SOS: INFERTILITATEA

26/06/2012

SOS: INFERTILITATEA

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sos-infertilitatea/

In perioada 14 – 16 iunie a.c. a avut loc Conferinta Nationala a Pacientilor, eveniment organizat de Sanatatea Media Group, in parteneriat cu Alianta pentru Sanatate din Romania si Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor. Printre subiectele dezbatute in cadrul conferintei  s-a numarat si   infertilitatea.

Desi infertilitatea este vazuta ca o problema feminina, mai mult de jumatate din cazurile de infertilitate sunt cazuri de infertilitate masculina. Aproape toate natiunile europene se confrunta, pe termen lung, cu scaderea fertilitatii si, in consecinta, cu imbatranirea populatiei. Rata fertilitatii se afla acum sub nivelul de inlocuire in aproape toate tarile (2.1 copii/cuplu). Ca rezultat, ratele de crestere naturala a populatiei intra in perioade de scadere sau de indiscutabil declin.

In Romania, infertilitatea afecteaza din ce in ce mai multi romani, in ultimii ani inregistrandu-se o crestere a cuplurilor diagnosticate cu infertilitate si a cuplurilor care apeleaza la procedurile specifice reproducerii umane asistate medical. Conform statisticilor oferite de  Organizatia Mondiale a Sanatatii, unul din sase cupluri de varsta reproductiva se confrunta cu probleme de infertilitate cel putin o data in  cursul vietii. Conform Societatii Europene de Medicina Reproductiva si Embriologie , intre 20-30% din cazurile de infertilitate au cauza fiziologica masculina, 20-35% sunt de cauza fiziologica feminina, iar intre 25-40% au o cauza comuna ambilor parteneri. In 10-20% din cazuri, cauza este inexplicabila.

Prezent la aceasta dezbatere, dl acad. prof. univ. dr. Bogdan Marinescu, presedintele Societatii Romane de Obstetrica-Ginecologie a atras atentia   asupra necesitatii preventiei bolilor aparatului reproducator si impactul acestora asupra fertilitatii. Este important pentru pacienti sa se se stie ca infertilitatea poate fi tratata si cu rezultate favorabile. “Totul incepe de la o lectie de educatie sexuala. Atunci cand incepe procedura, un cuplu urmeaza un tratament timp de un an sau un an si jumatate. In Departamentul de Reproducere Asistatǎ din cadrul Spitalului Panait Sarbu exista o ratǎ de 32,2% de sarcini reusite. Infertilitatea poate fi tratata si cu rezultate favorabile”, a declarat  domnia sa.

Trebuie sa stim ca pe langa problemele de ordin medical, pacientii se pot confrunta  si cu  problema impactului psihologic produs de infertilitate. Psihologii atrag atentia ca infertilitatea este ca un carusel emotional, cu suisuri si coborasuri, a caror succesiune continua de-a lungul anilor conduce la   sentimente de vinovatie, neimplinire, depresie, anxietate,  acestea afectand  dramatic viata de cuplu. “Infertilitatea aduce multe probleme psihologice, iar cuplurile nu prea merg la psiholog, insa rolul acestuia este foarte important. Un ajutor specializat se impune in astfel de cazuri”, a declarat  dna lector univ. Dr. Simona Maria Vladica

De asemenea , dna Nicoleta Cristea-Brunel, fondatorul Asociatiei S.O.S Infertilitatea a vorbit despre importanta campaniilor de preventie, acest lucru fiind important intrucat este clar sunt necesare  campanii care sa aminteascǎ faptul ca nu se mai fac copii la 40 de ani.Aceasta conferinta face parte  din politica Asociatiei SOS Infertilitatea de a  aduce in centrul atentiei opiniei publice, dar si in fata autoritatilor din Romania, problematica infertilitatii (atat feminina cat si masculina), precum si implicatiile psiho-sociale pe care aceasta le produce la nivelul societatii si la nivelul individului.

 

 Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: