Mediul din uter influenteaza obezitatea in copilarie

15/03/2012

Mediul din uter influenteaza obezitatea in copilarie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mediul-din-uter-influenteaza-obezitatea-in-copilarie/

Exista conexiuni intre mediul din uter si o greutate mai mare avuta ulterior in viata, dupa cum arata un nou studiu ale carui detalii au fost publicate in jurnalul Plos One. Cercetatorii au descoperit schimbari in ADN la nastere care ar putea proveni din dieta mamei sau din expunerea la poluare si stres. Ei au facut apoi o conexiune intre aceste schimbari si indicele masei corporale (IMC) la copii de 9 ani. Cu toate acestea, cercetatorii spun ca este nevoie de mai multa analiza pentru a putea demonstra in mod definitiv o legatura intre aceste schimbari si obezitate.

Obezitatea in copilarie sau ca adult are multe cauze, incluzand dieta, dar cercetatorii au facut conexiuni anterioare intre gene specifice si o greutate mai mare. Altii nu s-au uitat la gene, ci la schimbarile moleculare – epigenetica – schimbari care pot juca un rol in modul in care genele sunt “exprimate” sau codate in multele proteine de care avem nevoie pentru a creste si a functiona.

Se considera ca schimbarile sunt cauzate in parte de expunerea la factori de mediu precum dieta, stresul, fumatul sau hormonii, in particular in uter si copilaria timpurie. Daca schimbarile epigenetice in uter au fost deja asociate cu o obezitate mai tarziu in viata, exista inca putine date care sa confirme legatura.

Dr. Caroline Relton de la Universitatea Newcastle si colegii ei au luat mostre de sange de la 24 de copii cu varste intre 11 si 13 ani si au identificat schimbari epigenetice in 29 de gene ceea ce ar putea fi asociat cu o masa corporala mai mare in randul copiilor. Ulterior, cercetatorii s-au uitat la date de la un studiu mai mare realizat pe 178 de indivizi de la care existau atat mostre de sange din cordonul ombilical de la nastere, cat si date despre starea lor la varsta de 9 ani.

“Diferenta dintre acest studiu si altele este faptul ca am avut un motiv sa ne concentram pe gene pe care le-am analizat pentru ca stiam ca au fost exprimate diferit la copii cu un IMC mai mare” a mai declarat Dr. Relton.

Cu toate acestea, medicul a adaugat ca este nevoie sa se realizeze mai multe cercetari pentru a se demonstra ca diferentele epigenetice observate la nastere si care isi au originea in uter contribuie in mod efectiv la obezitate.

Profesorul Tim Spector de la Facultatea Regala din Londra a precizat ca lucrarea reprezinta o piesa important de cercetare “care exploreaza noi moduri de a privi cauzele obezitatii”.

Autor: Alina Popescu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: