Sandesc: Legea preventiei ar trebui sa includa si prevederi referitoare la conflictul de interese si regimul incompatibilitatii

15/03/2017

Sandesc: Legea preventiei ar trebui sa includa si prevederi referitoare la conflictul de interese si regimul incompatibilitatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/legea-preventiei-ar-trebui-sa-includa-si-prevederi-referitoare-la-conflictul-de-interese-si-regimul-incompatibilitatii/

DOREL SANDESC

Legea preventiei ar trebui sa includa si prevederi referitoare la conflictul de interese si regimul incompatibilitatii, a declarat prof. dr. Dorel Sandesc, presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva  si fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Potrivit acestuia, ANI are o functie de control, iar elementul preventiv si consultativ lipseste “cu desavarsire” in activitatea acestei institutii.

“In regulamentul de organizare a ANI se prevede ca trebuie sa aiba un rol preventiv si consultativ. Art. 6, alin.1 spune ca orientarile strategice in activitatea Agentiei sunt consolidarea componentelor de preventie si de constientizare in activitatea de combatere a coruptiei — conflictelor de interese si incompatibilitatea—, iar aceste lucruri lipsesc cu desavarsire. Toata lumea stie acest lucru, pe de alta parte draftul legii preventiei are un articol care are ca scop prevenirea sanctionarii automate a actelor care constituie contraventie. Experienta ultimilor ani a relevat ca un procent important dintre situatiile de incompatibilitate sau conflict de interese au fost determinate tocmai de absenta elementului preventiv sau consultativ, aceste situatii nefiind eliminate, din cauza neclaritatii prevederilor si faptului ca, desi era simplu de rezolvat, foarte multi au ajuns sa fie condamnati de ANI prin lipsa elementului preventiv”, a explicat dr. Dorel Sandesc, potrivit Agerpres.

Medicul a mai precizat ca includerea acestor doua fapte — conflictul de interese si incompatibilitatea — in legea preventiei este “extrem de utila si nu scade exigentele in acest domeniu”.

“Noi nu ne adresam reglementarilor cu privire la aceste aspecte, doar solicitam acest element preventiv; daca se constata o situatie, persoana sa poata sa ia masuri pentru a se corecta si doar ulterior sa fie sanctionata”, a adaugat medicul conform sursei mentionate.

In cadrul unui dezbaterii ce a avut loc miercuri, la Comisia pentru sanatate a Camerei Deputatilor, s-a mai evidentiat necesitatea revizuirii legii malpraxisului si aparitia unei legi privind ingrijirile paliative.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: