“Medicina defensiva induce costuri si duce la franarea progresului medicinei”

20/10/2016

“Medicina defensiva induce costuri si duce la franarea progresului medicinei”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicina-defensiva-induce-costuri-si-duce-la-franarea-progresului-medicinei/

borceanPresedintele CMR spune ca medicina defensiva, bazata pe protocoale de diagnostic si ghiduri terapeutice, induce costuri si duce la franarea progresului medicinei.
“Constatam azi ca apare o medicina defensiva, bazata pe protocoale de diagnostic, pe ghiduri terapeutice, nu atat in interesul pacientului, cat pentru siguranta juridica a medicului. Fiecare medic, in spiritul acestei medicini defensive, este tentat sa produca toate mijloacele tehnice obiectivate prin documente, inscrisuri, cu care sa justifice un diagnostic si alegerea unei terapii. (…) (Medicina defensiva, n.r.) induce costuri si duce — de spaima — la franarea progresului medicinei. In felul acesta, nimeni nu va mai face nimic din ce nu s-a facut pana acum”, a declarat dr. Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania ( CMR), conform Agerpres.

El a mai preczat ca in calitate de coordonator al departamentului de jurisdictie profesionala, de-a lungul ultimilor zece ani, a constatat ca oamenii ii acuza in general pe medici de faptul ca nu au facut analizele necesare.

“Chiar medicii insisi se apara prin aceea ca au facut toate analizele. Putini se apara cu aceea ca au facut consultul si ca in foaia de observatie clinica au inscris semnele clinice ale abdomenului acut chirurgical sau au notat frecventa respiratiei. (…) Acelea sunt date obiective, nu doar rezultatul RMN-ului, care poate fi interpretat si asa, si asa, in functie de cel care citeste RMN-ul. (…) Medicina aceasta defensiva aduce costuri mari. (…) Dovada maxima a diligentei unui medic este consultul, acolo arata medicul ca a fost cel mai diligent, cand a mai chemat un coleg. (…) Aceea da valoare actului medical, da calitate, cand doi-trei vad pacientul si spun ca e asa sau altfel, nu cand se fac patru analize”, a mai spus medicul, conform sursei mentionate.

In cadrul deschiderii oficiala a Conventiei Romane a Spitalelor – ROHO 2016, presedintele CMR a subliniat ca medicina trebuie facuta “dupa nevoie, nu dupa buget”, deoarece medicina “dupa buget” inseamna marketing, iar sanatatea nu este un produs vandabil.

“Exista o piata de servicii medicale, cum se vorbeste astazi. Piata impune doua notiuni: cererea si oferta. Nu exista cerere de sange, de moarte si de suferinta, ca tu sa poti sa vii cu oferte de servicii. Exista boala si sanatate. Noi am lucrat intr-un spirit clar, de ani de zile, asa am invatat si asa ii invatam pe colegii nostri mai tineri (…) dupa principiile: necesar si suficient in tratamente, fara sa scoatem din mintea noastra (…) si latura economica”, a adaugat el.

Gheorghe Borcean a subliniat si importanta libertatii de alegere a terapiei de catre pacient.”Astazi, in Romania, cine mai alege terapiile? Le alege Casa Nationala, prin pachetele de servicii pe care le-a pus in practica, le alege pacientul prin dreptul sau de a alege? (…) Le alege ministerul prin miile de acte normative subsecvente Legii 95/2006 sau la alege medicul in temeiul perceptelor profesionale si al cunostintelor? (…) Se vede, astazi, la noi, ca Ministerul Sanatatii a ajuns instanta finala in sanatate, acolo se spune si ce terapii se folosesc, si ghiduri, si protocoale, acolo se dau toate liniile directoare de terapie”, a aratat Dr. Gheorghe Borcean, citat de Agerpres.

In final, seful CMR a mai firmat ca odinioara, valoarea stiintifica a unei terapii era data de anumite scoli de medicina, dar ca in timp, medicina a incercat sa scape “de sub influenta maestrului si a scolii”, ceea ce a dus la aparitia “evidence based medicine”.

“Medicina bazata pe evidente face statistica si spune ca din 1.500 de pacienti cu o anumita boala, 1.289 au raspuns pozitiv la tratamentul cu medicamentul cutare. Foarte bine (…). Dar ceilalti peste 200 nu sunt oameni, nu sunt pacientii nostri? Ei nu trebuie sa primeasca terapia adecvata lor? Nu este cu fiabilitate suta la suta medicina bazata pe evidente si atunci se naste incetisor (…) medicina centrata pe pacient”, a mai declarat presedintele CMR.

 

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. Dr.Dumitru D. pensionar says:

    Bolnavii,imbolditi de avocati,au ajuns sa aiba mai multe drepturi decat medicul curant.Ajutati de o massmedia ce vaneaza personalul medical ca intr-un razboi de gherila,fara niciun respect pentru aceasta meserie si fata de cei 99% care o practica cu devotament si daruire,multi pacienti si apartinatorii lor vin la medic deja montati deTV,stresand personalul medical.Protocoalele si ghidurile ne limiteaza gandirea medicala,fiind obligati,de teama unui eventual proces,sa ne limitam la ce scrie in ghid.Fiecare bolnav este unic si nu o piesa oarecare care trebuie sa se incadreze in parametrii ghidului. Sunt de acord cu tot ce spune Dl.Dr.Gheorghe Borcean.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: