Medicii de familie au dreptul sa solicite contravaloarea unor servicii medicale?

16/07/2015

Medicii de familie au dreptul sa solicite contravaloarea unor servicii medicale?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-au-dreptul-sa-solicite-contravaloarea-unor-servicii-medicale/

poza consult medicalDin pacate, se intampla ca medicii de familie sa fie amenintati cu rezilierea contractului incheiat cu CJAS de catre unii directori de casa judeteana in cazul in care percep de la asigurati contravaloarea unor servicii medicale sau a unor documente medicale.

Conducatorii caselor de asigurari de sanatate oare au dreptul sa vina cu astfel de amenintari si sa induca in randul populatiei falsa impresie ca CJAS, prin medicul de familie deconteaza absolut toate serviciile?

Bineinteles ca o astfel de atitudine din partea oricarui reprezentant al CNAS, CJAS sau oricare institutie a statului contravine legii 95/2006, Constitutiei Romaniei si a Codului Penal.

 Acum sa luam pe rand ce prevede legea:

In primul rand trebuie clarificat faptul ca medicii de familie din octombrie 2009 lucreaza in sistem privat, in cabinete particulare si presteaza servicii medicale pe baza unor contracte incheiate pentru anumite servicii medicale si pe baza unor plati directe din partea persoanelor care apeleaza la serviciile noastre.

Avem un contract semnat cu casele judetene de asigurari de sanatate, iar in acel contract este stipulat cate si ce fel de servicii sunt decontate de catre casa, dar si programul de lucru contractat.

Toate serviciile care nu au fost contractate de catre casa, precum si serviciile efectuate in afara programului de lucru, se platesc in mod direct de catre consumatori. Acest lucru este prevazut in lege.

Legea 95/2006 Art. 80

Cabinetul de medicina de familie poate realiza venituri din:

  1. g) plata directa de la consumatori, pentru serviciile necontractate cu terti platitori

Deci, conform legii 95/2006 este legal ca medicii de familie sa taxeze astfel de servicii.

Totodata legea 95/2006 prevede care sunt acele servicii care nu sunt finantate de catre CNAS.

Introducerea in contract unor servicii care nu sunt finantate de catre casa sau pretentia casei ca medicii de familie sa presteze astfel de servicii si sa nu fie platiti de catre nimeni pentru acele servicii, incalca drepturile fundamentale ale omului, incalca prevederile art. 42 din Constitutia Romaniei, articol care interzice munca fortata.

Servicii medicale care nu sunt suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate

Legea 95/2006 Art. 237 (1) Serviciile care nu sunt decontate din fond, contravaloarea acestora fiind suportata de asigurat, de unitatile care le solicita, de la bugetul de stat sau din alte surse, dupa caz, sunt:

  1. a) serviciile medicale acordate in caz de boli profesionale, accidente de munca si sportive, asistenta medicala la locul de munca, asistenta medicala a sportivilor;
  2. b) unele servicii medicale de inalta performanta;
  3. c) unele servicii de asistenta stomatologica;
  4. d) serviciile hoteliere cu grad inalt de confort;
  5. e) corectiile estetice efectuate persoanelor cu varsta de peste 18 ani;
  6. f) unele medicamente, materiale sanitare si tipuri de transport;
  7. g) eliberarea actelor medicale solicitate de autoritatile care prin activitatea lor au dreptul sa cunoasca starea de sanatate a asiguratilor;
  8. h) fertilizarea in vitro;
  9. i) transplantul de organe si tesuturi, cu exceptia cazurilor prevazute in Contractul-cadru;
  10. j) asistenta medicala la cerere;
  11. k) contravaloarea unor materiale necesare corectarii vazului si auzului: baterii pentru aparatele auditive, ochelari de vedere;
  12. l) contributia personala din pretul medicamentelor, a unor servicii medicale si a dispozitivelor medicale;
  13. m) serviciile medicale solicitate de asigurat;
  14. n) unele proceduri de recuperare si de fizioterapie;
  15. o) cheltuielile de personal aferente medicilor si asistentilor medicali, precum si cheltuielile cu medicamente si materiale sanitare din unitati medico-sociale;
  16. p) serviciile acordate in cadrul sectiilor/clinicilor de boli profesionale si al cabinetelor de medicina a muncii;
  17. q) serviciile hoteliere solicitate de pacientii ale caror afectiuni se trateaza in spitalizare de zi.
  18. r) cheltuielile de personal pentru medici, farmacisti si medici dentisti pe perioada rezidentiatului;
  19. s) serviciile de planificare familiala acordate de medicul de familie in cabinetele de planning din structura spitalului;
  20. t) cheltuielile de personal pentru medicii si personalul sanitar din unitatile sau sectiile de spital cu profil de recuperare distrofici, recuperare si reabilitare neuropsihomotorie sau pentru copii bolnavi HIV/SIDA, reorganizate potrivit legii;
  21. u) activitati de interes deosebit in realizarea obiectivelor strategiei de sanatate publica, definite prin Contractul-cadru.

Si acum sa analizam unde se incadreaza din punct de vedere legal fapta unei persoane care in mod public ameninta cu amenzi, cu rezilierea contractului medicul de familie care a perceput contravaloarea serviciilor nefinantate si nedecontate de catre casa de asigurari de sanatate, ori care care santajeaza pentru a obtine de la acestia servicii neplatite.

Infractiuni contra libertatii persoanei

Codul Penal Art. 206

Amenintarea

(1) Fapta de a ameninta o persoana cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare indreptate impotriva sa ori a altei persoane, daca este de natura sa ii produca o stare de temere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depasi sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintarii.

(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Codul Penal Art. 207

Santajul

(1) Constrangerea unei persoane sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, in scopul de a dobandi in mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

(3) Daca faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) au fost comise in scopul de a dobandi in mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.

 

Autor: Soós Szabó Klára

16 Comentarii

  1. SuciuIleana says:

    Se percepe taxa pt.motivarile școlare?

  2. Stefan TOPOR says:

    Daca mi-am cumparat vaccinul antigripal, este obligat Medicul de familie sa mi-l administreze

  3. bacsstefan says:

    Conducatorii, toti ,indiferent la care CAS<CNAS<CJAS lucreaza trebuie sa inteleaga ca dansii au loc de munca si salariu pentru ca oamenii platesc contributia de sanatate,iar noi medicii de familie acordam servicii medicale,deci intai am fost NOI si apoi s-a infiintat CAS,iar tata nu m-a facut pentru ca exista CAS…

  4. cacictania says:

    SE SPUNE CA MEDICII DE FAMILIE CISTIGA FOARTE MULTI BANI DAR, NIMENI NU SE INTREABA CIT PLATESTE MED. FAM. PT.CURENT. INTERNET, CURATENIE CAB.CALDURA, SALARIUL ASISTENTELOR ,IMPOZITE SI APOI DACA MAI RAMINE CEVA PT.MEDIC.
    NU SE COMPARA CU MED.SPECIALISTI DIN SPITALE CARE NU DIN CE CISTIGA PLATESC EI SI LUMINA DIN SPITAL ,CALDURA, CURATENIA, ASISTENTELE CU CARE LUCREAZA,FEMEIA CARE FACE CURATENIE,IMPOZITE PT. SPITAL.

    • pallenikovera says:

      Nu trebuie sa invidiati medicii specialisti ! Nu aveti de ce.
      De ce nu va comparati cu avocatii (tot profesie liberala)?

  5. stefanconstantina says:

    Vad ca mai sunt interesati unii colegi ,din pacate foarte putini de neregurile din sistemul de sanatate(MS SI CNAS)Tragic este ca nu mai sunt medici decat in marile orase spitalele mai mici isi inchid pe capete sectiile nemaiputandu-se asigura liniile de garda!Concret la spitalul Urziceni Ialomita la 50 km de Bucuresti sectia boli interne s-a inchis si nici Pediatria nu se simte mai bine….Cine are bani se trateaza in clinicile private restul cu mila lui DUMNEZEU!

  6. calateancorneliuioan says:

    Da,si mf-istii sint specialisti si sa faca bine SNMF sa actualizeze serviciile pe care le oferim nedecontate de CAS,nu un specialist ia 50 lei pentru un referat,o parafa pe formularul pentru scoala de soferi,port arma,si noi avem tarife neactualizate din 2007.

    • bacsstefan says:

      Corneliu Ioan,cred ca nimeni nu ne da peste mana daca actualizam tarifele conform cu ale unui medic SPECIALIST de alt profil.

  7. nicolicialex says:

    tot respectul ! multumim !

    cele de mai sus nu ar trebui sa fie lucruri necunoscute – stam poate un pic prea aplecati…

    limitare a dreptului la munca (vezi Codul Muncii cap2/art3, Constitutia Romaniei) in cabinetul privat cred ca este reprezentata si de aberatia conform careia un cabinet de mf (de ex.), nu poate avea contract de colaborare cu un laborator de analize privat (ce se afla deja in contract cu o casa de asigurari de sanatate),pentru analize medicale contra-cost.contra-cost. nu fac obiectul contractului cu cnas, nu creeaza exclusivitate, nu sunt utilizate bilete de trimitere catre laborator, pe scurt, nu are nimic de-a face cu casa de asigurari.in viziunea casei,este ok sa trimiti cu bilet un pacient 150-200 km la un laborator in contract cu casa, pentru 2-3 analize (asta unde functioneaza ideea de profilaxie si pacientul chiar colaboreaza bine – poate in urban mai lamuresti/pacalesti pe cineva sa-si faca trei lulele de analize pierzandu-si o zi intreaga intre cabinet si laborator). in rural chestia asta nu merge. ramai fara geamuri la cabinet-in prima faza.

    scenariu ( poate nu azi, insa, intr-o buna zi, sigur da) : NIMENI nu semneaza contractul cu casa de asigurari. pentru unicul motiv ca nu s-a concretizat cadrul functionarii caselor de asigurari private de sanatate si a aparut astfel un monopol al CNAS pe piata asigurarilor de sanatate. asta este legal ?

  8. muresanalina says:

    foarte corect!

  9. blagavasile says:

    Just. Și-ar mai fi un aspect: se plătește serviciul medical, nu hârtia primită de bolnav. Actul medical în sine este consecința unei consultații medicale (sau al unui serviciu medical), iar costurile se referă la întreg ansamblu.

  10. stefanconstantina says:

    Va dau un singur exemplu de neplata sau plata cu intarziere a serviciilor privind imunizaarile.In luna iunie nu s-au mai primit la decotare a imunizarilor decat pentru imunizarile efectuate la copii inregistrati in RENV,dar scolarii nu sunt inregistrati in RENV,cu CNP nu merge sau este totul fff greoi plus ca imunizam multi copii nascuti in mat.din BUCURESTI care pana sunt accesati le facem servicii gratis,retroactiv nu ni se mai deconteaza seviciile….Si aberatia ca medicul in cabinetul privat trebuie sa vada pe toata lumea,cu card fara card,asigurat ,neasigurat chiar daca nu este urgenta!!!! Personal m-am saturat de munca patriotica pt Ministerul Sanatatii si de amenintarile si imputarile cand nu respectam ad literam normele CONTRACTUALE.

  11. tagureanugrigoreadrian says:

    foarte concis si folositor

  12. ibanescumagdalena says:

    Clar si la obiect ! Sa facem cat mai des astfel de comunicari- poate aud si decidentii si pacientii !

    • alexandruecaterinaconstanta says:

      Din pacate pacientii nu au cum, pe site se intra doar cu autentificare.

    • batalareanionel1 says:

      Multumim pentru aceste aspecte pe care foarte bine le-ati clarificat! Inteligent si bine documentat ati prezentat motivatia dpdv legal!
      Sarutmana stimata d-na doctor!
      Cu tot respectul,
      Dr.I.B.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: