Acces cursuri

Educatia Pacientului

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

Leucemia – Simptome si factori de risc

17/09/2013

cancerLeucemia este o forma de cancer care afecteaza celulele sangelui. Afectiunea incepe in maduva oaselor. In cazul unui bolnav de leucemie, maduva oaselor produce un numar prea mare de leucocite care nu isi mai pot indeplini functiile. In acest caz, bolnavul se confrunta cu anemie, sangerari sau infectii.

Tipuri de leucemie

Leucemia acuta determina agravarea rapida a starii bolnavului care incepe sa se simta rau foarte repede.

Leucemia cronica se poate dezvolta incet si poate sa nu prezinte simtome pentru cativa ani.

Leucemia limfoblastica acuta cauzeaza producerea este frecventa la copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 ani. Poate aparea si la adulti.

Leucemia limfoida cronica afecteaza in principal persoanele in jurul varstei de 60 de ani.

Leucemia mieloida acuta este mai frecventa la barbati decat la femei. In cazul copiilor, este mai frecventa la copiii cu sindromul Down decat la alti copii. Se poate manifesta la adulti prin scaderi bruste in greutate, iar la copii prin sangerari si vanatai.

Leucemia mieloida cronica apare frecvent la adulti si este rar diagnosticata la copii. Principalele simptome sunt oboseala, lipsa apetitului, pierderea in greutate.

Principalele simptome in leucemie

 • Senzatie de oboseala
 • Pierderi in greutate fara un motiv anume
 • Infectii frecvente
 • Disconfort abdominal
 • Dureri in oase sau incheieturi
 • Sangerari si invinetiri rapide: sangerari ale gingiilor, pete rosii pe piele,
 • Tumefierea nodulilor limfatici in special din zona gatului sau a zonei inghinale

O parte dintre simptome pot aparea nu din cauza cancerului, ci a unei infectii cu care se confrunta bolnavul de leucemie.

Factori de risc in leucemie, conform National Cancer Institute

 • Expunerea la radiatii-persoanele care sunt expuse la un nivel ridicat de radiatii au un risc mai mare de a face leucemie
 • Fumatul creste riscul leucemiei mieloide acute
 • Benzenul-expunerea la benzen la locul de munca poate cauza leucemia mieloida acuta
 • Sindromul Down sau alte boli genetice
 • Sindromul mielodisplazic sau alte afectiuni ale sangelui.
 • Istoricul bolii in familie: un numar scazut de bolnavi cu leucemie limfoida cronica au pe cineva in familie cu aceasta boala.

Dieta si activitatea fizica in leucemie

Este foarte important ca bolnavul de leucemie sa aiba o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ.

Numarul suficient de calorii este necesar pentru a controla pierderea in greutate cu care se confrunta bolnavii de leucemie.

Plimbarile, yoga si alte activitati care cresc energia sunt recomandate bolnavilor de leucemie. Exercitiile pot reduce starea de oboseala sau durerea si pot ajuta la realizarea tratamentului.

Atat in privinta dietei, cat si a exercitiilor fizice este important ca bolnavul de leucemie sa consulte medicul pentru a primi recomandarile necesare in functie de factorii de risc ai bolii.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.