Modificarile propuse de proiectele de lege privind salarizarea medicilor si statutul spitalelor

02/08/2013

Modificarile propuse de proiectele de lege privind salarizarea medicilor si statutul spitalelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/modificarile-propuse-de-proiectele-de-lege-privind-salarizarea-medicilor-si-statutul-spitalelor/

Reorganizarea programelor nationale de sanatateProiectul pilot propus de Ministerul Sanatatii privind salarizarea medicilor are in vedere venituri mai bune pentru medici pentru a impiedica, in primul rand, exodul acestora.  Statutul spitalelor este un al doilea proiect in discutie cu scopul schimbarii statutului spitalului din cel de institutie publica in cel de entitate de utilitate publica.

Principalele modificari aduse proiectul-pilot privind salarizarea medicilor

O prima precizare are in vedere faptul ca medicii trebuie sa aleaga intre sectorul public si cel privat.

Medicii care lucreaza in sectorul public vor avea posibilitatea sa lucreze in zona de privat dupa indeplinirea normei de 7 ore. Suma castigata in regim privat va fi distribuita astfel: 60% ii revine medicului, 30% echipei cu care lucreaza medicul, iar 10% spitalului.

Pentru aceste servicii oferite de medic in regim privat, pacientii vor plati fie din asigurarile private, fie din veniturile proprii.

Eugen Nicolaescu, Ministrul Sanatatii, a precizat ca proiectul-pilot va fi postat pe site-ul Ministerului Sanatatii timp de 30 de zile incepand cu ziua de miercuri.

Proiectul privind statutul spitalelor

Principalul obiectiv al statutului spitalelor are in vedere schimbarea statutului spitalului din cel de institutie publica in cel de entitate de utilitate publica.

Modificarea doreste sa asigure o mai mare autonomie in gestionarea bugetului si in masurile luate de manager pentru o buna conducere a spitalului. Mai mult, se doreste prin aceasta masura o depolitizare a functiei de manage.

Proiectul de lege a presupus impartirea spitatelor in urmatoarele categorii: spitale de interes national-spitale regionale de urgenta, judetene de urgenta, si institute si unitati sanitare de interes local-spitale municipale si orasenesti, care se pot organiza in asociatii si fundatii.

Pentru cele doua proiecte, salarizarea medicilor si statutul spitalelor, au fost alese 12 spitale in vederea evaluarii functionarii programelor.

Malpraxisul si pachetul de baza de servicii medicale

Salarizarea medicilor si statutul spitalelor vor fi urmate de un al treilea proiect, cel al raspunderii civile-malpraxisul si pachetul de baza de servicii medicale.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: