Medicina centrata pe pacient – un concept transpus in practica medicala

02/04/2013

Medicina centrata pe pacient – un concept transpus in practica medicala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicina-centrata-pe-pacient-un-concept-transpus-in-practica-medicala/

poza dr. paul grundy ibmLider inovator care a luptat pentru imbunatatirea calitatiii serviciilor medicale, dr. Paul Grundy, Global Director, Healthcare Transformation, IBM, a fost prezent la Conferinta Nationala de Medicina Familiei 2013 pentru a sustine o prezentare pe tema conceptului PCMH – medicina centrata pe pacient. Domnia sa a avut amabilitatea sa ne acorde un interviu pe aceasta tema.

FormareMedicala.ro: De cand dateaza conceptul de Medicina Centrata pe Pacient?

Dr. Paul Grundy: Desi conceptul a fost initiat de doctorul Sia, medic pediatru din Hawaii, in 1968, abia in 2003 s-a generat o mare dezbatere la nivel global pe tema «Viitorul Medicinii de Familie».

In 2006 platitorii de asistenta medicala ( in USA acestia sunt angajatorii – marile corporatii – care platesc asistenta medicala pentru cei sub 65 de ani si Guvernul, care plateste asistenta medicala pentru cei peste 65 de ani) – s-au reunit si au impus un alt mod de a se asigura asistenta medicala: medicina centrata pe pacient.  Aceasta initiativa a reprezentat o schimbare majora la nivel macroeconomic, bazata pe o transformare la nivelul cabinetelor de medicina de familie, din asistenta medicala primara.

Ca rezultat al acestei dezbateri platitorii de servicii medicale au solicitat celor care ofera ingrijiri medicale si doctorilor sa se conformeze unui nou set de reguli care au devenit cunoscute sub denumirea Principiile Comune ale Medicinii Centrate pe Pacient. Acest lucru s-a intamplat la sfarsitul anului  2006, inceputul lui 2007. Primele centre-pilot conforme cu aceste principii au aparut inca de pe atunci, din 2006.

FormareMedicala.ro: Ce urmareste conceptul de “medicina centrata pe pacient”, cu ce consecinte?

Dr. Paul Grundy: Medicina centrata pe pacient urmareste o crestere a calitatii vietii pacientilor si are drept consecinta o reducere a costurilor cu sanatatea.

Au fost foarte multe lucrari scrise pe aceasta tema si in aproape toate aceste studii s-a observat ca abordarea centrata pe pacient aduce o reducere a costurilor totale de sanatate cu aproximativ 9-10%. Cu cat sunt mai multi bani alocati catre asistenta medicala primara si se investesc mai multi bani in a ajuta medicii de familie sa practice medicina centrata pe pacient, sa foloseasca fisa electronica a pacientului, sa faca un management corect si complet al pacientului, cu atat se economisesc bani pe ansamblul ingrijirii acestuia pe termen lung. Cum se face aceasta economie? Tinand pacientii departe de spital! Cel mai costisitor lucru din sistemul de sanatate il reprezinta paturile de spital. Asadar, practicand medicina centrata pe pacient reducem ocuparea paturilor de spital cu 32% si in ansamblu economisim bani.

FormareMedicala.ro: Care au fost provocarile implementarii medicinii centrate pe pacient pentru medicii de familie?

Dr. Paul Grundy: Au fost foarte multe provocari, deoarece exista numeroase aspecte ale muncii lor care au trebuit sa fie schimbate. Gandit-va ca le cerem o schimbare a felului de a practica medicina de la unul reactiv la unul proactiv, cu ingrijire bazata pe tehnologie si evidente.

Cea mai mare problema este colectarea acestor evidente, informatii, din conversatia cu pacientul si structurarea acestora in fisa medicala electronica. Multi doctori nu reusesc sa structureze informatiile in format electronic. Iar cea mai mare problema pe care am intampinat-o in implementarea fisei pacientului a fost mentalitatea doctorilor. Acestia trebuie sa fie dispusi sa accepte schimbarea, sa fie dispusi sa se intrebe: “Ce pot sa fac astazi pentru a imbunatati sistemul de ingrijire pe viitor?”, si nu doar sa ofere asistenta medicala in mod reactiv, ca pana atunci.

FormareMedicala.ro: Ati avut vreun program de instruire sau o strategie pentru a face aceasta schimbare in privinta medicilor de familie?

Dr. Paul Grundy: Da, avem numeroase programe menite sa ajute medicii sa faca schimbarea. Programe in care s-a investit enorm. In Danemarca, de exemplu, in fiecare comunitate a fost infiintat un post platit de catre MedCom pentru un doctor care in 50% din timp studiaza problemele pe care colegii sai le intampina in utilizarea tehnologiei. Medicii se intalnesc o data pe luna, au sedinte in care discuta aceste probleme si invata unul de la altul, dar nu este usor.

FormareMedicala.ro: Ati beneficiat si de suportul guvernului? Au fost disponibile programe speciale in implementarea fisei electronice?

Da, avantajale oferite sunt diferite in functie de guvern. Eu sunt mai familiarizat cu cel din SUA. In SUA guvernul plateste doctorilor 43.000 $ daca folosesc fisa medicala electronica si, in prezent platim, de exemplu pentru un program guvernamental, numit Centrul pentru Servicii Medicale sau Medicare, de la 8 $ la 68 $, in functie de cat de complicata este patologia pacientului, pentru managementul acestuia. Asadar, pe langa plata pentru serviciile medicale, exista o plata pentru managementul pacientului.

O alta componenta a Programului de Medicina Centrata pe Pacient este plata unei asistente medicale care lucreaza in cabinetul medicului de familie, cu rolul de a coordona, monitoriza tratamentul pacientilor. Ea se asigura ca pacientii isi iau medicamentele si vin la consulturile periodice si este platita in functie de planul de ingrijire al pacientului nu de catre medic, ci de catre Programul de Medicina Centrata pe Pacient.

In unele tari doctorul plateste pentru aceasta asistenta, dar apoi el este platit din planul de ingrijire. Observam acelasi lucru in Australia, in Danemarca si  in multe parti ale lumii unde se foloseste acest sistem.

 

Nota redactiei: Aceasta este prima parte dintr-o serie de 3 interviuri acordate portalului FormareMedicala.ro de catre dr. Paul Grundy, Global Director, Healthcare Transformation, IBM, pe tema “Medicina Cnetrata pe Pacient”. Vom publica succesiv, in zilele urmatoare, si celelalte doua parti. 

 A doua parte a interviului poate fi citita aici.

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: