Acces cursuri

Protocoale – Anexa 1

LEGISLATIE MEDICALA
PROTOCOALE TERAPEUTICE
DOCUMENTE UTILE

L034K – BOALA CRONICA INFLAMATORIE INTESTINALA

Ultima actualizare: 27.04.2017
Acest protocol este publicat cu rol informativ si este in concordanta cu legislatia in vigoare la data redactarii. Legislatia actuala poate fi consultata pe site-ul Monitorului Oficial. FormareMedicala nu isi asuma raspunderea pentru reactualizarea informatiile prezentate sau eventualele erori de editare.

Acest protocol este actualizat conform Anexei la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 475/308/2017

  I. Indicaţiile tratamentului biologic

    Boala Crohn: 

    Pacienţii adulţi cu boală moderat severă care nu au răspuns tratamentului maximal standard (vezi anexa 1), la cei cu intolerant sau contraindicaţii la medicaţia standard sau cei cu dependenţă la corticosteroizi. 

    Boala Crohn fistulizantă care n-a răspuns la tratamentul convenţional complet şi corect şi în lipsa abceselor 

    copii (de la 6 la 17 ani) cu boală moderat severă sau severă atunci când nu au răspuns la tratamentul convenţional, inclusiv la tratamentul nutriţional iniţial, la medicamente corticosteroidiene şi imunosupresoare, sau la pacienţii care au intoleranţă la aceste tratamente sau cărora le sunt contraindicate 

    Pacienţii adulţi cu boală Crohn severă cu debut mai devreme de 40 de ani, cu existenţa unei încărcături inflamatorii mari, cei care au de la debut afectare perianală, care au suferit deja o intervenţie chirurgicală pentru o complicaţie a bolii intestinale sau a căror boală Crohn are un fenotip stenozant. În aceste cazuri terapia biologică singură sau în asociere cu un imunodepresant poate constitui prima linie de intervenţie 

    Colita ulcerativă: 

    colita ulcerativă activă moderată până la severă la pacienţi adulţi care nu au prezentat răspuns terapeutic la terapia convenţională care include corticosteroizi şi 6-mercaptopurină (6-MP) sau azatioprină (AZA), sau care nu tolerează sau prezintă contraindicaţii pentru astfel de terapii. 

    colitei ulcerative active severe la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 17 ani, care au prezentat răspuns inadecvat la terapia convenţională care include corticosteroizişi 6-MP sau AZA sau care prezintă intoleranţă sau contraindicaţii medicale pentru astfel de tratamente (indicaţie aprobată numai pentru Infliximab) 

    colita ulcerativă/colita în curs de clasificare severă (fulminantă) terapia convenţională de primă linie este reprezentată de corticosteroizi intravenos (echivalent a 60 mg metilprednisolon/zi). Dacă după 3-5 zile de corticoterapie intravenoasă răspunsul la terapie este nesatisfăcător (de ex. criteriile Oxford1: pacienţii au încă > 8 scaune/zi sau între 3-8 scaune şi PCR > 45 mg/L, prelungirea corticoterapiei este inutilă şi periculoasă şi se recomandă apelul urgent la o terapie de salvare (tratament biologic) sau la colectomie. 

    Criterii de includere: 

    Boala Crohn: 

    consimţământ informat – inclusiv opţiunea pentru unul dintre medicamentele biologice 

    boală moderat severă (CDAI) > 220 

    criteriile de inflamaţie prezente (VSH, PCR, Calprotectina etc.) 

    Hemogramă 

    coprocultură, ex. coproparazitologic 

    Toxina Clostridium dificile neg. 

    Endoscopie Clasică (sau capsulă endoscopică) cu leziuni caracteristice 

    Examen histologic caracteristic (de câte ori este posibil) 

    eventual examen RMN sau Ecoendoscopie transrectală la pacienţii cu fistule perianale 

    Avizul medicului Pneumolog de excludere a unei tbc active 

    Colita ulcerativă 

    Consimţământul informat cu opţiunea pentru produsul biologic preferat 

    boală moderat-severă (vezi criteriile Mayo sau Truelove şi Witts – anexa 2) 

    Prezenţa documentată a inflamaţiei (VSH, PCR, Calprotectina etc) 

    hemogramă 

    Biochimia (FA, bilirubină) 

    Coprocultură, coproparazitologic, toxine lostridium dificile 

    Colonoscopie cu biopsie 

    avizul medicului pneumolog de excludere a unei tbc active 

    Medicul prescriptor va evalua absenţa contraindicaţiilor tratamentului biologic: Infecţii, inclusiv cu virusurile hepatite sau cytomegalovirus, afecţiuni maligne. 

    Tratamentul de inducţie 

  • Adalimumab, subcutanat, 160 mg (sau 80 mg) iniţial, urmat de 80 mg (sau 40 mg) la 2 săptămâni, la decizia medicului prescriptor, în raport cu severitatea puseului şi raportul individual risc: beneficiu (efectul apare mai rapid, dar riscul apariţiei reacţiilor adverse este mai mare la doza de 160/80 mg.
  • Infliximab 5 mg/kg, în perfuzie lentă cu durata de minimum 2 ore, 3 aplicaţii (la 0, 2 şi 6 săptămâni). Acelaşi regim de inducţie este indicat atât în formele inflamatorii, cât şi în formele fistulizante de boală Crohn, precum şi în formele moderat-severe şi fulminante de RCUH.

    Terapia de menţinere a remisiunii 

    Terapia de menţinere a remisunii se va face cu: 

  • Infliximab 5 mg/kgc în perfuzie lentă timp de 2 ore, la interval de 8 săptămâni
  • Adalimumab 40 mg s.c. la interval de 2 săptămâni

    Evaluarea răspunsului teraputic 

    Răspunsul terapeutic va fi apreciat iniţial după completarea perioadei de inducţie la infliximab şi după 12 săptămâni la adalimumab. În timpul terapiei de menţinere, răspunsul terapeutic va fi evaluat, în cazul ambilor agenţi biologici, la interval de 6 luni. 

    Boala Crohn 

    Răspunsul terapeutic va fi apreciat prin modificarea scorului CDAI şi ameliorarea/rezoluţia leziunilor endoscopice; ierarhizarea răspunsurilor terapeutice este următoarea: 

 

1

Răspuns clinic (criteriu minimal de răspuns)

Scăderea CDAI cu ≥ 70 puncte

2

Remisiune clinică

CDAI < 150 puncte

3

Răspuns endoscopic

Ameliorarea/cicatrizarea leziunilor mucosale

 

    Boala Crohn fistulizantă 

 

1

Răspuns clinic

Scăderea drenajului fistulei cu ≥ 50%

2

Remisiune clinică

Închiderea completă a fistulei

 

    Colita ulcerativă 

    Răspunsul terapeutic este definit ca reducerea cu peste 50% a scorului iniţial (UCDAI), instalarea remisiunii sau trecerea în forma uşoară (în clasificarea Truelove, Witts). 

    Monitorizarea pacienţilor 

    Pacienţii vor fi monitorizaţi de către medicul prescriptor (de preferinţă pentru Infliximab) sau de către medicii pediatri sau gastroenterologi din teritoriu cu ocazia fiecărei administrări a medicamentului. Evaluarea pacientului se va face după inducţie şi la fiecare 6 luni prin documente care să ateste răspunsul clinic şi menţinerea remisiunii. Evaluarea endoscopică este necesară la 6 – 12 luni sau testare prin metode neinvazive (PCR, VSH calprotectina fecală etc.) după caz. 

    Dacă după tratamentul de inducţie nu se obţine remisiunea se întrerupe tratamentul. În cazul lipsei de răspuns se poate evalua posibilitatea terapiei alternative, cu alt agent biologic, după o perioadă de repaus terapeutic de cel puţin 2 luni. 

    Pierderea răspunsului terapeutic este posibilă la cel puţin 1/3 dintre pacienţi. În aceste situaţii există posibilitatea creşterii dozei (10 mg pentru Infliximab) şi a reducerii intervalului de administrare (4 – 6 săpt. pt Infliximab; săptămânal pentru Adalimumab). Aceste ajustări se vor face de medicul curant. De preferat pentru Infliximab determinarea Infliximabemiei şi a anticorpilor antiinfliximab care vor permite o strategie adecvată, ştiinţifică de ajustare a dozelor sau de schimbare a terapiei. 

    DEFINIREA TRATAMENTULUI CONVENŢIONAL MAXIMAL 

    Tratamentul de inducţie a remisiunii în boala Crohn moderată sau severă cuprinde corticosteroizi (prednison, metil-prednisolon) oral sau intravenos (în formele severe sau care nu răspund/nu tolerează terapia orală). Dozele uzuale sunt echivalente cu 0,5-1 mg/kg/zi de prednison. În cazul afectării exclusiv sau predominant ileale, budesonidul în doză de 9 mg/zi reprezintă o alternativă la corticosteroizii clasici, fiind mai bine tolerat şi cu mai puţine efecte adverse. 

    Inducerea remisiunii în RCUH moderată sau severă se realizează cu doze echivalente cu 40-60 mg/zi de prednison. O lună de corticoterapie este o perioadă rezonabilă înainte de a afirma că boala este corticorezistentă/corticodependentă. 

    Menţinerea remisiunii. Odată obţinută remisiunea clinică sau/şi cicatrizarea leziunilor endoscopice, se recomandă reducerea progresivă şi oprirea corticosteroizilor. Aceştia nu menţin remisiunea în boala Crohn şi nu sunt indicaţi pentru menţinerea remisiunii în RCUH datorită riscului de apariţie a unor efecte adverse redutabile (alterarea metabolismului glucidic, osteoporoză, miopatie, sensibilitate la infecţii, cataractă, efecte cosmetice etc.). Tratamentul de menţinere a remisiunii în formele medii sau severe de boală inflamatorie intestinală are la bază imunosupresoarele. Azatioprina în doză de 2-2,5 mg/kcorp/zi sau 6-mercaptopurina în doză de 1-1,5 mg/kcorp/zi sunt eficiente pentru menţinerea remisiunii în ambele boli inflamatorii intestinale. Efectul lor apare tardiv (după 2-6 luni de tratament) astfel încât nu sunt indicate pentru inducerea remisiunii. Metotrexatul în doză de 25 mg/săptămână, respectiv 15 mg/săptămână, parenteral, este recomandat pentru inducerea, respectiv menţinerea remisiunii în boala Crohn, deoarece are acţiune imediată. Pacienţii în tratament cu imunosupresoare trebuie monitorizaţi atent pentru riscul apariţiei unor reacţii adverse notabile (hipersensibilitate, infecţii oportuniste, supresie medulară, toxicitate hepatică, pancreatită acută, afecţiuni maligne). Metotrexatul este contraindicat în sarcină, precum şi la pacienţii cu afecţiuni hepatice concomitente, inclusiv steatoza/steatohepatita alcoolică şi non-alcolică. Aprecierea eşecului imunosupresoarelor trebuie să ţină cont de durata de timp necesară apariţiei efectului. 

    În cazul bolii Crohn fistulizante, terapia conventională adecvată include antibiotice (ciprofloxacină sau/şi metronidazol) şi imunosupresoare (azatioprină, 6-mercaptopurină, metotrexat) în doze uzuale, eventual tratament chirurgical. 

    În colita ulcerativă/colita în curs de clasificare severă (fulminantă) terapia convenţională de primă linie este reprezentată de corticosteroizi intravenos (echivalent a 60 mg metilprednisolon/zi). Dacă după 3-5 zile de corticoterapie intravenoasă răspunsul la terapie este nesatisfăcător (de ex. criteriile Oxford1: pacienţii au încă > 8 scaune/zi sau între 3-8 scaune şi PCR > 45 mg/L, prezic un risc de colectomie de 75- 85% sau criteriul “suedez”1: dacă produsul între numărul scaunelor, valoarea PCR din ziua a 3-a şi 0,14 este ≥ 8, riscul colectomiei este de 75%), prelungirea corticoterapiei este inutilă şi periculoasă şi se recomandă apelul urgent la o terapie de salvare (Infliximab sau Ciclosporină) sau la colectomie. 

    CRITERII DE EVALUARE 

    BOALA CROHN 

    Boala Crohn formă inflamatorie 

    Activitatea bolii Crohn va fi evaluată utilizând scorul CDAI (Crohn’s Disease Activity Index) (pentru calcularea căruia se poate folosi adresa de web www.ibdjohn.com/cdai/ sau clasificarea clinică a American College of Gastroenterology (ACG) a căror corespondenţă este expusă mai jos. 

 

CDAI

Clasificarea clinică ACG

Remisiune
< 150

Remisiune
Pacient asimptomatic

Uşoară-moderată
150-220

Uşoară-moderată
Pacient ambulator
Toleranţă alimentară bună pentru lichide, solide, fără semne de deshidratare
3-4 scaune/zi, cu/fără produse patologice
Scădere ponderală < 10% din greutatea iniţială Fără anemie, fără febră, frisoane sau mase abdominale palpabile

Moderat-severă
220-450

Moderat-severă
> 4 scaune/zi, cu/fără produse patologice
Durere abdominală
Greaţă/vărsături intermitent
Scădere ponderală > 10% din greutatea iniţială
Anemie, febră, frisoane sau mase abdominale palpabile

Severă-fulminantă > 450

Severă-fulminantă
Pacienţii care satisfac criteriile de mai sus devenite mai severe şi persistente, asociază alterarea stării generale, caşexie, nu răspund la terapia convenţională maximală şi, în opinia medicului curant, necesită intervenţie chirurgicală sau au risc vital

 

    Localizarea şi forma clinico-evolutivă a bolii Crohn vor fi încadrate conform clasificării Montreal. 

 

Vârsta pacientului la debutul bolii

A1: < 16 ani

A2: 17-40 de ani

A3: >40 de ani

Localizarea bolii

L1: ileală

L2: colonică

L3: ileocolonică

L4: tub digestiv superior (se adăugă la L1-L3 când afectările coexistă)

Forma clinico- evolutivă (fenotipul) bolii

B1: nestricturizantă, nepenetrantă

B2: stricturizantă

B3: penetrantă

p: se adaugă formelor B1-B3 atunci când coexistă boala perianală

 

    Boala Crohn fistulizantă 

    Vor fi considerate pentru tratamentul cu agenţi biologici doar formele fistulizante active (cu drenaj permanent/intermitent la nivelul fistulei) care nu au răspuns la terapia adecvată convenţională. Înaintea administrării terapiei biologice, se recomandă evaluarea anatomiei fistulei (examen chirugical sub anestezie, ecografie endorectală, RMN) pentru a exclude prezenţa unui abces. Prezenţa unui abces contraindică tratamentul cu agenţi biologici. Abcesele trebuie drenate adecvat anterior tratamentului cu agenţi biologici. 

    COLITĂ ULCERATIVĂ-RCUH 

    Activitatea RCUH va fi apreciată prin utilizarea scorului Mayo (sau UCDAI) sau a clasificării Truelove şi Witts, expuse mai jos. 

    Scorul Mayo (UCDAI) pentru aprecierea activităţii colitei ulcerative: 

 

Numărul de scaune/24 de ore (perioada anterioară declanşării bolii foloseşte drept comparator)

0: numărul obişnuit de scaune

1: 1-2 scaune mai mult ca de obicei

2: 3-4 scaune mai mult ca de obicei

3: 5 sau mai multe scaune ca de obicei

Prezenta sângelui în scaune

0: fără sânge

1: urme de sânge la unele scaune

2: sânge evident la majoritatea scaunelor

3: scaune care conţin numai sânge

Aspectul endoscopic

0: mucoasă normală

1: eritem, granularitate, diminuarea desenului vascular, friabilitate

2: la fel ca anterior, în plus având eroziuni şi disparitia desenului vascular

3: la fel ca mai sus, în plus având ulceraţii şi sângerări spontane

Aprecierea medicului curant

0: boală în remisiune (pacient asimptomatic)

1: boală uşoară, simptome discrete; se corelează cu subscoruri 0/1 la celelalte criterii

2: boală moderată, simptomatologie mai pronuntată, subscoruri de ½

3: boală severă; pacientul necesită internare; majoritatea subscorurilor sunt 3

 

    Clasificarea Truelove şi Witts 

 

Remisiune

Scaune formate, fără produse patologice (în afara tratamentului cortizonic)

RCUH uşoară

1-3 scaune/zi, prezenţa sângelui intermitent în scaun
Fără febră, tahicardie, anemie; VSH< 30 mm/h

RCUH moderată

Criterii intermediare între forma uşoară şi severă

RCUH severă

> 6 scaune/zi, prezenţa sângelui la majoritatea emisiilor de fecale, temperatura > 37.5°C, AV > 90/min, scăderea hemoglobinei cu > 75% faţă de normal, VSH > 30 mm/h

RCUH fulminantă

> 10 scaune/zi, prezenţa sângelui la toate emisiile de fecale, temperatura > 37.5°C, AV > 90/min, scăderea hemoglobinei cu > 75% faţă de normal, VSH > 30 mm/h, pacienţi care au necesitat transfuzii de sânge

 

    Prescriptori: tratamentul se prescrie şi se monitorizează de către medicul în specialitatea gastroenterologie şi medicină internă.Pentru administrarea agenţilor biologici trebuie obţinut şi semnat Formularul de Consimţământ Informat al Pacientului. 

    Pentru administrarea agenţilor biologici trebuie obţinut şi semnat Formularul de Consimţământ Informat al Pacientului existent în vigoare la CNAS. 

    Dosarul Pacientului va conţine toate documentele din regulamentul în vigoare la CNAS.