Studiu: Boala Alzheimer este rezultatul evolutiei umane

04/03/2013

Studiu: Boala Alzheimer este rezultatul evolutiei umane

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-boala-alzheimer-este-rezultatul-evolutiei-umane/

poza boala AlzheimerUn studiu recent publicat in revista “Journal of Alzheimer’s Disease” arata ca afectiunea Alzheimer este rezultatul evolutiei cerebrale a oamenilor.

Cercetarea recent publicata pune accentul pe o faza timpurie a bolii, in care poate fi observat un defect metabolic, localizat in zonele parietale, acolo unde se gaseste capacitatea cognitiva a oamenilor. Astfel, acest studiu adauga o viziune noua asupra ipotezei conform careia Alzheimer este o boala provocata de distrugerile celulare din zonele frontala si temporala ale creierului.

In legatura cu aceste descoperiri, cercetatorul Emiliano Bruner de la Centrul National pentru Cercetare Umana din Spania afirma ca in aceste zone din partea central-superioara a creierului s-au produs cele mai importante schimbari in ultimii cinci milioane de ani.  Aceste modificari reprezinta “un mare avantaj cognitiv”, dupa cum apreciaza cercetatorul, desi au determinat si “efecte secundare” . Aflandu-se in centrul geometric al creierului, aceasta zona este predispusa efectelor nocive ale temperaturilor ridicate, care ii sunt daunatoare, iar intensa activitate vasculara, ce poate fi asociata toxicitatii si cantitatea mare de energie de care are nevoie pot determina tulburari de metabolism

Asadar, “un motor mai puternic si specific zonelor parietale determina si o mai mare sensibilitate in fata neurodegenerescentei’, apreciaza Emiliano Bruner. Referitor la aceste aspecte, cercetatorul spaniel afirma ca efectele asociate afectiunii Alzheimer observate in ariile temporala si frontala nu sunt cauza acestei boli, ci una dintre consecintele ei.

Studiul publicat in “Journal of Alzheimer’s Disease” mai arata ca pana in prezent nu a putut fi identificat momentul din evolutia specie umane in care a aparut aceasta problema. In acelasi timp, ca urmare a acestor descoperiri, cercetatorul propune o interpretare si o evaluare interdisciplinare ale acestei afectiuni, precum si realizarea unor studii comparative intre oameni si primate.

Sursa stire: Agerpres/EFE

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Cele mai noi stiri: