INTERVIU | Dr. Emiliana Costiug despre modificarea schemei nationale de imunizare de la 1 iunie

28/04/2012

INTERVIU | Dr. Emiliana Costiug despre modificarea schemei nationale de imunizare de la 1 iunie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-dr-emiliana-costiug-despre-modificarea-schemei-nationale-de-imunizare-de-la-1-iunie/

Dr. Emiliana Costiug este medic primar medicina de familie in cabinetul propriu din Cluj-Napoca. Absolventa a Facultatii de Medicina Generala – Pediatrie a UMF Cluj-Napoca, se ocupa de sanatatea micilor pacienti de 23 de ani. Dr. Costiug detine si competenta in homeopatie.

“…Modificarea schemei nationale, nesustinuta de o strategie nationala privind incurajarea profilaxiei si cointeresarea medicilor in aplicarea acestei politici de sanatate, nu va aduce nicio schimbare in bine…”

FM: Ce parere aveti despre modificarea schemei nationale de imunizare de la 1 iunie, prin care copiii de varsta scolara nu vor mai fi vaccinati in scoli ci de medicul de familie la care sunt inscrisi ?

 Este firesc ca medicul de familie sa se ocupe de vaccinarile pacientilor inscrisi pe lista proprie. Trecerea vaccinarilor scolare in sarcina medicului de familie inseamna insa o munca in plus  pentru medicii de familie care sunt oricum sufocati de cererea mare de servicii medicale si de birocratia excesiva dar cred ca menirea noastra este aceea de a face, mai intai de toate, preventie.  Modificarea schemei nationale, nesustinuta de o strategie nationala privind incurajarea profilaxiei si cointeresarea medicilor in aplicarea acestei politici de sanatate, nu va aduce nicio schimbare in bine. Dimpotriva, vom asista la o scadere a acoperirii vaccinale din cauza tendintei crescande a populatiei de refuz al vaccinarii, pe de o parte, si a birocratizarii excesive a muncii medicului de familie, pe de alta parte.

 

FM: Credeti ca vaccinarea copiilor in cabinetele de medicina de familie, unde acestia se vor prezenta alaturi de parinti, este mai benefica ?

 Da, pentru ca parintii au nevoie de o informare corecta privind vaccinarea si sanatatea copilului lor si acest lucru se poate face in cabinetul medicului de familie.

Orice act medical efectuat copilului se face cu acordul parintelui informat si in prezenta acestuia. Parintii au incredere in medicul de familie si asta le permite sa ia o decizie buna pentru sanatatea copilului lor. Medicul de familie poate propune personalizarea schemei de vaccinare a unui copil in functie de riscurile pe care le prezinta, prin efectuarea unor vaccinuri optionale pe langa cele oferite gratuit in cadrul Planului National de Imunizare.

 

FM: In ultimii ani au aparut foarte multe dezbateri privind beneficiile sau riscurile vaccinarii, mai mult sau mai putin argumentate. Care este opinia dumneavoastra privind vaccinarea ?

Sunt boli infectioase grave care pot fi prevenite prin vaccinare si e o iresponsabilitate sa refuzi un astfel de vaccin. Pe de alta parte, toate tratamentele medicale, inclusiv vaccinarea, pot avea reactii adverse. Dar durerea, febra si reactiile adverse grave – care sunt, insa, extrem de rare – trebuie comparate cu consecinta de a avea o boala care poate avea complicatii mult mai grave sau poate fi fatala.

 

FM: Care considerati ca sunt cauzele refuzului vaccinarii ? Ce motive va prezinta pacientii dumneavoastra ?

Majoritatea se tem de reactiile adverse, unii au auzit ca sunt toxice iar altii cred ca vaccinurile nu mai sunt necesare in ziua de azi fiind suficiente igiena si intarirea nespecifica a sistemului imun.

In general, informez parintii despre beneficiile vaccinarii si le prezint si reactiile adverse postvaccinale care pot aparea, precum si conduita in caz de aparitie a acestora. Parintilor care sustin ca vaccinurile nu mai sunt necesare le prezint cateva date despre bolile infectioase prevenibile inainte si dupa vaccinare. In situatia in care parintii refuza vaccinarile obligatorii, le aduc la cunostiinta riscurile nevaccinarii si faptul ca sunt raspunzatori de sanatatea copilului lor.

 

FM: Exista dovezi stiintiifice care sa sustina temerile parintilor ?

Nu stiu sa existe dovezi stiintifice privind “toxicitatea” unor vaccinuri dar am citit unele articole despre relatia dintre unele vaccinuri si autism. Cauzalitatea directa n-a putut fi demonstrata dar eu cred ca, in aceste cazuri, a fost vorba si de o reactie anormala a organismului. Comitetul Global Consultativ asupra sigurantei vaccinurilor (GACVC) al OMS a recenzat acest aspect in anul 2002 si a conchis ca nu exista dovezi de toxicitate a vaccinurilor. Oricum, in prezent, vaccinurile moderne sunt mult mai studiate si sigure.

 

FM: Ce parere aveti despre informarea pacientilor dar si a medicilor folosind mediul online ?

Sunt pentru informarea pacientilor pe orice cale, inclusiv on-line daca sursele folosite de acestia sunt sigure si autorizate. Din pacate, internetul abunda de informatii complet eronate care debusoleaza pacientul si il fac sa-si piarda increderea in propriul sau medic curant, ceea ce este extrem de grav. Cred ca medicii sunt avantajati folosind informarea on-line fiind in masura sa aleaga informatia corecta si sursele specializate de informatie medicala.

 

FM: Cum apreciati cursurile online gratuite oferite de FormareMedicala.ro ?

Cursurile sunt accesibile, foarte bine documentate, usor de parcurs si extrem de utile in munca de zi cu zi a medicului de familie. Informarea medicala continua este foarte importanta in domeniul nostru si aceste cursuri sunt la indemana oricarui medic. Apreciez de asemenea si sectiunea pentru educatia pacientilor  cu informatii generale necesare consilierii fiecarui pacient.

 

Autor: Dana Zoiteanu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: