Mersul pe jos ne mentine in forma psihicul, indiferent de varsta

17/06/2013

Mersul pe jos ne mentine in forma psihicul, indiferent de varsta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mersul-pe-jos-ne-mentine-in-forma-psihicul-indiferent-de-varsta/

Mersul pe jos ne mentine in forma psihicul, indiferent de varstaBeneficiile mersului pe jos sunt multiple, mai ales daca este practicat cu regularitate. Este o metoda eficienta si la indemana noastra pentru pastrarea sanatatii fizice. S-a demonstrat stiintific rolul pe care il are mersul zilnic in prevenirea afectiunilor aparatului cardiovascular, bolilor sistemului imunitar sau altor afectiuni, prin stimularea activitatii cardiace, mentinerea tonusului muscular, imbunatatirea circulatiei sangvine si valorilor tensiunii arteriale, precum si cresterea imunitatii.

Cercetatorii au dovedit recent ca plimbarea ajuta la imbunatatirea starii psihice, conform unui articol din cotidianul Le Figaro. Potrivit studiului realizat de specialistii Universitatii Stirling din Scotia, cinci sedinte a cate 30 – 40 minute de mers pe jos elimina sentimentele negative si atenueaza agitatia mentala. Stimularea bunei-dispozitii si relaxarea psihica se realizeaza prin endorfinele secretate in timpul mersului.

Dupa cum apreciaza si psihiatrul Boris Cyrulnik, este o “formidabila terapie, deci, simpla, accesibila tuturor si putin costisitoare. Actiunea, afectiunea si mentalizarea sunt tranchilizantele naturale de care avem parte in timpul mersului.”

O alta parere avizata vine din partea psihiatrului Daniel Marcelli, care afirma ca “atunci cand un adult se plimba singur, el merge de fapt cu un altul decat el-insusi si leaga un dialog interior”. Astfel, persoana are timp sa regaseasca acest dialog interior, sa faca asocieri, sa emita ipoteze, sa judece binele si raul in cazul luarii unei decizii.

In SUA, numerosi psihoterapeuti isi duc pacientul la plimbare in cadrul orelor de terapie. Mersul pe jos timp de 40 de minute il ajuta pe pacient sa aiba un mediu optim atunci cand povesteste despre dificultatile in care se afla. Astfel, terapeutul il incurajeaza sa priveasca in alta parte, largindu-si orizontul si oportunitatile.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: