Mai multe cazuri de infectii respiratorii

31/03/2015

Mai multe cazuri de infectii respiratorii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mai-multe-cazuri-de-infectii-respiratorii/

gripaSezonul rece 2014-2015 a fost unul in care infectiile respiratorii si-au facut mai mult de cap decat in alti ani. Pacientii s-au imbolnavit mai des, ceea ce a facut ca si prezenta la medic sa fie mai ridicata.

“Am vorbit si cu alti colegi si va pot spune ca afost o iarna chiar grea pentru noi ca profesionisti si implicit pentru pacientii nostri. Am avut mai multe cazuri decat de obicei, raportat la aceasta perioada a anului, iar acestea au fost, din punctul meu de vedere, mai dificile decat in anii anteriori”, ne-a declarat dr Daciana Toma, medic de familie in Bucuresti.

 Este binecunoscut faptul ca multi din cei care se imbolnavesc, in prima faza incearca sa se trateze singuri, fie “dupa ureche”, fie cu ajutorul farmacistului. Cu toate astea, in cele mai multe cazuri, tot ajung la medic, iar asta trebuie sa se intample, spun doctorii.

“Daca ai febra, in prima faza poti sa iei un antiinflamator, antitermic, dar este important sa ajungi la medic.Pana la urma, examinarea faringelui, auscultatia pulmonara, nu le pot face decat medicul. Tratamentul intr-o infectie respiratorie nu se poate face decat prin coroborarea tuturor acestor informatii, adica a simptomatologiei si a examenului clinic al pacientului. In aceasta perioada, mai mult ca in altele, am incercat sa dau doar sfaturi minimale la telefon si sa rog pacientii sa vina la cabinet sa ii si examinez, astfel incat sa iau o decizie in functie de situatia fiecaruia”, a mai afirmat dr. Daciana Toma.

 Potrivit statisticilor realizate de Ministerul Sanatatii, numarul cazurile de infectii respiratorii acute a fost mai mare cu cateva procente fata de anii trecuti. De altfel, numarul de imbolnaviri este relativ mare si in aceasta perioada, datorita variatiilor de temperatura.

Modificarile de temperatura in intervale scurte de timp creeaza un teren propice raspandirii virozelor respiratorii, dar si acutizarii unor afectiuni cronice, cum ar fi: sinuzita, bronsita, laringita etc.

Cei mai predispusi la imbolnaviri sunt reprezentantii grupelor de varsta extrema (copiii si varstnicii), precum si persoanele cu afectiuni cronice debilitante (diabet zaharat, insuficienta hepatica sau renala), dar si cele cu imunitatea compromisa.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: