SNMF lupta pentru programele de preventie

25/04/2013

SNMF lupta pentru programele de preventie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-lupta-pentru-programele-de-preventie/

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) a organizat in aceasta perioada o ampla si ferma campanie – “Preventia in sanatate”. Prin intermediul acestei campanii SNMF a tras un semnal de alarma asupra fondurilor insuficiente alocate programelor de preventie in Romania si i-a chemat la actiune pe toti medicii de familie – factori principali ai procesului de preventie medicala.

Initiata de dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF si de dr. Doina Mihaila, presedinte al Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie din Bucuresti, aceasta chemare la actiune se va finaliza cu o audiere publica ce va avea  loc pe 26 aprilie, in Targu Mures. 

In legatura cu aceasta initiativa dr. Marina Pircalabu, coordonatorul campaniei, a afirmat ca “Obiectivul acestei campanii este acela de a obtine pareri ale opiniei publice referitoare la acest subiect, care sa constituie baza unei analize relevante si corecte asupra nevoii de ingrijiri preventive, probleme care sunt in grija medicilor de familie, pentru a determina Ministerul Sanatatii sa ia masuri concrete in aceasta directie.”

Romania – tara europeana cu cele mai mici cheltuieli publice pentru sanatate

Punctul central in jurul caruia vor gravita discutiile audierii “Preventia in sanatate – cine castiga si cine pierde in sistemul de sanatate?” va fi reprezentat de importanta programelor de preventie  in cadrul unui sistem sanitar eficient, care functioneaza in interesul pacientilor si este racordat la normele de sanatate internationale.

Conform statisticilor furnizate in ultimii ani de ,,Health at a Glance“, raport elaborat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si Comisia Europeana, Romania ramane tara europeana cu cele mai mici cheltuieli publice de sanatate pe cap de locuitor.”

Pornind de la toate aceste aspecte, participantii la audierea publica asupra importantei serviciilor medicale de preventie vor determina impactul pe care desfasurarea unor activitati de preventie eficiente il pot avea asupra starii de sanatate a populatiei si de masurile pe care Ministerul Sanatatii trebuie sa le ia in acest sens.

Conform opiniilor exprimate, programele de preventie din Romania intampina obstacole

Dupa cum initiatorii campaniei precizeaza, preventia reprezinta activitatea de baza a medicului de familie, datorita careia “procesul de imbolnavire a populatiei poate fi controlat, generand astfel speranta de viata si cresterea calitatii vietii.” Totusi, medicii de familie intampina numeroase obstacole in activitatea de preventie, din cauza unor factori ce tin de lipsa unui program national de profilaxie, rambursarea deficitara, lipsa timpului pe care medicul de familie il poate dedica activitatii de preventie, lipsa interesului din partea pacientului pentru profilaxia bolilor, scepticismul manifestat de catre pacienti, dar si de catre medici, in ceea ce priveste aceste servicii de preventie.

Concluziile si aspectele discutate in cadrul audierii vor fi transmise atat medicilor de familie si celor interesati, cat si Ministerului Sanatatii si factorilor de decizie politici implicati in acest domeniu si sunt publicate pe site-ul care sustine aceasta dezbatere, Academia Advocacy.

Va tinem la curent cu rezultatele acestei campanii pe FormareMedicala.ro.

Autor: Elena Gherasim

1 Comentarii

  1. Yankee Doodle says:

    Dragi colegi, nici o atitudine nu este mai potrivita pentru noi cum este EMIGRAREA indiferent de varsta pe care o avem. acolo suntem respectati atat de pacienti cat si de autoritati. Deci Drum Bun!!!!!!!!!!!!!!!!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: