Stiri medicale

Malaria sta la baza bacteriemiei in cazul copiilor

Data ultimei actualizari: 12/04/2013

Actiunile impotriva malariei, precum plasele de tantari tratate cu insecticid, medicatie antimalarica si controlul populatiilor de tantari, ar putea reduce substantial cazurile de bacteriemie, care duc la decesul a sute de mii de copii anual, in Africa si nu numai. Aceasta este concluzia unui studiu finantat de Wellcome Trust si publicat in Lancet.

Cercetatorii de la KEMRI-Wellcome Trust Research Programme din Kilifi, Kenya au examinat boli precum malaria, bacteriemia, ce includ cazuri severe de meningita, pneumonie si septicemie. Ipoteza oamenilor de stiinta a fost ca malaria sta la baza multora dintre cazurile de bacteriemie.

Pentru a-si testa ipoteza, grupul de cercetatori, condus de dr. Anthony Scott, a profitat de pe urma unui antimalaric genetic prezent in populatie – gena celuelor falciforme – pentru a observa daca anumiti copii, purtatori ai genei, au avut risc mai mic de a dezvolta bacteriemie decat copiii nepurtatori ai genei.

“Rezultatele noastre au fost concludente: copiii purtatori ai genei au dezvoltat bacteriemie intr-o proportie mai mica decat copiii normali, care nu sunt purtatori ai genei. In orice caz, sunt necesare si alte studii. Nu stim exact daca cei mici, purtatori ai genei celulelor falciforme sunt protejati impotriva malariei. E posibil ca acelasi mecanism imunitar sa protejeze si importiva bacteriemiei?”, a precizat dr. Anthony Scott.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: www.paginamedicala.ro

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.