Stiri medicale

Mituri despre vaccinare: este de preferat boala in locul vaccinului

Data ultimei actualizari: 06/03/2013

poza mituri despre vaccinEste dovedit stiintific ca vaccinarea conduce la cresterea sperantei de viata incepand chiar de la nastere. Cu toate acestea, medicul de familie se confrunta destul de des cu intrebari  legate de siguranta vaccinurilor. Astfel, apar o serie de mituri legate de vaccinare, unul dintre acestea fiind ca este mult mai bine sa faci boala decat sa te vaccinezi.

Atunci cand pacientul motiveaza astfel alegerea sa  de a nu se vaccina, medicul de familie trebuie sa  ii explice  acestuia ca riscul complicatiilor grave, cum ar fi handicapurile definitive sau chiar decesul, ca urmare a evolutiei bolilor vaccinabile este cu mult mai mare decat al vaccinurilor.

De asemenea, medicul de familie trebuie sa informeze pacientul ca vaccinurile ofera protectie impotriva bolii, fara a risca efectele adversele grave ale acesteia. Totodata, trebuie sa ii explice pacientului ca bolile care pot fi prevenite prin vaccinuri au potential fatal chiar si in cazul copiilor care sunt perfect sanatosi.

Daca discutam despre hepatita B, aceasta  poate provoca ciroza (ceea ce ar putea necesita un transplant de ficat) sau poate duce la un cancer hepatic. Este important sa subliniem in discutia cu pacientul ca efectele secundare grave ale vaccinurilor sunt foarte rare, variind de la 1 la 1000 pana la 1 la 1.000.0000 de doze de vaccine administrate.

Mai multe informatii despre acest subiect puteti obtine accesand cursul EMC “Introducere in vaccinologie” postat pe platforma FormareMedicala.ro. Cursul este gratuit si creditat cu 8 puncte EMC.

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Comentariile sunt inchise.