Interviu dr. Sever-Cristian Oana: Ostilitatea este extrem de periculoasa pentru bolile cardiovasculare

20/01/2014

Interviu dr. Sever-Cristian Oana: Ostilitatea este extrem de periculoasa pentru bolile cardiovasculare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-dr-sever-cristian-oana-ostilitatea-este-extrem-de-periculoasa-pentru-bolile-cardiovasculare/

severoanaDr. Sever-Cristian Oana a adus in atentia medicilor ostilitatea si factorii sociali ca declansatori ai bolilor cardiovasculare si a precizat in ce masura medicul de familie poate sa intervina in depistarea si preventia afectiunilor cauzate de o atitudine ostila in societate si familie.

Interviul integral cu Dr. Sever-Cristian Oana acordat pentru FormareMedicala despre ostilitate ca factor de risc pentru sanatate si, in special, pentru bolile de inima.

Exista studii care precizeaza drept cauze ale bolilor de inima ostilitatea sau alti factori sociali. Care este situatia in Romania?

Dr. Sever-Cristian Oana: Romania nu este o exceptie, suntem integrati in lume, ceea ce se intampla in lumea civilizata se intampla si la noi. In Romania se intampla cu oarecare intarziere si cu o intensitate ceva mai mare decat in alte parti. Ostilitatea ca atare este extrem de periculoasa pentru sanatate in general si pentru bolile de inima in mod special, cardiovasculare.

La noi este prevalenta. Orice televizor deschizi, la orice program te uiti, constati si gasesti o multime de politicieni si de figuri publice care nu fac decat sa se certe. Aceasta stare de tensiune si de ostilitate permanenta se transmite la populatie. Fara sa vrem, ei sunt modelele cele mai vizibile pentru populatie.

Efectul, din pacate, il vedem noi medicii, si nu cei care promoveaza acest gen de ostilitate. De aceea, o societate impacata cu ea insasi in care se ajunge mai usor la consens, in care oamenii sunt mai civilizati, nu doar ca o duce mai bine, dar traieste si mai mult.

Care sunt factorii interni, din familie, care ne pot afecta?

Dr. Sever-Cristian Oana: In familie este foarte importanta armonia, la baza e iubirea, intelegerea. Aceasta armonie este, la randul ei, influentata de factorii sociali. Exista cazuri de familii mixte care, dupa Revolutie, au trait fericiti 20 de ani, odata cu exacerbarea sentimentelor nationaliste si a urii nationale au ajuns la divort din cauza presiunii externe.

Ca sa poti face fata acestei ostilitati generalizate, e bine sa ai o retea de prieteni, familia, cu care sa te intelegi foarte bine si in mijlocul carora sa-ti petreci tot timpul liber daca se poate.

Cum este afectat un copil care traieste intr-o astfel de familie si cum va fi afectat mai departe ca adult?

Dr. Sever-Cristian Oana: Pentru copii situatia este mult mai grava pentru ca le deformeaza insasi atitudinea fata de viata. Ei invata de mici sa fie agresivi si ostili.  La randul lor, nu vor putea sa-si invete copiii sa fie altfel de vreme ce ei asa au invatat si la varsta adulta nu te mai poti schimba cu atata usurinta.

Pentru copii este mult mai dramatic de aceea si numarul copiilor care sunt adusi la terapie la psiholog sau psihiatru este din ce in ce mai mare, in ciuda faptului ca traim intr-o societate mai afluenta, mai bogata material.

Poate medicul de familie sa previna bolile cauzate de factorii social? Cum ar putea sa intervina si ce sfaturi ar trebui sa le dea pacientilor?

Dr. Sever-Cristian Oana: Medicul de familie este primul care poate sa observe aceste lucruri, cardiologul nu prea are cum sa depisteze si sa vada relatiile familiei si relatiile sociale ale pacientului, pe cand medicul de familie le vede pentru ca, de obicei, are intreaga familie pe lista.

Si atunci medicul de familie este primul care trage acest semnal de alarma. Din pacate, solutia nu este doar in mana medicului de familie. Aici trebuie o schimbare generala de atitudine in care tonul trebuie sa-l dea personalitatile semnificative din viata publica: politicienii si sigur noi ca medici prin exemplul nostru.

Nici noua nu ne face cinste cand ne criticam public unii pe altii pentru ca astfel scade increderea publicului in meseria noastra.

Ce intrebari ar trebui sa puna medicul de familie pentru a depista factorii sociali care pot declansa anumite afectiuni de vreme ce pacientul se prezinta pentru alte cauze la cabinet?

Dr. Sever-Cristian Oana: Medicul de familie trebuie sa intrebe intotdeauna pacientul cum o duce acasa, la serviciu, cum se intelege cu familia, asta in cadrul unei discutii mai generale.  Tot acest interviu dirijat medicul de familie poate sa-l fragmentize si poate sa-l faca in vizitele sucesive ale pacientului, nu trebuie sa spuna totul de la inceput.

Multi pacienti chiar sunt retinuti in a-si dezvalui toate necazurile de acasa, dar e bine ca treptat medicul sa intrebe, sa afle despre ce e vorba si sa poata sa-i atraga atentia pacientului ca una din sursele bolii lui este aceea.

In afara de factorii sociali, care sunt principalii factori de risc in bolile cardiovasculare?

Dr. Sever-Cristian Oana: Pacientii trebuie sa se fereasca de hipertensiune, de diabet, de hiperlipidemie, de hipercolesterolemie si nu in ultimul rand de atitudinea ostila, de agresivitate.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: