Interviu conf.dr. Carmen Fierbinteanu – Medicul de familie trebuie sa-si puna problema unei asocieri a astmului cu boala de reflux esofagian

01/04/2014

Interviu conf.dr. Carmen Fierbinteanu – Medicul de familie trebuie sa-si puna problema unei asocieri a astmului cu boala de reflux esofagian

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-conf-dr-carmen-fierbinteanu-medicul-de-familie-trebuie-sa-si-puna-problema-unei-asocieri-astmului-cu-boala-de-reflux-esofagian/

Conf. dr. Carmen FierbinteanuConf. dr. Carmen Fierbinteanu, medic primar gastroenterologie, a explicat in interviul acordat in exclusivitate pentru FormareMedicala care este rolul medicului de familie in preventia, diagnosticarea si tratamentul refluxului gastro-esofagian si in ce masura poate fi asociat refluxul esofagian cu o criza astmatica.

Interviul video integral acordat de conf.dr. Carmen Fierbinteanu in exclusivitate pentru FormareMedicala

Foarte putini pacienti cu simptome de refluxul gastroesofagian se prezinta la medic. Cum poate identifica medicul de familie simptomele afectiunii intr-o consultatie directa, de rutina?

Dr. Carmen Fierbinteanu: Cred in primul rand ca medicul de familie trebuie sa faca acele programe de screening pentru orice pacient. In momentul in care este chemat pentru orice problema, nu neaparat pentru o patologie digestiva, din datele anamnestice el trebuie sa ajunga la concluzia daca pacientul prezinta aceste simptome orientand anamneza tocmai in acest scop.

Boala de reflux este o afectiune care se diagnosticheaza clinic, din fericire formele complicate sunt mult mai rare fata de formele respective. Pentru ca acesti pacienti au simptome suparatoare, nu este usor sa suporti pirozisul sau regurgitatiile in diferite perioade ale zilei, acestea interfereaza cu activitatea fizica, psihica si nu in ultimul rand duce la complicatii pe care pacientul nu le considera suficient de severe ca sa-i atraga atentia si sa le trateze.

Medicul de familie, orientand anamneza in acest scop, poate sa depisteze pacientii care prezinta aceste simptome, sa le explice in ce consta aceasta boala, sa le spuna ca este compatibila cu o viata normala, sa le spuna ca e foarte important sa primeasca tratament nu atat pentru ameliorarea calitatii vietii, dar poate mai mult sa evite aceste complicatii si mai ales sa le spuna ca exista la ora actuala tratamente eficiente si sigure.

Exista anumite masuri de preventie pe care le pot recomanda medicii de familie la cabinet?

Dr. Carmen Fierbinteanu: Refluxul apare in conditii fiziologice postprandial, dar este de scurta durata. Se considera reflux patologic atunci cand episoadele sunt foarte frecvente si mai ales cand tind sa apara in cursul noptii, pentru ca noaptea se anihileaza gravitatia.

Care sunt factorii de risc in refluxul esofagian?

Dr. Carmen Fierbinteanu: Pacientul intai trebuie sa fie sfatuit sa evite acei factori de risc care favorizeaza refluxul: obezitatea, fumatul, guma de mestecat, menta scade tonusul sfincterului esofagian inferior, ciocolata.

Trebuie sa evite sa se culce imediat dupa masa, sa-si spatieze mai ales ultima masa cu trei-patru ore inainte de culcare, sa nu efectueze miscari de flexie anterioara imediat postprandial.

Ce trebuie sa recomande medicii in ceea ce priveste regimul alimentar?

Pacientii trebuie sa evite mesele copioase, care sa destinda volumul gastric si care sa favorizeze practice refluxul.

De asemenea, sa nu consume bauturi alcoolice care cresc aciditatea gastrica si care accentueaza aceste probleme.

Ati facut asocierea intre astm si reflux esofagian. Le poate relationa sau diferentia medicul de familie la cabinet?

Dr. Carmen Fierbinteanu: Medicul de familie trebuie sa monitorizeze un pacient astmatic, iar acest pacient astmatic trebuie sa viziteze medicul cel putin de doua ori pe an pentru ca boala evolueaza daca tratamentul nu este corespunzator.

Medicul de familie poate sa-si puna problema unei asocieri cu boala de reflux chiar daca pacientul nu are simptomatologia clara a refluxului.

Dar in momentul in care vede ca tratamentul este corect efectuat si pacientul are episoade frecvente, deci sunt factori precipitanti, sa se gandeasca ca datorita acestei afectiuni, la o boala de reflux, si sa incerce sa orienteze anamneza catre aceste episoade care arata ca refluxul poate sa declanseze prin reflex vagal o criza astmatica.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: