Medicamentele inovative ajuta la cresterea calitatii vietii

28/10/2011

Medicamentele inovative ajuta la cresterea calitatii vietii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicamentele-inovative-ajuta-la-cresterea-calitatii-vietii/

Potrivit celor mai noi studii, medicamentele inovative vindeca cele mai multe dintre boli si ajuta ca cresterea calitatii vietii. Acestea nu sunt insa singurele beneficii ale medicamentelor originale, potrivit specialistilor. La 100 de retete medicale prescrise, se scade numarul de zile de spitalizare cu 16,3.

“Medicamentele noi duc la o viata mai lunga, internari mai putine si o crestere a calitatii vietii. Este incontestabil rolul noilor medicamente pentru societate, in special in ceea ce priveste vindecarea celor mai agresive maladii, dar si a costurilor economisite pentru societate, a starii de bine in general a oamenilor. Insa la fel de important este si efortul pe care fiecare tara in parte il face ca pacientii sai sa aiba acces la aceste noi tratamente: atat prin politicile pe care le adopta pentru sustinerea domeniului farmaceutic, cat si prin facilitarea accesului pacientilor la aceste terapii”, a precizat prof. Frank Lichtenberg (foto) de la Universitatea Columbia din New York.

Astfel, statisticile arata ca incepand cu anul 1960, populatia statelor din OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) traieste cu pana la 10 ani mai mult decat in perioadele anterioare, acest lucru fiind datorat in mare parte noilor tratamente puse pe piata. Practic, speranta de viata la nastere a crescut cu 1,4 ani in perioada mentionata, iar in mare parte acest lucru se datoreaza medicamentelor inovative (32%).

Prof. Frank Lichtenberg sustine ca pentru fiecare an de viata castigat prin introducerea noilor medicamente se economisesc aproximativ 11.600 euro.

Beneficii pentru bolnavii de cancer

Specialistul american a precizat totodata ca aparitia medicamentelor noi a dus la scaderea ratei mortalitatii pentru pacientii cu cancer din Germania. Astfel, intre 1982-2004, aceasta rata a scazut cu 40%.

Rezultatele sunt bune si pentru SUA, unde rata supravietuirii pacientilor cu cancer a crescut cu 31% intre anii 1975-2000. Inovatia in ceea ce priveste chimioterapia a contribuit cu 74% la cresterea sperantei de viata a bolnavilor de cancer cu peste 1 an. Castigul potential obtinut din inovatiile viitoare in domeniul sanatatii este foarte mare.

De asemenea, potrivit unor alte investigatii, chiar si un procent modest de scadere a ratei mortalitatii cu 1% insemna un castig de 500 miliarde dolari.

Costurile pentru bolile cardiovasculare

Medicamentele inovative au ajutat si pacientii cu boli cardio-vasculare, dat fiind faptul ca acestea cauzeaza peste 4,3 milioane de morti numai in Europa, cifra care reprezinta aproape jumatate din numarul decesurilor cauzate de bolile cardio-vasculare in lume.

Si costurile pentru aceste boli sunt mari, cheltuielile estimate pentru anul 2006 ridicandu-se la 110 miliarde de euro (10% din totalul cheltuielilor sistemul de sanatate in UE).

In cele mai multe state din OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), in ultimii 5 ani, rata mortalitatii cauzate de boli cardio-vasculare a scazut de la o medie de 150 de decesuri la 100.000 persoane vii in 1960, la 50 de decese la 100.000 persoane vii in 2003.

Autor: Oana Ciornia

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: