INTERVIU | Dr. Victoria Arama – Gripa: recomandari pentru medicii de familie

07/11/2011

INTERVIU | Dr. Victoria Arama – Gripa: recomandari pentru medicii de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-victoria-arama-este-doctor-in-stiinte-medicale-medic-primar-boli-infectioase-2/

poza dr. Victoria AramaGripa este foarte contagioasa, se transmite prin aer, prin picaturile de secretie eliminate in timpul tusei, stranutului, vorbitului. In fiecare an 5-15% din populatie sufera infectii respiratorii, se inregistreaza anual 3-5 milioane de cazuri severe si 500.000 de decese cauzate de gripa la nivel mondial.

In afara de simptomele respiratorii comune ale gripei, precum tuse, stranut, exista si simptome ale gripei la nivel sistemic: febra, durere de cap, stare de rau, oboseala. Exista o legatura foarte stransa intre cantitatea de virus gripal cu care am intrat in contact si intensitatea si durata simptomelor de gripa.

Perioada de incubatie a virusului variaza intre 1-4 zile, cu o medie de doua zile. Perioada de contagiozitate este de o saptamana de la debutul simptomelor de gripa. Este important de mentionat ca in cazul copiilor mici virusul poate fi transmis si cu cateva zile inainte de debutul simptomelor si perioada de contagiozitate poate fi mai lunga, pana la 10 zile de la debutul simptomelor. De asemenea, perioada de contagiozitate este mai lunga si in cazul persoanelor imunodeprimate afectate de gripa si al celor spitalizate, indiferent daca sunt varstnici sau persoane cu boli cronice.

Pentru a afla mai multe detalii am solicitat un interviu prof. dr. Victoria Arama, medic primar boli infecţioase,  la Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”.  Dr. Victoria Arama este un distins clinician cu o remarcabila activitate didactica si stiintifica, apartinand celui „de-al treilea val” al scolii de boli infectioase de la Spitalul Colentina intemeiata de profesorii Mironescu si Bals.

FormareMedicala: Ce recomandari faceti pacientilor afectati de gripa si medicilor de familie?

Prof. dr. Victoria Arama: Pacientii trebuie educati, sa nu considere gripa o boala simpla, o raceala banala, care trece de la sine si nu are complicatii, pentru ca gripa nu este o boala ce poate fi tratata acasa, cu leacuri babesti. Populatia este tentata sa creada aceste lucruri, sa confunde gripa cu raceala comuna. De aceea este important ca noi medicii sa le explicam pacientilor ca exista o mare diferenta intre gripa si raceala banala, guturaiul.

Gripa este intotdeauna insotita de febra mare, frisoane, durere de cap, dureri musculare, semne de afectare a tractului respirator si ca pentru tratamentul acestei afectiuni este bine sa mearga la medic, pentru ca gripa poate avea si complicatii severe si poate duce la deces. Riscul de complicatii severe este semnificativ mai mare la copii, varstnici si toti pacientii cu boli cronice, indiferent de varsta. 90% din decesele cauzate de gripa apar la varstnici si la persoanele cu boli cronice, de aceea aceste categorii trebuie vaccinate cu predilectie.

FormareMedicala: Care sunt complicatiile gripei si cum pot fi prevenite?

Prof. dr. Victoria Arama: Cea mai frecventa complicatie a gripei este pneumonia, atat cea produsa de virusul gripal, cat si cea care apare prin suprainfectie bacteriana dupa gripa, prin pneumococ, hemophilus sau stafilococ. De asemenea, nu trebuie sa neglijam ca intre complicatiile gripei sunt incluse si exacerbarile bolilor cronice subiacente. O gripa poate rapid decompensa un diabet zaharat, o insuficienta cardiaca, poate acutiza un BPOC sau induce o criza de astm bronsic. De aceea acesti pacienti trebuie vaccinati intotdeauna.

Pacientii cu BPOC au risc crescut de complicatii asociate gripei, sunt victime ale acestei bolicontagioase  in sezonul rece. Pana la 37% din exacerbarile de BPOC sunt date de gripa. Pacientii cu diabet zaharat au risc mare pentru forme severe si chiar letale de gripa – rata de deces creste cu 5-15% in epidemiile de gripa in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat. Gripa poate declansa si un accident vascular cerebral, un infarct miocardic acut sau moartea subita. Complicatiile neurologice sunt mai rare, cum ar fi encefalita, mielita. In Romania am avut anul trecut trei-patru cazuri de encefalita produse de virusul gripal, care au evoluat bine, in sensul ca nu s-a ajuns la deces, dar doi dintre pacienti au ramas cu sechele.

Rata de mortalitate prin gripa, indiferent de varsta, creste de 50 ori pentru adultii cu boli cardiovasculare, de 100 ori pentru cei cu boli pulmonare si peste 100 ori pentru cei care au doua afectiuni cronice concomitent.

FormareMedicala.ro: Cat de eficienta este vaccinul antigripal?

Prof. dr. Victoria Arama: Vaccinarea antigripala exista de peste 40 ani si si-a dovedit eficienta si siguranta. Conform studiilor, vaccinarea reduce cu 85% riscul de a face gripa si cu 41% riscul de a face infectii de tract respirator. Daca desi vaccinata, o persoana face gripa, aceasta va fi o forma usoara, fara risc de complicatii si de deces.

Gripa reprezinta o povara economica importanta pentru societate. Costa din punct de vedere medical, daca vorbim despre medicamente, spitalizare, ingrijirea complicatiilor, dar costa si din punct de vedere non-medical. Pacientii cu gripa raman acasa, parintii copiilor bolnavi raman acasa, productivitatea muncii scade. Costurile aditionale sunt reprezentante de scaderea performantei si a calitatii vietii pacientilor pe parcursul bolii. In Germania, Franta si Statele Unite, aproximativ 80% din costuri sunt non-medicale.

FormareMedicala.ro: De la ce varsta pot fi vaccinati antigripal copiii si ce recomandari speciale exista in cazul acestora?

Prof. dr. Victoria Arama: Recomandarea este ca primul vaccin antigripal facut in viata copilului pana la varsta de 9 ani ar trebui sa fie facut in doua administrari, la interval de cel putin 4 saptamani.

Copiii pot fi vaccinati impotriva gripei incepand cu varsta de 6 luni si nu ar trebui sa existe niciun fel de retinere din partea parintilor si a medicilor. Exista multe temeri referitoare la contraindicatii si la efectele adverse, dar majoritatea sunt nefondate. Contraindicatiile mentionate in prospect sunt cele pentru persoanele care au facut reactii alergice severe la ou sau neomicina. Febra este o contraindicatie temporara, vaccinul poate fi administrat dupa ce febra a incetat.

FormareMedicala.ro: Exista temerea de aparitie a paraliziei dupa vaccinare, prin sindromul Guillan-Barre. Este aceasta justificata?

Prof. dr. Victoria Arama: In timpul pandemiei de gripa porcina de acum doi ani au fost utilizate foarte multe doze de vaccin si s-au analizat apoi pe aceste loturi imense de pacienti cazurile de sindrom Guillan-Barre aparute. Procentul intalnit a fost mai mic in cazul pacientilor vaccinati decat cel intalnit in populatia generala. Deci intotdeauna cand ne gandim la un efect advers pe care incercam sa-l corelam cu un vaccin trebuie sa analizam si aparitia acelui eveniment in populatia generala. Altfel suntem tentati sa credem ca orice eveniment aparut dupa vaccinare este legat de vaccin.

FormareMedicala.ro: Odata vaccinati impotriva gripei, suntem protejati pentru toata viata?

Prof. dr. Victoria Arama: Nu, deoarece prin modificarile care au loc in structura virusului apar mereu noi configuratii de virus gripal, pentru care populatia nu are anticorpi. Astfel incat vaccinarea este necesara in fiecare an.

Virusul gripal de tip A este cel de care ne temem cel mai mult, fiind cel mai raspandit la om si la animal. Are cea mai mare variabilitate genetica, la nivelul lui apar mutatii minore la interval mai mic de timp, cand apar epidemiile, si mutatii majore la intervale mai mari de timp, 10-40 ani, antrenand aparitia pandemiilor. Mutatiile majore duc la aparitia unei structuri noi de virus pentru care nu avem deloc anticorpi, astfel incat ne imbolnavim si virusul se transmite rapid de la o persoana la alta.

Principalul rezervor de virusuri in natura este reprezentat de pasari, dar de la pasare se poate transmite si la alte gazde de virus gripal – porcul, calul, diverse animale acvatice si omul. Virusurile aviare se pot intalni in acelasi organism cu virusurile umane si acest lucru poate duce la mutatii si aparitia unor noi tipuri de virusuri.

Virusul gripal de tip B afecteaza mai mult omul, are o variabilitate genetica mai mica si produce rar epidemii, niciodata pandemii. Produce forme de gripa mai usoare si afecteaza mai frecvent copiii.

Vaccinul antigripal contine intotdeauna doua tulpini de virus gripal A si una de virus gripal B selectate de Organizatia Mondiala a Sanatatii in acel an, dintre tulpinile care circula cel mai mult la nivel mondial si care au fost analizate in cele patru centre mari de control al bolilor – Atlanta, Londra, Tokio, Melbourne – care iau date de la centrele de referinta din fiecare tara. In Romania acest centru este la Institutul Cantacuzino. Nu exista vaccin localizat pentru o tara anume, vaccinul antigripal este acelasi pentru toata lumea, stabilit pe baza datelor colectate de aceste centre.

 

Autor: Dana Zoiteanu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: