Educatie pacienti: Sfaturi practice pentru pacientii cu psoriazis

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

08/04/2013

Sfaturi practice pentru pacientii cu psoriazis

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/sfaturi-practice-pentru-pacientii-cu-psoriazis/

poza consult medical de specialitate Psoriazisul – simptome si manifestari

Prezentati-va la medic daca observati cruste detasabile, scuame sau roseata in zonele “favorite” pentru psoriazis: coate, genunchi, lombe, zona de insertie a parului la nivelul pielii capului. 

Daca vi s-a confirmat diagnosticul de psoriazis, trebuie sa fiti constient ca este vorba despre o boala de lunga durata, cu remisiuni si recaderi, dar ca, evitand factorii agravanti si tratata corect, boala poate fi stapanita si calitatea vietii poate fi pastrata. 

  • Psoriazisul se mainifesta prin leziuni eritematoase bine delimitate, acoperite de scuame tipice, sidefii, pluristratificate, usor de desprins. 
  • Psoriazisul nu are cauze bine definite, dar se accepta importanta determinismului genetic si a unor factori imunologici. 
  • In forme mai severe apar leziuni cutanate de tip pustula (leziuni ale pielii in relief, pline cu lichid) sau apare psoriazisul eritrodermic cu inflamatie severa si exfoliere masiva a pielii, precum si artrita psoriazica, ce consta in inflamatia si umflarea incheieturilor, manifestari insotite de durere, impotenta functionala, roseata si caldura locala. 

Este important sa evitati factorii care favorizeaza sau agraveaza manifestarile psoriazisului. In acest sens, pacientii trebuie sa tina cont de urmatoarele.

1. Stresul trebuie evitat.

2. Trebuie sa se evite, pe cat posibil, leziunile pielii, ranile si in special arsurile (arsurile solare mai ales).

3. Prevenirea si tratarea corecta a infectiilor faringiene, amigdaliene, stomatologice, de cai respiratorii joase si a pneumoniilor cu streptococ. 

4. Trebuie evitati factori favorizanti pentru aparitia sau agravarea psoriazisului: expunere la soare, injectii, micoze cutanate, expunere la frig si toxine, impetigo, Zona Zoster. 

5. Exista medicamente care pot agrava psoriazisul: betablocante, indometacin, medicatia cortizonica, preparate din litiu. De aceea pacientul trebuie sa informeze medicul in legatura cu existenta acestei afectiuni. 

6. Alcoolul si fumatul sunt doi dintre triggerii identificati ai psoriazisului.

7. Pacientul trebuie sa mentina un nivel optim de hidratare a pielii, prin utilizarea de lotiuni, creme sau geluri cu absorbtie cutanata ridicata. 

8. Tratamentul local al psoriazisului poate reduce semnificativ simptomele bolii aflate in stadiu incipient si in forma moderata, asadar pacientul trebuie sa se prezinte la medic cat mai repede cu putinta. 

9. Terapia cu raze ultraviolete (fototerapia) este recomandata in tratamentul psoriazisului usor, dar necesita supraveghere medicala de specialitate, pentru a fi evitate eventualele reactii adverse care pot aparea secundar folosirii acestui tip de terapie. 

10. Razele solare ultraviolete sunt capabile sa suprime sau sa reduca semnificativ rata multiplicarii celulare, care sta de fapt la baza aparitiei intregului proces patologic in cazul psoriazisului.  Insa orice exces poate fi daunator. 

11. Atmosfera mai umeda din timpul verii poate ameliora afectiunea, deoarece atunci cand tegumentele sunt uscate si apare deshidratarea, simptomele bolii se agraveaza.

12. Canicula si caldura uscata pot reprezenta factori de risc ce declanseaza puseele acute ale bolii. 

13. Apa de mare are beneficii asupra ameliorarii manifestarilor provocate de psoriazis. Pacientii care sufera de aceasta afectiune dermatologica pot face baie in apa marii, deoarece apa sarata poate stimula indepartarea crustelor si a cojilor de la suprafata pielii. Este important ca dupa fiecare baie in mare pacientii sa se spele cu apa curata si apoi uscat prin tamponare, cu un prosop foarte moale. 

14. Inainte de expunerea la soare pacientii afectati de psoriazis trebuie sa foloseasca o crema de protectie cu factor solar rezistent la apa. De asemenea, pacientii nu au voie sa stea prea mult in apa.

15. Inotul in piscine este limitat in cazul bolnavilor de psoriazis, deoarece clorul prezent in apa acestora poate agrava afectiunea prin deshidratarea epidermei.

16. Pacientii trebuie sa evite intepaturile de insecte, in special tantari, deoarece pot dezvolta leziuni psoriazice in respectivele zone, chiar daca anterior erau sanatoase. 

17. Bolnavii de psoriazis vor consuma cu moderatie condimente, fructe de mare, carne de oaie, peste si orice aliment usor perisabil, cu potential alergenic sau care le dauneaza in mod normal.

18. Pacientii cu psoriazis vor evita aerul conditionat si ventilatoarele, deoarece pot provoca deshidratarea tegumentelor. De aceea, cremele hidratante sunt absolut necesare. 

19. Pentru proceduri cosmetice precum epilare  definitiva sau interventii de intinerire a pielii pacientii trebuie sa primeasca mai intai avizul medicului.

20. Tratamentul pentru psoriazis ofera de putine ori garantii de vindecare completa, motiv pentru care prevenirea si ameliorarea acestei boli de piele sunt deosebit de importante. 

21. Tratamentul impotriva psoriazisului trebuie continuat chiar daca manifestarile bolii s-au redus semnificativ. Tratamentul leziunilor cauzate de psoriazis trebuie continuat cel putin doua luni incepand cu acest moment.

Toti pacientii bolnavi de psoriazis trebuie sa mearga la control de specialitate cel putin o data pe an. In cazul unei agravari a bolii, medicul trebuie consultat cat mai repede posibil. 

 

 

2 Comentarii

  1. Geramina says:

    Fata mea are psoriazis pe pulpa piciorului o bucata de cam 3 cm . Poate sa faca depilare definita cu laser !?

  2. ALINA says:

    Buna ziua,numele meu este Alina Mihoci si sunt tehnician in aparatologie estética. As dori sa stiu daca pot epila axilele unei cliente bolnave de psoriasis. mentionez ca in zona care se vrea epilata un detine modificari ale pielii , rani sau descuamare. Multumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: