Incidenta valvulara aortica degenerativa, in crestere

05/07/2011

Incidenta valvulara aortica degenerativa, in crestere

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/incidenta-valvulara-aortica-degenerativa-in-crestere/

Se constata o crestere a incidentei valvulare aortice degenerative, avand in vedere imbatranirea populatiei, atat pe plan mondial, cat si national, a declarat, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iasi, prof. dr. Grigore Tinica, citat de Agerpres.

In Europa de vest, mai ales din 2002 si in special in ultimii ani, se utilizeaza o noua metoda de protezare valvulara aortica, mini invaziva, prin abord transapical si trans-femural. “Daca pacientul este foarte in varsta, daca are foarte multe comorbiditati si nu poate suporta o operatie clasica pe cord deschis, de inlocuire valvulara aortica, se face o operatie mixta, la care participa cardiologi interventionisti si chirurgii cardiovasculari, care consta in introducerea valvei prin metode minim invazive”, a explicat prof. dr. Grigore Tinica. Durata interventiei este mult mai scurta, iar gradul de complexitate al operatiei si trauma operatorie sunt si ele mai mici.

Metoda, la fel de buna ca si cea clasica

Publicatiile de specialitate au aratat ca noua metoda este la fel de buna ca metoda clasica. Un plus il reprezinta si faptul ca pacientul va suferi mai putin, durata de spitalizare va fi mai mica si mortalitatea mai mica la pacientii care altadata nu puteau fi operati din cauza multiplelor comorbiditati. Aproximativ 30% dintre pacientii varstnici care necesitau protezare valvulara aortica nu puteau fi operati, arata datele prezentate in revistele de specialitate. “Un astfel de program am dori sa initiem si in Romania, avand in vedere ca aceste proteze sunt inca relativ scumpe si CNAS nu-si poate permite sa le achite. Atunci spitalele care au aceste posibilitati sa realizeze astfel de operatii ar trebui sa fie incluse intr-un program al Ministerului Sanatatii, un program de inalta performanta, pentru ca acesti pacienti sa poata fi tratati in Romania. Pentru inceput, anual, ar trebui sa se faca 50 – 60 de astfel de operatii, cu o crestere progresiva.

Din punct de vedere strategic, avand in vedere tendinta de imbatranire a populatiei, Ministerul Sanatatii ar trebui sa dezvolte metode de tratament care pot fi utile acestui segment de populatie”, a mai adaugat prof. Tinica. La Institutul de Chirurgie Cardiovasculara din Iasi anual se fac intre 700 si 800 de interventii chirugicale si aproximativ 2.000 de interventii de cardiologie interventionala. In total, in institut se trateaza intre 25.000 si 28.000 de pacienti, anual si se fac 300 de operatii la copii pentru diferite malformatii congenitale, varsta minima fiind de cinci saptamani, dar in general se opereaza copii de la trei ani in sus.

Doua programe derulate cu fonduri europene

Totodata, Institutul deruleaza si doua programe cu fonduri europene – unul pentru multiplicarea si proximizarea serviciilor de electrocardiografie si un altul pentru extinderea si modernizarea unui centru de cercetare a tratamentului invaziv al fibrilatiei atriale ca metoda de preventie a insuficientei cardiace prin dezvoltarea infrastructurii de cercetare a institutului.”In zona de nord-est noi am ales 240 de medici de familie care vor fi conectati printr-un sistem de internet rapid si in timp real vor putea transmite datele catre institutul nostru. Medicul de garda de la noi vede alerta si daca pacientul are semne de infarct acut de miocard sau de tulburari de ritm amenintatoare pentru viata ia legatura cu medicul de familie si acesta este trimis direct in institutul nostru, pentru a fi tratat fara a mai fi plimbat prin alte unitati medicale. In infarctul acut de miocard si tulburari de ritm scurtarea timpului pana la interventie creste durata de viata. Noi derulam, ca si celelalte institute de boli cardiovasculare din tara, programul de tratament invaziv al infarctului acut de miocard care este una dintre cele mai bune solutii adoptate de Ministerul Sanatatii in aceasta perioada pentru ca datorita lui sunt salvate foarte multe vieti”, a exlicat prof. dr. Grigore Tinica.

Medicii din cadrul Institutului de la Iasi trateaza aproximativ 50 de pacienti pe luna cu infarct acut de miocard. Din pacate exista si persoane care ajung dupa 12 ore de la primul episod si atunci nu se incadreaza in acest program.

Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: