva acestei timpenii.Eu voi recomanda oamenilor inscrisi pe lista mea sa se opuna cu maxima hotarire impotriva acestei prostii,care ,asa cum este conceputa,nu le ajuta la nimic.

  5. LAPUSAN GHEORGHE DAN says:

    Munca de introducere a datelor este F.F. mare, plina de responsabilitati si neplatita

  6. omul 2 says:

    “Avand in vedere importanta acestui sistem informatic, la nivelul CNAS a avut loc o serie de intalniri informale cu reprezentanti ai medicilor si ai asociatiilor de pacienti, intalniri in cadrul carora participantii si-au exprimat sustinerea fata de Dosarul Electronic de Sanatate, ca instrument modern, vital pentru cresterea calitatii actului medical in Romania, dar si dorinta de perfectionare a cadrului legislativ care reglementeaza DES. ”

    Deci au avut loc intalniri…pt. a se bea o cafea cu medicii?
    Acum doresc “consultari” probabil pt. a se digera in comun cate un sandwich….
    Ca sa nu mai spun ce dezinformare cu cele 7 000 000 dosare “initializate”–Nu a fost nici o initializare…au fost date “supte” de la cei care lucrau in SIUI.
    “Orice medic poate initializa”–excelent!
    Le dorim celor din spitale si ambulator INITIERI placute!
    [Uuups!-nu se poate pt. ca nu au acces la “istoric”…..incepand cu 2010!].
    Senzatia mea e ca voalat sau nu,se doreste ca sa initializam NOI,sa bagam si istorice din 2010…toate acestea MOCA!!??
    Vai de capul nostru!
    Suntem ultimii ultimilor!!!

  7. Cornelia says:

    Nici un demers juridic nu are nici o sansa de a fi acceptat decat in cazul in care problema care face obiectul demersului NU este legala!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: